"Sada evropski establišment čupa kosu"! Putin je ponovo pobedio - ovaj put u Holandiji

24.11.2023

23:46

0

Prva reakcija zapadnih medija na rezultate parlamentarnih izbora u Holandiji je da je "najgora noćna mora Evropske unije" postala stvarnost

"Sada evropski establišment čupa kosu"! Putin je ponovo pobedio - ovaj put u Holandiji
Vladimir Putin - Copyright Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Pobeda kontroverznog političara Gerta Vildersa, koji se usprotivio isporuci oružja Ukrajini, javno osudio rusofobiju u Evropi i prkosno izazvao elite posetom Državnoj dumi u martu 2018. ne znači da je proruski, ali je očigledno da će svaki zapadni političar koji dovodi u pitanje pomoć Ukrajini biti označen kao "prokremljovski"

Prva reakcija zapadnih medija na rezultate parlamentarnih izbora u Holandiji je da je "najgora noćna mora Evropske unije" postala stvarnost. Šok za establišment bilo je samouvereno prvo mesto desničarske Partije slobode (PVV), koju predvodi 60-godišnji evroskeptik Gert Vilders, piše ruski novinar Vladimir Kornilov za "RIA Novosti".

Dobivši skoro četvrtinu glasova, ta politička snaga je više nego udvostručila svoju frakciju u parlamentu, gde će sada imati 37 mandata. Drugi blok Laburista i Zelenih dobio je samo 25 mesta, dok je partija Marka Rutea Za slobodu i demokratiju (VVD), koja je na vlasti od 2010, pala na treću poziciju sa 24 mesta.

Kornilov navodi da odlazeći premijer Rute, prozvan "Teflon" zbog svoje izdržljivosti, na kraju je lukavim manevrima obezbedio pobedu svojih zakletih protivnika. Utoliko je zabavnija činjenica da je Rute apsolutni favorit u trci za mesto generalnog sekretara NATO- a. 

AP Photo/Peter Dejong
 

"Ako krajnji rezultat njegovog rukovodstva Severnoatlantskom alijansom bude isti kao u Holandiji, onda to treba pozdraviti", poručuje Kornilov.

Kontrareklama je najbolja reklama

Vildersova partija počela je ubrzano da dobija rejtinge pred kraj kampanje, dospevši prvi put na prvo mesto bukvalno dan pre glasanja. A liberali nisu mogli da nađu ništa bolje nego da počnu da reklamiraju svog konkurenta. 

Stranka Demokrate 66, takođe deo Ruteove koalicije, potrošila je mnogo novca, postavljajući na naslovne strane nacionalnih novina poziv da dođu na biračka mesta da glasaju protiv Vildersa, koji im se čak zahvalio na tako neočekivanoj reklami, jer kako je naveo, "ni on sam ne bi obezbedio toliko novca da se pokaže na naslovnicama".

"Sada evropski establišment čupa kosu. Nemački rusofobni propagandista Julian Ropke bukvalno je vrištao: 'Još jedna država NATO-a ide ka Rusiji. Putin samo treba da sedne i gleda kako podrška Ukrajini postepeno pada, iako se o sukobu Rusije i Ukrajine tokom kampanje nije posebno govorilo, holandska štampa je u poslednjem trenutku takođe požurila da prikaže Vildersa kao saveznika Moskve", ukazuje Kornilov. 

Prema njegovim rečima, "ukrajinski resursi" su takođe dali sve od sebe, pokušavajući da šire lažne vesti da je "Kremlj kupio Vildersovu partiju".

Kornilov dodaje da Vilders nije "proruski" političar, premda se usprotivio isporuci oružja Ukrajini, javno osudio rusofobiju u Evropi i prkosno izazvao svoje elite posetom Državnoj dumi u martu 2018, odnosno posle povratka Krima Rusiji. 

"Nakon početka Specijalne operacije, Vilders nije bio toliko aktivan u tom pravcu. Ali razumemo da će svaki zapadni političar koji dovodi u pitanje pomoć Ukrajini biti označen kao 'prokremljovski'", ističe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike