Poljski general optužio Zalužnjeg za sabotažu zbog propale ukrajinske kontraofanzive

07.11.2023

10:50

0

Autor: N.P.

"Smenio bih Zalužnjeg sa njegove pozicije zbog grešaka u svom komandovanju"

Poljski general optužio Zalužnjeg za sabotažu zbog propale ukrajinske kontraofanzive
Komandant oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji - Copyright Profimedia

Viši poljski general Valdemar Skržipčak optužio je ukrajinskog kolegu Valerija Zalužnjeg za "namernu sabotažu" zbog poslednjih izjava koje je dao za medije, rekavši da su njegove odluke ravne zločinu.

Komandant oružanih snaga Ukrajine je izazvao paniku u zapadnom političkom establišmentu, a izgleda da se posvađao i sa predsednikom Vladimirom Zelenskim nakon što je za "Tajm" rekao da je ukrajinska kontraofanziva zapela u ćorsokak i da NATO nije mnogo pomogao.

- Smenio bih Zalužnjeg sa njegove pozicije zbog grešaka u svom komandovanju. Ukoliko je odgovoran za propalu kontraofanzivu, ja bih to posmatrao kao sabotažu, a ne grešku - rekao je Skrzipčak, nekadašnji zamenik ministra odbrane Poljske.

AP Photo/Julia Nikhinson
Zelenski nije bio srećan zbog izjava Zalužnjeg

Prema njegovim rečima, Ukrajina u ovom trenutku nema drugog izbora nego da se pridruži pregovorima kako bi se rešila kriza, iako je teško reći pod kojim uslovima bi se to dogodilo.

Pukovnik Maciej Matisjak je napomenuo da je pitanje koliko Zalužnji lično snosi odgovornost za neuspeh kontraofanzive.

- Mi ne znamo koliko se tu radi o isključivo njegovom planiranju jer smo videli različite koncepte unutar ukrajinske vojske. Možda je to bio njegov poziv za pomoć jer ne može sam da se izbori, nema dovoljno ljudstva i resursa kako bi pobedio Rusiju - smatra Poljak.

Prema njegovim rečima, Zalužnji je na taj način želeo da pošalje poruku Zapadu da treba da se pomogne Ukrajini.

- Zalužnji direktno kaže: morate nam dati najmoderniju opremu, uključujući avijaciju, i to dosta. To upućuje i da Zapad okleva da pošalje trupe koje bi rukovale opremom, zato što Ukrajina nema kapaciteta za to - poručio je Matisjak.

Kako je zaključio, kriza se neće rešiti na ratištu, već u prostoriji sa političarima.

AP Photo/LIBKOS
 

- Neće pregovarati o izgubljenim teritorijama već o pukom zaustavljanju rata, a to će biti ukrajinski poraz - dodao je.

Zalužnji se požalio da ukrajinske trupe trpe velike gubitke i da je ruska artiljerija uništila opremu NATO zbog čega je morao da naredi komandantima da pronađu stari sovjetski udžbenik iz 1941. sa savetima kako da se razbiju utvrđene odbrambene linije.

Kako je kazao Zalužnji, nivo tehnološkog napretka je i ukrajinsku i rusku vojsku paralisao zbog čega je istakao da je rat u ćorsokaku.

Međutim, priznao je da bi Ukrajina, i sa svim naprednijim oružjem koje dobije od saveznika, bila u zaostatku u odnosu na Rusiju jer ona jednostavno ima više vojnika.

Zelenski je medijski istup Zalužnjeg opisao kao pesimističan, pa mu je poručio da "drži jezik za zubima", preneli su mediji.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike