Iran zapretio Americi: Suočićete se sa strašnim posledicama ako nastavite da podržavate Izrael

28.10.2023

15:51

0

Iran zapretio Americi: Suočićete se sa strašnim posledicama ako nastavite da podržavate Izrael
Copyright Profimedia

SAD bi mogle da se suoče sa strašnim posledicama na Bliskom istoku ako nastave da podržavaju Izrael, upozorio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan pričajući o tekućem sukobu između Izraela i palestinske oružane grupe Hamas i američkim udarima na vojne lokacije u regionu koje navodno koriste Teheranske snage.

Vašington „savetuje drugima da pokažu samoograničenje, ali je potpuno stao na stranu Izraela“, rekao je ministar u intervjuu za Blumberg TV u petak.

- Ako SAD nastave ono što su do sada radile, onda će se protiv Sjedinjenih Država otvoriti novi frontovi - kazao.

Amir-Abdolahjan je takođe upozorio da će nastavak krvoprolića u Gazi „dovesti do toga da situacija u regionu izmakne kontroli“.

- Američka strana treba da odluči - da li zaista želi eskalaciju, intenziviranje rata? - istakao je on.

Iranski ministar spoljnih poslova dalje je negirao da je Iran dao instrukcije militantnim grupama u Iraku i Siriji da napadnu SAD, insistirajući da su delovale na svoju ruku.

Profimedia
 

- Ne dobijaju od nas nikakva naređenja, nikakva uputstva - naglasio je.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je pokrenuo vazdušne napade na dva objekta u istočnoj Siriji koja navodno koriste Korpus iranske islamske revolucionarne garde (IRGC), elitni ogranak teheranske vojske, i srodne grupe. Kasnije je američki predsednik Džo Bajden izjavio da je racija bila odgovor na ponovljene napade na američke snage u regionu.

Komentarišući sukob Hamasa i Izraela, Amir-Abdolahjan je upozorio da će se zapadni Jerusalim suočiti sa posledicama ako pokrene kopnenu invaziju na Gazu.

- Otvaranje novih frontova biće neizbežno i to će dovesti Izrael u novu situaciju zbog koje će zažaliti zbog svojih postupaka - rekao je on i dodao da je „sve moguće i svaki front se može otvoriti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike