Orban izneo čvrst stav: Ukrajina nije spremna da pregovara o kandidaturi za članstvo u EU

10.11.2023

17:14

0

Evropska komisija je u sredu preporučila da EU počne formalne pregovore o članstvu sa Kijevom, na šta je reagovao mađarski premijer

Orban izneo čvrst stav: Ukrajina nije spremna da pregovara o kandidaturi za članstvo u EU
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Mađarska veruje da je Ukrajina veoma daleko od toga da postane članica EU i ističe da Budimpešta neće promeniti svoj stav o pristupnim pregovorima bez obzira na obećanja Brisela o odmrzavanju finansiranja, rekao je premijer Viktor Orban u petak za Radio Košut.

- Ukrajina apsolutno nije spremna da pregovara o svojoj kandidaturi za članstvo u EU. Ukrajina je daleko od članstva u EU koliko i Mako od Jerusalima - rekao je on, koristeći popularni mađarski idiom.

Za taj izraz se kaže da je igra reči o sličnosti imena grada na jugoistoku Mađarske i luke Ako u kojoj su mnogi evropski hodočasnici bili na svom putu ka Svetoj zemlji. Ovo poslednje naselje je sada izraelski grad Akra.

Evropska komisija je u sredu preporučila da EU počne formalne pregovore o članstvu sa Kijevom. Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je ukrajinska vlada ispunila oko 90 odsto zahteva Brisela da pređe u sledeću fazu.

Mađarska je bila glasni kritičar politike EU prema Ukrajini, uključujući podršku naoružavanju zemlje protiv Rusije i odluku da se evropske ekonomije odvoje od ruskih zaliha i tržišta. To nije uspelo da okonča borbe u Ukrajini i štetilo je zemljama članicama EU više nego Moskvi, tvrdi Budimpešta.

Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP
Orban

Kritičari Orbanove vlade tvrde da je njegov stav način da se izvrši pritisak na Brisel zbog mađarske unutrašnje politike. Rukovodstvo EU optužilo je Budimpeštu da je nazadovala u pogledu demokratije i vladavine prava pod aktuelnim premijerom.

U prošlonedeljnom izveštaju Rojtersa navodi se da Brisel razmatra ponudu za odmrzavanje sredstava u vrednosti od 13 milijardi evra (13,6 milijardi dolara) namenjenih Mađarskoj da obezbedi njenu podršku za isporuku pomoći Ukrajini i za pregovore o članstvu.

Orban je osudio sadašnje rukovodstvo EU, rekavši da „ispunjava želje globalističkih elita“, a ne naroda zemalja članica. Sukob u Ukrajini je samo jedan od primera kako politika Brisela ide protiv interesa nacija koje čine blok, dodao je Orban.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike