NATO suspendovao sporazum o kontroli naoružanja! Nisu ga se ni pridržavali, a krive Rusiju za isti potez

07.11.2023

17:19

0

Usred sukoba sa Zapadom oko Ukrajine Rusija je okončala svoje učešće u CFE mehanizmima 2015. godine

NATO suspendovao sporazum o kontroli naoružanja! Nisu ga se ni pridržavali, a krive Rusiju za isti potez
NATO - Copyright Profimedia

NATO je najavio da će suspendovati svoje učešće u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) nakon što se Rusija povukla iz njega, opisujući ga kao „mrtav mehanizam“ usred tekućeg sukoba sa Zapadom.

Ugovor o CFE potpisali su 1990. godine sovjetski blok i članice NATO-a u poslednjim mesecima hladnog rata. Postavio je ograničenja na broj tenkova, oklopnih vozila, artiljerije, helikoptera i aviona stacioniranih u Evropi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sporazum u početku pomogao stabilizaciji bezbednosnog okvira u Evropi, ali je vojni blok predvođen SAD kasnije počeo otvoreno da zaobilazi ograničenja, uključujući i prijem novih članica.

Usred sukoba sa Zapadom oko Ukrajine Rusija je okončala svoje učešće u CFE mehanizmima 2015. godine, nazvavši ih „anahronim“, a ovog proleća ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju CFE i povlačenje iz njega završeno je u utorak.

U saopštenju istog dana NATO je osudio odluku Moskve, označivši je kao „poslednju u nizu akcija koje sistematski podrivaju evroatlantsku bezbednost“. Dodaje se da bi u svetlu povlačenja Rusije situacija u kojoj bi Alijansa nastavila da se pridržava CFE bila „neodrživa“.

AP Photo/Olivier Matthys
 

- Stoga savezničke države ugovornice nameravaju da obustave rad CFE ugovora onoliko dugo koliko je potrebno - naveo je blok i dodao da su ovaj potez podržale sva članice.

Istovremeno, NATO je ostao pri stavu da je posvećen smanjenju vojnih rizika, sprečavanju pogrešnih percepcija i sukoba, kao i izgradnji efikasnog okvira kontrole konvencionalnog naoružanja uzimajući u obzir trenutnu bezbednosnu situaciju.

U odvojenom saopštenju američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je taj potez, dodajući da će „suspenzija obaveza CFE ojačati kapacitet odvraćanja i odbrane Alijanse uklanjanjem ograničenja koja utiču na planiranje, raspoređivanje i vežbe“.

U međuvremenu, rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je mogućnost novog sporazuma o kontroli naoružanja sa Zapadom, rekavši da NATO nije u stanju da pregovara.

- Tek kada ih život primora da se vrate na konstruktivne i realne pozicije mogao bi se oživeti odgovarajući dijalog u okviru napora da se oblikuje novi evropski bezbednosni sistem - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike