RAT NA BLISKOM ISTOKU Borbe sa izraelskom vojskom vode se 'od ulice do ulice' u Pojasu Gaze; Mobilne komunikacije delimično obnovljene

18.11.2023

16:58 >> 00:16

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Borbe sa izraelskom vojskom vode se 'od ulice do ulice' u Pojasu Gaze; Mobilne komunikacije delimično obnovljene
Copyright AP Photo/Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 42. dan.

Izrael nije pronašao jasne dokaze aktivnosti palestinskih militanata u medicinskom kompleksu Al-Šifa, što je navelo zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, da pojačaju pritisak na Izrael da pristane na pauzu u neprijateljstvima, piše Vašington post.

Južnoafrička Republika zatražila je od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži izraelsku vladu zbog navodnih ratnih zločina u Gazi, saopštio je predsednik Siril Ramafosa u sredu tokom dvodnevne posete Kataru.

Direktor bolnice Al Šife u Gazi dao je izjavu za medije u kojoj je opisao uslove u bolnici. Muhamad Abu Salmia kaže da je bolnici sada ponestalo kiseonika i vode.

Urednica En Bojer osudila je rat u Gazi, za koji je rekla da neće učiniti Izrael, SAD ili Jevreje bezbednijim u svom pismu u kome je dala ostavku.

Ovako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku:

23.55 - Abu Obeida: Borbe sa izraelskom vojskom vode se 'od ulice do ulice' u Pojasu Gaze

Abu Obaida, portparol oružanog krila palestinske militantne grupe Hamas, Kasam brigada, izjavio je da se pripadnici te grupe bore protiv izraelskih vojnika ''od ulice do ulice'' u Pojasu Gaze, kao i da su u borbama uništili na desetine izraelskih vojnih vozila u poslednja četiri dana.

Borci Kasam brigada uništili su i stambenu zgradu u Beit Hanunu u kojoj su bile stacionirane izraelske specijalne snage, rekao je Obaida i dodao da su u urušavanju zgrade poginuli izraelski vojnici koji su bili unutra, prenosi Al Džazira.

23.29 - IDF: Suspendovan vojnik koji je bacio šok granatu na džamiju

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je suspendovala vojnika koji je snimljen kako baca šok granatu na džamiju u palestinskom selu Budrus na Zapadnoj obali.

Izraelski list Harec navodi da je incident povezan sa vojnicima koji su sebe snimali kako ponižavaju Palestince i te klipove objavljivali na društvenim mrežama.

22.40 - Portparol Hamasovog naoružanog krila Abu Ubaid rekao je da su borci te grupe uništili 62 vozila izraelske vojske i ubili devet vojnika u poslednja četiri dana.

22.22 - Berni Sanders: Kongres ne može dati sredstva za Izrael dok bombardovanje ne prestane

Berni Sanders se pojavio kao jedan od samo nekoliko američkih poslanika koji su postavili uslov na zahtev Bajdenove administracije za više vojnog finansiranja Izraela.

„U Gazi je užasna humanitarna katastrofa. Izrael mora sada da zaustavi bombardovanje i dozvoli da velike količine humanitarne pomoći, uključujući gorivo, stignu do onih kojima je potrebna“, objavio je Sanders na platformi Iks.

 

 

„Kongres ne može da donese zakon o dodatnoj potrošnji koji dozvoljava da se ove akcije nastave.

21.59 - Mobilne komunikacije delimično obnovljene u Gazi

Glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Javal kažu da je usluga u Gazi delimično obnovljena nakon ulaska ograničene količine goriva, prenosi Haarec.

21.33 - MKS primio zahtev pet zemalja za istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan kaže da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Kan je rekao da su zahtev uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, preneo je Rojters.

AP Photo/Peter Dejong, File
 

MKS već vodi istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijama od 13. juna 2014. godine.

21.00 - Zamenik predsednika Kneseta pozvao na „spaljivanje Gaze“

Poslanik Likuda i zamenik predsednika Kneseta, Nisim Vaturi, pozvao je na društvenim mrežama na „spaljivanje Gaze“.

„Sva ova preokupacija oko toga da li postoji internet u Gazi pokazuje da ništa nismo naučili. Previše smo humani. Spalite Gazu sada i ništa manje od toga!”, napisao je Nisim Vaturi na mreži Iks nakon što je ratni kabinet odobrio ulaz dva kamiona goriva dnevno kako bi se sprečio kolaps sistema za prečišćavanje otpadnih voda, prenosi Tajms of Izrael.

20.44 - Lekari bez granica: Od srede ne znamo šta se dešava u bolnici Al Šifa

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da ne dobija izveštaje o dešavanjima u bolnici Al Šifa u gradu Gaza otkako su u sredu izraelske snage ušle unutar tog bolničkog kompleksa zbog navoda da se u bolnici nalaze pripadnici Hamasa.

MSF je saopštio da je najmanje jedan njihov član unutar bolnice Al Šifa, ali da su kontakti sa njim ''nestalni'', prenosi Gardijan.

19.32 - Policija uhapsila propalestinske demonstrante u Njujorku

Njujorška policija uhapsila je danas propalestinske demonstrante koji su se okupili ispred sedišta kompanije "News Corp" koja je vlasnik američke konzervativne televizije Foks njuz i listova Volstrit džurnal i Njujork post.
 
Okupljeni su uzvikivali "Sramota" i "Foks njuz, ne može se sakriti. Vaše laži prikrivaju genocid", prenosi Gardijan.

19.06 - U poslednja dva dana umrla 24 pacijenta u Al Šifi zbog nedostatka goriva

U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici Al Šifa u gradu Gaza zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

 

 

''Ključna medicinska oprema je prestala da funkcioniše zbog nestanka struje'', rekao je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kudra.

18.56 - Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 12.000

U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 12.000 Palestinaca, saopšto je danas Hamas. Među ubijenima je i 5.000 dece, prenosi Gardijan. Pored toga, 3.750 osoba se vodi kao nestalo, uključujući 1.800 maloletnih lica, za koja se veruje da se i dalje nalaze pod ruševinama.

18.20 - Netanijahuov savetnik: Poslušajte naš poziv na evakuaciju

Viši savetnik izraelskog premijera pozvao je civile u Kan Junisu na jugu Gaze da poslušaju njegove pozive na evakuaciju.

"Videli ste šta se dogodilo gradu Gazi. Kan Junis je takođe središte aktivnosti Hamasa", rekao je Mark Regev za Skaj njuz.

18.00 - Hirurzi napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi

Hirurzi su napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi koja je bila u funkciji Al Ahil, nakon što je nestalo zaliha anestezije, prenosi Rojters.

 

 

Britansko-palestinski hirurg Ghasan Abu Sita rekao je svom timu da je došlo vreme da napuste poslednju funkcionalnu bolnicu u gradu Gazi.

"Bila je noćna mora - ostaviti 500 ranjenih znajući da nije preostalo ništa više onoga sa čim bi mogao da im pomogneš, jednostavno je jedna od najtežih stvari koje sam morao da uradim", rekao je Abu Sita za Rojters, dan nakon što je napustio bolnicu i došao u kamp za izbeglice Nuseirat.

17.35 - Ramala: SAD nam nisu odgovorile oko prekida vatre

Sjedinjene Američke Države još nisu odgovorile na pozive Palestinske samouprave da dođe do primirja u Pojasu Gaze, rekao je za RIA Novosti savetnik palestinskog lidera, Mahmud el Habaš, dodajući da bi palestinski predsednik Mahmud Abas mogao uskoro da poseti Rusiju.

Prema rečima palestinskog političara, jedina strana koja je "sposobna da primora Izrael da prekine vatru su SAD".

16.57 - Putin: U Pojasu Gaze i celoj Palestini dešavaju se užasne stvari

U Pojasu Gaze i celoj Palestini sada se dešavaju užasne stvari, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Ne želim sad da dajem nikakve političke ocene, tamo, u Pojasu Gaze i Palestini, dešavaju se strašne stvari - naveo je on.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.51 - UN: Ima znakova korištenja oružja sa "širokim područjem delovanja" u Gazi

Čelnik UN-a za humaniratrnu pomoć Martin Grifits ukazao je na to da je 41.000 stambenih jedinica uništeno od 7. oktobra, što čini 45 odsto stambenih objekata.

- Priroda i razmere civilne štete karakteristični su za upotrebu eksplozivnog oružja sa širokim područjem delovanja u gusto naseljenom području - rekao je on, dodajući da se “čini da je međunarodno humanitarno pravo u mnogim aspektima okrenuto naglavačke”.

16.35 - IDF pronašle oružje u obdaništu i školi na severu Gaze

Pripadnici Bislamačke brigade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) locirali su skladište minobacača unutar obdaništa na severu Gaze, pokazuju snimci koje je objavila vojska.

IDF navodi da je izviđačka jedinica Golani brigade, u međuvremenu, izvršila raciju u školi Al Karmel u gradu Gazi i pronašla vatreno oružje i vojnu opremu, preneo je "Tajms of Izrael".

16.28 - U Izraelu marš porodica Hamasovih talaca

Video objavljen na platformi Iks prikazuje pogled iz vazduha na protestni marš koji ide prema kancelariji premijera Netanjahua u Jerusalimu.

 

 

Grupa se sastoji od aktivista i porodica onih koje je Hamas uzeo za taoce. Zahtevaju hitno puštanje svojih najmilijih.

16.25 - Izraelski zvaničnik: Ispunili smo svaki cilj postavljen za operaciju u Gazi

Predsedavajući izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi kaže da izraelska vojska (IDF) obeležava tri nedelje od početka svog kopnenog upada u Gazu i da sada deluje u srcu grada Gaze, gađajući svaku metu koju želi.

- Na hiljade terorista je ubijeno, uključujući visoke članove Hamasovog rukovodstva - kaže Hangebi.

- Ispunjeni su svi ciljevi koje je postavio kabinet bezbednosti, a kako je premijer rekao, „ovo je samo početak“. Odlučni smo da dođemo do kraja bitke, a kraj bitke će biti kraj Hamasa - kaže on, prenosi Tajms of Izrael.

16.11 - Hirurzi napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi

Hirurzi su napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi koja je bila u funkciji - Al Ahli, nakon što je nestalo zaliha anestezije, prenosi Rojters.

AP Photo/Abed Khaled
 

Britansko-palestinski hirurg Gasan Abu Sita rekao je svom timu da je došlo vreme da napuste poslednju funkcionalnu bolnicu u gradu Gazi.

- Bila je to noćna mora - ostaviti 500 ranjenih znajući da nije preostalo ništa više onoga sa čim bi mogao da im pomogneš jednostavno je jedna od najtežih stvari koje sam morao da uradim - rekao je Abu Sita za Rojters dan nakon što je napustio bolnicu i došao u kamp za izbeglice Nuseirat.

15.15 - Lekar iz Al Šife: U bolnici nisu pronašli ništa

Lekar u bolnici Al Šifa u Pojasu Gaze rekao je u petak da izraelske snage "ništa nisu pronašle" tokom pretresa bolničkog kompleksa i da ponestaje hrane i vode.

Doktor Ahmed El Mokalalati rekao je Rojtersu telefonom da, uprkos "teškim" uslovima u bolnici, nijedna beba tamo nije umrla od kada su izraelske trupe ušle u nju u sredu.

15.01 - Izraelska policija napala tursku novinarsku ekipu

Turska novinska kuća TRT World objavila je da je izraelska policija napala njihovu novinarsku ekipu u okupiranom istočnom Jerusalemu.

 

 

TRT World objavio je video na svom profilu na Iksu u kom se vidi kako izraelska policija udara po kameri, razbijajući objektiv.

14.22 - Izrael tvrdi da je ubio militante Hamasa u napadu na Dženin

Izraelske snage bezbednosti izvele su veliku raciju u gradu Dženin, uništavajući puteve i ubivši između tri i pet Hamasovih militanata u poslednjem slučaju nasilja širom okupirane Zapadne obale.

Hamas je saopštio da su tri njegova borca poginula u noćnom napadu koji je počeo u četvrtak kasno uveče i trajao oko osam sati. Izraelski vojni zvaničnici rekli su da su njihove snage ubile najmanje petoricu.

14.04 - Papa Franja se sastaje sa rođacima izraelskih talaca

Papa Franja će se sledeće nedelje sastati sa rođacima izraelskih talaca koje drže militanti Hamasa u Gazi, rekao je izvor u petak.

AP Photo/Andrew Medichini
 

Izvor, koji je razgovarao sa Rojtersom pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašćen da razgovara o papskim planovima, rekao je da će se 12 rođaka sastati sa papom rano u sredu ujutru pre njegove nedeljne opšte audijencije.

13.28 - Raste broj žrtava u napadu na školu u Gazi

Očevici su rekli za Al Džaziru da je nekoliko desetina ljudi stradalo, dok je više od 100 povređeno u napadu na školu Al Falah u četvrti Zejtun južno od grada Gaze. Još nema tačnog broja žrtava.

13.13 - Izrael će dozvoliti da u Gazu uđu dva kamiona goriva dnevno

Izraelski ratni kabinet odobrio je puštanje dva kamiona sa gorivom dnevno u Gazu kako bi se zadovoljile potrebe UN, rekao je u petak izraelski zvaničnik.

Zvaničnik, koji je odbio da bude identifikovan, kazao je da je odluka doneta nakon zahteva Vašingtona, prenosi Rojters.

12.54 - PRCS: Izraelske snage u Hebronu sprečavaju pristup povređenima

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca kaže da izraelske snage “ometaju naše timove u pristupu povređenima unutar privatnog vozila na ulazu u Hebron, posebno u području Ras al-Džura”.

 

 

12.48 - Izraelske snage ispalile suzavac na demonstrante u Hebronu

U Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelske su snage ispalile suzavac na demonstrante koji su protestovali protiv izraelskih napada u Gazi, objavili su palestinski aktivisti i novinske agencije.

Video-snimci na društvenim mrežama prikazuju gomile ljudi kako beže od suzavca, dok iznad njih lete dronovi.

 

 

12.41 - Iran ne želi eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je danas da je Teheran preko pozadinskih kanala obavestio Sjedinjene Američke Države da ne želi da se rat Izraela i Hamasa dalje širi, ali je takođe upozorio Vašington da bi regionalni sukob mogao biti neizbežan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

Amirabdolahijan je za Fajnenšel tajms rekao da su tokom proteklih 40 dana, razmenjene poruke između Irana i SAD, preko švajcarske ambasade u Teheranu, isključujući mogućnost direktnih razgovora između zaraćenih strana.

- U odgovoru SAD naveli smo da Iran ne želi da se rat širi, ali zbog pristupa koji su usvojile SAD i Izrael u regionu, ako zločini nad narodom Gaze i Zapadne obale ne budu zaustavljeni, razmatraće se svaka mogućnost, a širi sukob mogao bi se pokazati neizbežnim - upozorio je iranski ministar.

12.01 - Protesti širom sveta zbog izraelskog rata u Gazi

Demonstranti širom sveta okupili su se u zrak solidarnosti s Palestincima u Gazi, osuđujući veliki broj civilnih žrtava u izraelskim napadima i pozivajući na hitan prekid vatre.

Protesti su u četvrtak, između ostalog, održani širom Španije, u Meksiko Sitiju, Roterdamu, Njujorku i Rabatu.

 

 

11.20 - Izrael pogodio školu u koju su se smestile hiljade ljudi

Veliki broj ljudi je ubijen i ranjen nakon izraelskog napada na školu Al Falah, u kojoj su smeštene hiljade raseljenih ljudi, u četvrti Al Zajtun, južno od grada Gaze.

11.03 - Hamas prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca

Hamas je prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca, saopštio je ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi.

10.55 - SZO zabrinuta zbog širenja bolesti u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u petak da je veoma zabrinuta zbog širenja bolesti u Gazi jer su nedelje izraelskog bombardovanja dovele do toga da se stanovništvo gomila u skloništima sa oskudnom hranom i nedostatkom čiste vode.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona - rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

10.22 - Mediji: Članovi izraelskog ratnog kabineta podržavaju širenje invazije na jug Gaze

Dva člana izraelskog ratnog kabineta i jedan od njegovih posmatrača podržavaju širenje kopnene invazije vojske na jug Gaze, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik za izraelski medij Vala.

AP Photo/Ariel Schalit
 

10.09 - Komunikacioni sistemi u Pojasu Gaze ne rade već drugi dan

Komunikacioni sistemi u Pojasu Gaze ne rade drugi dan, zbog čega su humanitarne agencije obustavile prekogranične isporuke humanitarnih zaliha usred upozorenja da bi se ljudi uskoro mogli suočiti sa glađu.

9.51 - Ogranizacija Human Rights Monitor: Potrebna je nezavisna istraga o Al Šifi

Ogranizacija Human Rights Monitor pozvala je na nezavisnu, međunarodnu istragu o “apsurdnim tvrdnjama Izraela da palestinske grupe koriste medicinski kompleks Al Šifa i druge bolnice u Pojasu Gaze u vojne svrhe”.

9.27 - Izraelska vojska: Pet osoba poginulu u napadu na Dženin

Izraelska vojska saopštila je da je ubila pet osoba u napadu na grad Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vojska je takođe istakla da je razmenila vatru sa palestinskim borcima koji su vozilima hitne pomoći pobegli prema bolnici Ibn Sina “kako bi se tamo sakrili”. Jedan palestinski borac uhapšen je na ulazu u medicinsku ustanovu, potvrdila je vojska.

9.09 - Modi: Treba da se ujedinimo

AP Photo/Aurelien Morissard, Pool
Modi

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je lidere zemalja u razvoju da se ujedine zbog sve većih izazova zbog rata između Izraela i Hamasa, dok je sazivao virtuelni samit više od 100 zemalja.

- Ovo je vreme kada zemlje globalnog juga treba da se ujedine radi većeg globalnog dobra - rekao je Modi u govoru, misleći na zemlje u razvoju.

7.42 - Najmanje 18 civila ubijeno je u izbegličkom kampu Džebalija

Palestinska novinska agencija Vafa izveštava da je najmanje 18 civila ubijeno u napadu na stambene zgrade, dok je nekoliko ranjeno.

7.32 - Netanijahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje, ali, nažalost, nismo uspešni

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

- Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za CBS njuz, prenosi Rojters.

7.15 - Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Tri Palestinca ubijena su u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe za Rojters.

Tajms of Izrael javlja da je u Dženinu došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na severu Zapadne obale.

Palestinska agencija Vafa navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu.

7.07 - Izrael bombardovao kuću sa izbeglicama

Kuća puna izbeglica bombardovana je u Nusajratu u centralnoj Gazi u četvrtak uveče.U kući oko 40 ljudi.

7.00 - Kolera i tifus prete stanovnicima Pojasa Gaze

Bolesti koje se prenose vodom, kao što su kolera i tifus, verovatno će se pojaviti jer Izrael nastavlja da sprečava da čista voda dospe do pojasa, kaže Human Rights Watch.

Od početka izraelske blokade teritorije, nestašica vode i kontaminacija su „ozbiljno otežali pristup zdravstvenoj zaštiti, razboleli ljude i već doveli do izbijanja bolesti“, saopštila je grupa za ljudska prava.

Broj smrtnih slučajeva će takođe verovatno porasti "eksponencijalno" ako ljudi nastave da piju neispravnu vodu i nemaju pristup lekovima kada im zatrebaju, dodao je HRV.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike