Tragedija u Zambiji: Klizište zatrpalo ilegalni rudnik - poginulo najmanje sedam osoba, strahuje se da je broj žrtava mnogo veći!

02.12.2023

18:05

0

Policija nije mogla da saopšti koliko je tačno rudara još zarobljeno u tunelima

Tragedija u Zambiji: Klizište zatrpalo ilegalni rudnik - poginulo najmanje sedam osoba, strahuje se da je broj žrtava mnogo veći!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Najmanje sedam rudara je poginulo, a više od 20 se vode kao nestali, nakon što su jake kiše pokrenule klizišta koja su ih zatrpala u tunelu koji su ilegalno kopali u rudniku bakra u Zambiji, saopštile su danas policija i lokalne vlasti.

Nijedno telo još nije izvađeno nakon što je klizište zatrpalo rudnik u četvrtak uveče između, saopštila je policija, preneo je AP. Za nestale se pretpostavlja da su mrtvi, a za mnoge od njih veruje se da su se utopili.

Oni kopali rudu bakra u površinskom kopu Seseli, u gradu Čingola, oko 400 kilometara severno od prestonice Lusake, saopštila je policija, koja je navela imena sedam potvrđenih žrtava.

Policija, međutim, nije mogla da saopšti koliko je tačno rudara još zarobljeno u tunelima. Komesar okruga Čingola Rafael Čumupi u izjavi za AP tvrdi da ih je najmanje 36.

- Tužni smo što smo čuli za tragičnu nesreću u improvizovanom rudniku u Čingoli koja je odnela mnogo života - napisao je predsednik Zambije Hakainde Hičilema na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

On je istakao da su molitve građana Zambije sa porodicama i najmilijima onih koji su poginuli u nesreći.

- Izražavamo zahvalnost spasiocima i volonterima koji neumorno rade da dođu do onih koji su još zarobljeni - poručio je Hičilema.

Zambija spada među 10 najvećih proizvođača bakra na svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike