Borelj: Cilj sastanka bio dalje intenziviranje angažmana EU na Zapadnom Balkanu

13.11.2023

22:31

0

Sastanku su prisustvovali ministri Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i privremenih prištinskih institucija

Borelj: Cilj sastanka bio dalje intenziviranje angažmana EU na Zapadnom Balkanu
Žozep Borelj - Copyright Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da je cilj sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana bio dalje intenziviranje angažmana EU u tom regionu.

- Cilj sastanka ministara bio je dalje intenziviranje angažmana EU na Zapadnom Balkanu, sa akcentom na zajedničkim bezbednosnim izazovima, kao što su strano mešanje i manipulacija informacijama, sajber pretnje i posledice agresije Rusije na Ukrajinu, kao i saradnja u međunarodnim organizacijama - naveo je Borelj u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ministri Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i privremenih prištinskih institucija.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Borelj je prethodno prisustvovao sastanku Saveta za spoljne poslove EU tokom kojeg se razgovaralo o situaciji u Izraelu, Pojasu Gaze i na Bliskom istoku, kao i situaciji u Ukrajini, odnosu Jeremenije i Azerbejdžana i klimatskoj diplomatiji.

Na sastanku Saveta je navedeno da je otvaranje prelaza Rafa na palestinsko-egipatskoj granici pozitivan, ali nedovoljan pomak za ublažavanje humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Istaknuta je potreba za otvaranjem više kopnenih prelaza i momentalnim i bezuslovnom oslobađanju svih talaca.

Kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu, Savet za spoljne poslove je ponovio svoju nepokolebljivu posvećenost podršci Ukrajini, a Borelj je naglasio da je glavni prioritet da se od 2024. godine obezbedi dodatna vojna pomoć kroz Fond za pomoć Ukrajini.

Na sastanku je dogovoreno i da se istraži mogućnost isporuke "nesmrtonosne pomoći" Jermeniji u okviru Evropskog mirovnog fonda i jačanje misije Evropske unije u toj zemlji.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike