Urednica The New York Timesa podnela ostavku zbog rata u Gazi: "Nema više verbalno saniranih pejzaža pakla i ratnohuškačkih laži”

16.11.2023

22:45

0

Autor: M. Vu.

En Bojer je implicitno kritikovala izveštavanje i uređivačku politiku američkih novina

Urednica The New York Timesa podnela ostavku zbog rata u Gazi: "Nema više verbalno saniranih pejzaža pakla i ratnohuškačkih laži”
profimedia22-0655775458 - Copyright Profimedia

Urednica En Bojer osudila je rat u Gazi, za koji je rekla da neće učiniti Izrael, SAD ili Jevreje bezbednijim u svom pismu u kome je dala ostavku.

Bojer kaže da je "jedini profit od sukoba smrtonosna pobeda za naftne interese i proizvođače oružja".

Takođe se čini da je implicitno kritikovala izveštavanje i uređivačku politiku američkih novina.

„Pošto je naš „status kvo“ samoizražavanje, ponekad je najefikasniji oblik protesta za umetnike odbijanje“, napisala je ona u pismu.

„Ne mogu da pišem o poeziji usred „razumnih“ tonova onih koji žele da nas naviknu na ovu nerazumnu patnju. Nema više jezivih eufemizama. Nema više verbalno saniranih pejzaža pakla. Nema više ratnohuškačkih laži.”

 

 

Njeno pismo prenosimo u celosti:

" Dala sam ostavku na mesto urednika poezije u The New York Times Magazine. 

Rat izraelske države protiv naroda Gaze koji podržavaju SAD nije rat ni za koga. Nema sigurnosti ni u njemu ni od njega, ni za Izrael, ni za Sjedinjene Države ili Evropu, a posebno ne za mnoge Jevreje koje klevetaju oni koji lažno tvrde da se bore u njihovo ime. Njen jedini profit je smrtonosni profit naftnih kompanija i proizvođača oružja.

Svet, budućnost, naša srca — od ovog rata sve postaje manje i teže. To nije samo rat projektila i kopnene invazije. To je stalni rat protiv naroda Palestine, ljudi koji su pružali otpor decenijama okupacije, prisilnog preseljenja, lišavanja, nadzora, opsade, zatvaranja i mučenja."

Bojer nije jedina koja je podnela ostavku zbog rata na Bliskom istoku. To je učinio i Basam Bouneni, dopisnik BBC-ja iz Severne Afrike.

750 novinara osudilo napad na Gazu

Više od 750 novinara iz desetina medijskih organizacija objavilo je otvoreno pismo u kojem osuđuje izraelske napade na pojas Gaze i kritikuje prikazivanje tog pitanja od strane zapadnih medija.

U pismu objavljenom na sajtu naglašeno je da su medijske organizacije odgovorne za „opravdanje eliminacije Palestinaca putem etničkog čišćenja“.

U otvorenom pismu, više od 750 novinara zapadnih medijskih organizacija pozvalo je sve svoje kolege da pišu vesti o izraelskim napadima na Gazu koristeći definicije „aparthejda, etničkog čišćenja, genocida“ koje koriste međunarodne institucije za ljudska prava.

U pismu se navodi da je 38 novinara ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, do 1. novembra i podvlači da su napadi Izraela sukob u kojem je ubijeno najviše novinara od 1992. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike