Pazite šta pričate: Nemački špijuni upozoravaju zvaničnike na ruske šaljivdžije

17.11.2023

23:10

0

List "Bild" navodi da je imao uvid u upozorenje koje je nemačka domaća obaveštajna služba uputila gradonačelniku Hamburga i senatorima

Pazite šta pričate: Nemački špijuni upozoravaju zvaničnike na ruske šaljivdžije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Obaveštajni zvaničnici u Berlinu su navodno optužili Moskvu da koristi imitatore da diskredituje zapadne vlade.

Nemački zvaničnici su upozoreni da budu na oprezu kada se javljaju na telefon da ne bi postali "žrtve" ruskih šaljivdžija, piše "Blid" pozivajući se na Federalne kancelarije za zaštitu ustava (BfV), u kojem se tvrdi da Moskva koristi imitatore da podriva zapadne vlade.

Nekoliko visokih evropskih zvaničnika, uključujući ministra inostranih poslova Letonije Krisjanisa Karinsa i italijansku premijerku Đorđu Meloni našlo se na meti ruskog dvojca Vovan i Leksus. Političari su tokom razgovora otkrili šta stvarno misle o osetljivim temama kao što je sukob u Ukrajini.

List "Bild" navodi da je imao uvid u upozorenje koje je nemačka domaća obaveštajna služba uputila gradonačelniku Hamburga i senatorima, pozivajući ih da preduzmu "mere predostrožnosti protiv trenutne ruske kampanje dezinformisanja".

List je dalje citirao anonimnog oficira BfV-a koji je rekao da se "falsifikovanje lažnih identiteta namerno koristi za širenje lažnih informacija i javno navođenje zapadnih političara da izgledaju kao budale". Izvor je dalje tvrdio da je "ovo deo strategije ruske tajne službe".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike