Mađarska se ne povlači: Usprotivićemo se usvajanju 12. paketa antiruskih sankcija EU

28.10.2023

14:05

0

Sijarto je istakao da, uopšteno govoreći, Budimpešta ne podržava nastavak sankcione politike EU prema Rusiji

Mađarska se ne povlači: Usprotivićemo se usvajanju 12. paketa antiruskih sankcija EU
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic, File

Mađarska će se usprotiviti usvajanju 12. paketa antiruskih sankcija EU ukoliko taj paket bude obuhvatao sektore poput gasa, nafte i nuklearne energije u ruskoj industriji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Želim da budem vrlo jasan: ako budući paket sankcija bude u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima, mi ćemo se usprotiviti njegovom usvajanju. Za nas, crvena linija jasno obuhvata energetiku, gas, naftu, atomsku energiju i sve druge aspekte koji bi mogli da naškode našoj ekonomiji - izjavio je Sijarto u intervjuu za Sputnjik.

Mađarski ministar je dodao da, uopšteno govoreći, Budimpešta ne podržava nastavak sankcione politike EU prema Rusiji, jer smatra da ona ne daje željene rezultate.

- Sankcije mogu da udare po Rusiji ili da joj nanesu štetu, ali one definitivno nanose veliku štetu evropskoj privredi, evropskim zemljama. I ako ta sankciona politika nanosi veću štetu onima koji je uvode nego onima protiv kojih je uperena, u čemu je onda smisao, zašto je nastavljati? - upitao je mađarski ministar.

Sijarto je istakao da Mađarska ima jasan stav i u vezi sa pojedincima.

- Kada je reč o konkretnim ličnostima, Mađarska ima veoma čvrst stav. Ako je neko učinio nešto korisno za Mađarsku, spasavajući, na primer, živote Mađara ili obezbeđujući nam snabdevanje energentima, kao što je slučaj sa vakcinama, nema razloga da ih uključimo na listu sankcija, znajući da nisu naneli štetu našoj zemlji - rekao je on.

Ovo se odnosi na slučajeve poput vicepremijera Rusije Denisa Manturova, koji je bio od pomoći Mađarskoj, ili ministra zdravlja Mihaila Muraška. Takođe, isto pravilo se primenjuje i na ministra sporta Rusije, jer Mađarska smatra da sport ne bi trebalo da se meša sa politikom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike