Preminuo otac nezavisnosti Zambije: Titov blizak prijatelj umro u 98. godini, nakon 27 godina vlasti

17.06.2021

19:05 >> 19:19

0

Autor: A.S.

Kenet Kaunda u ponedeljak je primljen u bolnicu zbog upale pluća

Preminuo otac nezavisnosti Zambije: Titov blizak prijatelj umro u 98. godini, nakon 27 godina vlasti
Copyright Kenet Kaunda/Tanjug/AP Photo/File)

Prvi predsednik Zambije Kenet Kaunda, otac nezavisnosti zemlje kojom je upravljao 27 godina, umro je danas u 98. godini, javila je vlada, a prenose svetske agencije.

Umro je mirno u 14.30 u bolnici, rekao je sekretar vlade Simon Miti na nacionalnoj televiziji.

Bivši šef države primljen je u bolnicu u ponedeljak u Lusaki, glavnom gradu Zambije zbog upale pluća, prenosi Frans pres.

Zambija se trenutno bori sa skokom broja kovid slučajeva i Kaunda je primljen u vojnu bolnicu u Lusaki koja je centar za lečenje kovida-19.

Kaunda je bio ključna figura u pokretu za nezavisnost tadašnje Severne Rodezije od Velike Britanije, a predsednik je postao nakon nastanka nezavisne Republike Zambije 1964. godine.

Vodio je zemlju koja je postala jednopartijska država do 1991, kada je poražen u izborima posle uvođenja višepartijskog sistema, prenosi agencija AP.

Pročitajte još:

Kaunda je tokom svoje vlasti Zambiju pretvorio u centar za antikolonijalne grupe koje se bore za okončanje vladavine bele manjine u južnoafričkim zemljama uključujući Angolu, Mozambik, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve.

Kaunda je dozvoljavao gerilskim organizacijama da drže vojne baze, kampove za obuku, centre za izbeglice i upravne kancelarije.

Bio je i značajna figura u nekadašnjem Pokretu nesvrstanih, te je bio u veoma bliskim odnosima sa tadašnjim liderom SFRJ Josipom Brozom Titom. Kaunda je od 1964. do 1974. godine posetio Jugoslaviju čak sedam puta, dok je Tito u tom periodu dva puta bio u Zambiji.

Kaundin sin je u objavi o njegovoj smrti napisao:

– Sa žaljenjem vas obaveštavam da smo izgubili Mzea. Molimo se za njega – rekao je Kaundin sin upotrebljavajući izraz na Svahiliju koji označava poštovanje za starijeg.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike