Putin upozorio na pojavu novih žarišta: Situacija u svetu izuzetno je teška i napeta

08.11.2023

12:01

0

Ruski predsednik budno prati dešavanja u državama sveta i oživljavanje starih sukoba koji bi planetu mogli da uvuku u haos

Putin upozorio na pojavu novih žarišta: Situacija u svetu izuzetno je teška i napeta
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Situacija u svetu i dalje ostaje napeta, a zemljama Zajednice Nezavisnih Država (ZND) potrebno je mnogo napora kako bi se osigurala bezbednost zajednice, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin na XI sastanku sekretara saveta bezbednosti zemalja ZND, koji je održan u sredu u Moskvi.

- Vidimo da je međunarodna situacija i dalje izuzetno teška i napeta. U nekoliko regiona stari sukobi su se zaoštrili i pojavila su se nova žarišta sukoba. Između ostalog, na Bliskom istoku, gde je isprovocirano novo pogoršanje palestinsko-izraelskog sukoba, u kom prvenstveno stradaju civili - rekao je ruski lider.

Osim toga, globalna nestabilnost ima svoj uticaj i na Evroaziju, naglasio je on.

- Dejstva nekih država direktno su usmerena na podrivanje legitimne vlasti, društvene stabilnosti i tradicionalnih vrednosti u zemljama ZND, na narušavanje naših tradicionalnih bliskih trgovinskih, kooperativnih i kulturnih veza. I dalje postoje zajedničke pretnje, kao što su terorizam i organizovani kriminal, trgovina drogom i ilegalna migracija, radikalizam i ekstremizam, ali i rizici u oblasti ekonomske, informacione, tehnološke i biološke bezbednosti - naveo je on.

Putin je naglasio da se sa svim ovim izazovima mora suočiti ne samo kroz koordinisane kolektivne reakcije, već i kroz preventivne mere.

Profimedia
 

- Posebno je važno da se u potpunosti iskoriste prognostičarski, informacioni i analitički potencijal Saveta bezbednosti – za dubinsko i sveobuhvatno proučavanje situacije na prostoru ZND i u svetu uopšte, za jasno određivanje prioriteta, blagovremeno korigovanje dokumenata strateškog planiranja - zaključio je ruski predsednik.

Na kraju je izrazio uverenje da će saradnja putem Saveta bezbednosti nastaviti da služi jačanju stabilnosti i bezbednosti zemalja ZND, kao i razvoju koordiniranih pristupa kako bi se postigli zajednički ciljevi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike