Ministri G7 se dogovorili oko zajedničkog saopštenja za Izrael i Gazu: Ponovili nekoliko fraza, a pomenuta je i Ukrajina (FOTO)

08.11.2023

11:24

0

Oni su osudili palestinske militante i podržali pravo Izraela na samoodbranu, ali su pozvali i na humanitarne pauze u borbama

Ministri G7 se dogovorili oko zajedničkog saopštenja za Izrael i Gazu: Ponovili nekoliko fraza, a pomenuta je i Ukrajina (FOTO)
Samit G7 - Copyright Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Ministri spoljnih poslova članica Grupe sedam postigli su jedinstven stav u vezi s ratom između Izraela i Hamasa nakon samita u Tokiju.

Oni su osudili palestinske militante i podržali pravo Izraela na samoodbranu.

Grupu sedam (G7) čini sedam bogatih država: Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i SAD, a poslednjih godina sastancima prisustvuje i Evropska unija.

U saopštenju, nakon dvodnevnih razgovora, oni su takođe pozvali na hitne "humanitarne pauze" u sukobu kako bi se ubrzala pomoć ugroženim civilima u Pojasu Gaze, njihovo slobodno kretanje i oslobađanje talaca.

- Sve strane moraju omogućiti neometanu humanitarnu pomoć za civile, uključujući hranu, vodu, medicinsku negu, gorivo i sklonište, kao i pristup humanitarnim radnicima - navodi se.

Sastanak šefova diplomatija G7 takođe se bavio nizom drugih kriza, uključujući rat u Ukrajini, nuklearne i raketne programe Severne Koreje i rastuće tenzije između Kine i njenih suseda u teritorijalnim sporovima.

AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool
 

Grupa je izrazila čvrstu posvećenost podršci ukrajinskoj borbi za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

- Naša čvrsta posvećenost podršci ukrajinskoj borbi za njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet nikada neće biti pokolebana - piše u saopštenju G7.

Katastrofa u Gazi

Dok su se šefovi diplomatija G7 ćaskali u centru Tokija, agencija UN je saopštila da hiljade Palestinaca u Gazi pešice odlaze na jug, noseći samo sa ono što mogu da ponesu, nakon što su na severu enklave ostali bez hrane i vode.

Izrael je saopštio da njegove trupe tokom borbe protiv Hamasovih militanata prodiru duboko unutar grada Gaze, koji je pre rata bio dom za oko 650.000 ljudi i gde, prema tvrdnjma izraelske vojske, Hamas ima centralnu komandu i ogroman lavirint tunela.

Sukob u Gazi, koji je usledio nakon Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael, u kojem su militanti ubili više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, i zarobili 242 taoca, bio je na vrhu dnevnog reda sastanka u Tokiju.

Za to vreme poginulo je više od 10.300 civila u Pojasu Gaze, među kojima je više od 4.200 dece, ali bez obzira na to, G7 ponavlja opštepoznato "pravo na samoodbranu", iako sve više liči na invaziju u kojoj se neselektivno bombarduju brojne lokacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike