Putin: Nikada nismo odbili pregovore sa Ukrajinom! Naša sveta dužnost je da pomognemo ljudima u Gazi

22.11.2023

16:49

0

Autor: N.P.

Ruski lider je preko video-linka učestvovao na samitu G20

Putin: Nikada nismo odbili pregovore sa Ukrajinom! Naša sveta dužnost je da pomognemo ljudima u Gazi
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija nikada nije odbila da vodi mirovne pregovore sa Ukrajinom, dok se Kijev javno povukao iz pregovaračkog procesa, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin u onlajn obraćanju tokom samita G20.

Govoreći preko video-linka, Putin je odgovorio na komentare nekoliko govornika koji su "šokirani ruskom kontinuiranom agresijom u Ukrajini".

Putin je priznao da je sukob u Ukrajini, kao bilo koji vojni sukob, "tragedija za specifične ljude, specifične porodice i zemlju u celini".

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin tokom održavanja samita G20

- Prirodno, trebalo da razmiljamo o tome kako da okončamo tu tragediju - naveo je.

Ruski lider je napomenuo da nikada nije odbio razgovore sa Ukrajinom i da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuje pregovaranje sa Moskvom.

Kijev je zabranio da se vode bilo kakvi mirovni pregovori sa Moskvom dokle god je Putin na vlasti.

Ruski lider je potom upitao zašto niko nije bio "toliko šokiran" kada je izveden državni udar u Ukrajini 2014. i potom pokrenut rat protiv stanovništva u Donbasu ili kada se "istrebljuje civilno stanovništvo u Palestini".

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Prethodno je Zelenski priznao u intervjuu za Foks njuz da ukrajinska vojska nije uspela da postigne značajan uspeh tokom kontraofanzive što bi moglo saveznike da navede da odustanu od finansijske i vojne pomoći Kijevu.

Zelenski je rekao da bi rat možda mogao da se reši ako Ukrajina odustane od Donbasa i Krima, ali da nisu spremni za takav mirovni plan.

Putin: Moramo pomoći ljudima u Pojasu Gaze, to je naša sveta dužnost

Neophodno je pomoći ljudima u Pojasu Gaze koji stradaju od aktuelnih dešavanja, posebno Rusima, to je naša sveta dužnost, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin i istakao da je 900 ljudi tražilo da bude evakuisano u Rusiju.  

- Ovo je veoma važna, humanitarna, plemenita misija. Moramo da pomognemo ljudima koji pate zbog aktuelnih dešavanja. Vidimo šta se tamo dešava. Zato je naša sveta dužnost da pomognemo, posebno našim građanima - rekao je Putin.

Mediji: Sam Zelenski izazvao sumnje u uspeh Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nastavlja da insistira da njegova vojska može da pobedi na bojnom polju, ali sumnje u to nastavljaju da rastu, piše Velt.

AP Photo/Richard Drew
Vladimir Zelenski

- Ali koliko je to realno (uspeh ukrajinske vojske)? Čak i vojni vrh Kijeva sumnja u to. Priča se o zastoju i dugotrajnom ratu. Saveznici na Zapadu se pitaju da li Ukrajina još ima šansu da oslobodi sve okupirane teritorije. Sumnje u to je posejao i sam Zelenski, koji je, dok je u septembru boravio u Sjedinjenim Državama, imao posla sa potpuno drugim Vašingtonom, nego godinu dana ranije. I mada Džozef Bajden stoji čvrsto na strani Zelenskog, njegove ruke su vezane - navodi autor članka.

Kongres SAD je usvojio privremeni budžet, ali bez dodatne pomoći Kijevu u naoružanju. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike