Američki avioni napali iranske baze u Siriji! Pentagon potvrdio da je u toku osveta za udare ne njihove trupe

27.10.2023

10:12

0

Trenutno nema informacije o broju žrtava ili šteti koja je nastala

Američki avioni napali iranske baze u Siriji! Pentagon potvrdio da je u toku osveta za udare ne njihove trupe
Borbeni avioni - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Američki borbeni avioni su u petak ujutru izvršili vazdušne udare na dve lokacije na istoku Sirije. Cilj ovih udara navodno su bila mesta na kojima su se nalazile grupe povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom.

Kako Pentagon navodi, ovo je samo deo odmazde zbog nedavnih napada na američke trupe u tom regionu koji su se odigrali prošle nedelje.

Prema visokom američkom vojnom zvaničniku, precizni udari su izvedeni avionima F-16 u blizini Bukamala, a meta su bila skladišta municije koja su bila povezana sa iranskom Revolucionarnom gardom. Napadnute lokacije su bile naseljene milicijama povezanim sa Iranom, kao i pripadnicima Revolucionarne garde, ali nema izveštaja o civilnim žrtvama.

Trenutno nema informacije o broju žrtava ili šteti koja je nastala usled ovih udara, kako je dodao zvaničnik. Udari su usledili nakon što su američke snage zabeležile najmanje 19 napada na svoje baze i trupe u Iraku i Siriji od 17. oktobra, uključujući tri napada izvedena u četvrtak.

Brigadni general vazdušnih snaga SAD Patrik Rajder naveo je da su u dva napada dronovima na vazdušne baze Al-Asad u Iraku i Al-Tanf u Siriji povređena 24 američka vojnika, dok je jedan američki državljanin preminuo usled srčanog udara dok je pokušavao da pronađe zaklon.

Profimedia
 

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin istakao je da su ovi precizni napadi odgovor na seriju nedavnih napada na američku vojsku u Iraku i Siriji koje su izvršile grupe koje podržava Iran. On je naglasio da je predsednik SAD Džozef Bajden nadgledao ove udare kako bi jasno stavio do znanja da SAD neće tolerisati takve napade i da će se braniti svoje osoblje i svoje interese.

Osim toga, napomenuo je da su ove operacije nezavisne od izraelskog sukoba s Hamasom.

Ostin je dodao da SAD ne žele eskalaciju konflikta, ali da će preduzeti dodatne mere za zaštitu svojih snaga ukoliko iranske savezničke grupe nastave sa napadima.

Pentagon je istakao da su američki vojnici koji su ranjeni u ovim napadima zadobili lakše povrede i da su se vratili na svoje dužnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike