Na američki razarač ispaljene rakete: Sukob u Adenskom zalivu zbog tankera

27.11.2023

10:21

0

Raketni razarač USS Mason i drugi saveznički brodovi odgovorili su na poziv u pomoć

Na američki razarač ispaljene rakete: Sukob u Adenskom zalivu zbog tankera
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američki razarač USS Mason napadnut je balističkim raketama nakon što je posada intervenisala u nedelju zbog napada na komercijalni tanker u vodama Adenskog zaliva u Indijskom okeanu.

Dve balističke rakete su ispaljene na američki razarač sa teritorije Jemena koja je pod kontrolom proiranskih pobunjenika Huta, nedugo nakon što je ratni brod odgovorio na poziv za pomoć upućen sa komercijalnog tankera koji su zaplenili naoružani napadači, saopštila je američka vojska.

Tanker "Central park" nosio je teret fosforne kiseline kada je njegova posada pozvala u pomoć zbog piratskog napada "nepoznatog entiteta", navodi se u saopštenju Centralne komande američke vojske.

Raketni razarač USS Mason i drugi saveznički brodovi iz operativne grupe za borbu protiv piraterije, koja deluje u Adenskom zalivu i duž obala Somalije, odgovorili su na poziv u pomoć i "zahtevali oslobađanje broda".

- Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se sa broda i pokušalo da pobegne svojim malim čamcem - navodi se u saopštenju objavljenom na platformi Iks (Tviter).

"Central park" je u vlasništvu kompanije "Zodijak Meritajm" koja posluje u okviru grupacije izraelskog milijardera Ejla Ofera.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike