Slovački premijer primetio da EU popušta entuzijazam u podršci Ukrajini: Zelenskog su slušali sa apatijom

31.10.2023

22:12

0

Umesto da razmotri sveobuhvatan mirovni plan, Evropska unija i dalje pruža finansijsku pomoć i oružje Kijevu, istakao je Fico

Slovački premijer primetio da EU popušta entuzijazam u podršci Ukrajini: Zelenskog su slušali sa apatijom
Robert Fico - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Slovački premijer Robert Fico podelio je na društvenim mrežama stavove o govoru ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pred Evropskim savetom, istakavši da su ga učesnici sastanka slušali sa osećajem apatije.

Predsednik Ukrajine obratio se Evropskom savetu putem video-linka 26. oktobra.

- Nisam se iznenadio kada sam video da je obraćanje Zelenskog na sastanku Evropskog saveta dočekano sa ravnodušnošću. Vremena se menjaju, ne tako davno je dobijao aplauze svuda. Ali sada mu u nekim zakonodavnim većima ne dozvoljavaju da govori kao što se desilo u SAD - naveo je Fico.

Premijer Slovačke je primetio i da je u diskusijama o Ukrajini u okviru Evropskog saveta bilo „užasnog zamora” i izneo je stav da Evropska unija u suštini oponaša politiku SAD prema Kijevu.

Umesto da razmotri sveobuhvatan mirovni plan, EU i dalje pruža finansijsku pomoć i oružje Ukrajini, istakao je Fico.

AP Photo/Darko Bandic
Robert Fico

- Evropskoj uniji nedostaje sopstvena spoljna politika, zbog čega bespomoćno sprovodi strategiju: "Hajde da ih ostavimo na miru sa njihovim milijardama evra i njihovim oružjem. Nastavite da se borite, ali, molim vas, samo nam dajte malo mira“ - zaključio je Fico.

Zapadna štampa u poslednjih nekoliko nedelja sve češće izveštava o rastućem umoru Zapada od ukrajinskog sukoba i njegovoj sve manjoj podršci Zelenskom.

I ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba priznao je da među saveznicima Kijeva ima sve više poziva na dijalog sa Moskvom, dok predstavnici globalnog juga i dalje nerado nedvosmisleno podržavaju Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike