Dobio granatu za rođendan, pa odleteo u vazduh: Koje teorije kruže o smrti pomoćnika Valerija Zalužnjeg (FOTO)

07.11.2023

12:08

0

Autor: N.P.

Eksplozija je opisana kao "tragičan incident"

Dobio granatu za rođendan, pa odleteo u vazduh:  Koje teorije kruže o smrti pomoćnika Valerija Zalužnjeg (FOTO)
Genadij Častjakov je stradao na sopstvenom rođendanu - Copyright Facebook/Геннадій Частяков, Profimedia/Diego Herrera Carcedo

Granata, inače rođendanski poklon, ubila je majora Genadija Častjakova (39), bliskog saradnika komandanta oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg.

Častjakov se vratio u svoj stan sa poklonima koje je dobio od kolega, a otvarao ih je sa sinom kada je naprava eksplodirala.

On je poginuo, a dečak (13) je zadobio ozbiljne povrede.

Ministar unutrašnjih poslova  Igor Klimenko je rekao da je sin počeo da okreće ručicu upaljača, a "onda su svi poskakali, oduzeli mu granatu, ali su je aktivirali i tada je došlo do tragične eksplozije".

Eksplozija je opisana kao "tragičan incident", a ministar je rekao da treba sačekati rezultate zvanične istrage. Kako je navela policija, sve se dogodilo "usled lošeg rukovođenja municijom".

Međutim, ubrzo se saznalo da je još pet granata pronađeno u stanu. Klimenko je kazao da su bile pokloni kolega iz vojske.

Dve slične naprave su pronađene kod jednog od kolega, a sudeći prema slikama sa lica mesta, može se videti da su bile razbacane po podu.

Navodno, Častjakov ih je doneo u kesi zajedno sa flašom viskija.

"Ukrajinska pravda" je prenela da je flaša bila deo poklona, sa čašama u obliku granata i da je sve prasnulo kada je kesa otvorena.

Drugi izveštaji tvrde da je jedan od kolega pružio flašu i rekao:"Teško je iznenaditi te, zato ti dajem ove ručne bombe i dobar viski".

Poslanica Marijana Bezulha je rekla da je Častjakov preminuo zbog nemara.

- Nikada ne bih pomislila da će Častjakov umreti zbog nepažnje na sopstvenom rođendanu. Granate se ne daju kao poklon - navela je.

U moru nepreciznih izveštaja pojavila se i teorija da je možda reč o atentatu, ali da je prava meta bio Zalužnji.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike