Iran se uključuje u rat sa Izraelom? Šef elitnih snaga poručio Hamasu: Učinićemo sve što bude potrebno

17.11.2023

10:59

0

Teheran i njegovi saveznici „neće dozvoliti da brutalni neprijatelj i oni koji stoje iza njega osvoje Gazu i njen herojski narod”, naveo je Kaani

Iran se uključuje u rat sa Izraelom? Šef elitnih snaga poručio Hamasu: Učinićemo sve što bude potrebno
Copyright Profimedia

Šef iranskih elitnih snaga Kuds obećao je da će učiniti „šta god bude potrebno“ da podrži Hamas u ratu sa Izraelom, tvrdeći da palestinska militantna grupa ide ka „impresivnoj pobedi“ u Gazi.

Snage Kuds su spoljno-operativna ruka iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), odgovorna za vojne i obaveštajne misije izvan iranskih granica.

U pismu upućenom komandantu Hamasovog naoružanog krila, brigada Kasam, vođa snaga Kuds Esmail Kaani izjavio je da Teheran i njegovi saveznici „neće dozvoliti da brutalni neprijatelj i oni koji stoje iza njega osvoje Gazu i njen herojski narod”.

- Učinićemo sve što je potrebno u ovoj istorijskoj bitci - rekao je Kaani, dodajući da je Hamas „svima dokazao da je otpor u Gazi sposoban za inicijativu i inovacije, zadržavajući svoju organizaciju i sposobnosti na terenu“.

Kaanijevo pismo usledilo je dan pošto je Rojters objavio da je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnej, obavestio Hamas da se njegova zemlja neće direktno mešati u rat u Gazi. Hamnej je navodno ponovio dugogodišnju „političku i moralnu podršku“ Irana Hamasu, ali je odbacio vojnu intervenciju.

Profimedia
 

Ranije u četvrtak, međutim, najviši zvaničnik Hamasa Osama Hamdan negirao je priču Rojtersa.

- Umesto da pruža informacije, ova novinska agencija je objavila bezvredne laži - naveo je on za iransku novinsku agenciju IRNA i dodao da takvi izveštaji imaju za cilj da naškode imidžu Hamasa i njegovih saveznika u „Osovini otpora“ - mreži militantnih grupa koje Iran podržava u Iraku, Siriji, Libanu i Gazi.

Kaani, koji je preuzeo vođstvo 2020. godine nakon što je njegov prethodnik Kasem Sulejmani ubijen u napadu američke bespilotne letelice, čestitao je palestinskoj oružanoj frakciji na „impresivnoj pobedi i kvalitativnom dostignuću koje je bez presedana u istoriji sukoba”, uveravajući ih da su „njihova braća u Osovini otpora ujedinjena s njima”.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike