SUKOB U IZRAELU Netanijahu: "Ovo je misija mog života"; Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika sa Izraelom

29.10.2023

16:53 >> 00:25

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

SUKOB U IZRAELU Netanijahu: "Ovo je misija mog života"; Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika sa Izraelom
Copyright Profimedia/AP Photo

Danas je 22. dan sukoba između Izraela i Hamasa i otkako je u tom delu sveta proglašeno ratno stanje.

Izraelska vojska je kasno sinoć izvela najbrutalniji raketni napad od početa rata. 

U Pojasu Gaze prekinut internet i komunikacije.

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom poziva na "humanitarno primirje", ali je Izrael odbio.

Stejt department je preporučio državljanima SAD da komercijalnim letovima napuste Liban.

Nakon poruka iz Tel Aviva da se pojačavaju vazdušni napadi, te da će Gaza biti "potpuno drugačija", zvaničnik Hamasa poručio da je ta organizacija “spremna“ za izraelsku invaziju.

- Ako Netanjahu odluči da večeras uđe u Gazu, otpor je spreman. Ostatke njegovih vojnika progutaće zemlja Gaza - saopštio je Ezat al Rišak, viši član političkog biroa Hamasa na Telegramu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba poginulo više od 7.300 stanovnika. UN upozoravaju da će mnogo ljudi u Gazi umreti od "katastrofalne nestašice".

A ovako je tekao još jedan dan rata na Bliskom istoku: 

23.55 - Abas pozvao Arapsku ligu da se okupi na vanrednom samitu zbog Gaze

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Arapsku ligu da se okupi na vanrednom samitu zbog izraelske operacije u Gazi.

Abas je iz Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali pozvao lidere arapskih zemalja da sazovu hitan samit Arapske lige kao odgovor na izraelsku operaciju u Gazi, preneo je Si-En-En.

Abas se založio za hitnu akciju međunarodne zajednice i arapskih lidera da bi se prekinula izraelska agresija i dostavila humanitarna pomoć i da bi se sprečilo dalje raseljavanje Palestinaca.

22.40 - Miting kod Bele kuće

Stotine američkih državljana okupilo se u blizini Bele kuće u Vašingtonu sa pozivom da se prekinu borbe u Pojasu Gaza.

 

 


Zbog mitinga okolne ulice zatvorene su za saobraćaj. Miting je počeo u 13 časova po lokalnom vremenu i za sada je sve mirno.

 

 

22.23 - Nastavljeni pregovori Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara

Pregovori između Izraela i Hamasa, koji se vode uz posredovanje Katara sa ciljem da dođe do deeskalacije sukoba u Pojasu Gaze, nastavljeni su danas uprkos pojačanim izraelskim napadima na tu palestinsku enklavu, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upućen u pregovore.

 

 

21.58 - Galant: Što Izrael bude jače pogađao Hamas, veće šanse za oslobađanje talaca

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je večeras da će rat Izraela sa Hamasom biti dug i da će, što Izrael bude jače pogađao Hamas, biti veće šanse da ta palestinska militantna grupa pristane da oslobodi taoce.

Galant je istakao da Izrael čini sve što može da dođe do oslobađanja talaca koje drži Hamas i da to nije sporedna misija.

21.30 - Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika sa Izraelom

Palestinski pokret Hamas spreman je na momentalnu razmenu zatvorenika sa Izraelom, izjavio je šef upravnog odbora Hamasa Jahja Sinvara.

 

http://

 

- Spremni smo da se dogovorimo oko razmene koja uključuje oslobađanje svih zatvorenika u okupiranim zatvorima u zamenu za sve taoce - rekao je on.

20.56 - Netanijahu: Ovo je misija mog života

AP Photo/Christophe Ena, Pool
 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom dodatnih snaga u Pojas Gaze protekle noći, ističući da ona ima jasne ciljeve – uništiti vojnu i političku infrastrukturu Hamasa i osloboditi taoce.

- Ovo je misija naših života i mog života -rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

Netanijahu je rekao da je Vlada jednoglasno odobrila proširenje kopnene operacije.
„Naši komandanti i vojnici koji se bore na neprijateljskoj teritoriji znaju da su uz njih država i državno rukovodstvo“, istakao je Netanijahu.

20.11 - "Ušli smo u novu fazu rata"

Nečelnik Generalštaba izraelske vojske general Herci Halevi saopštio je danas da je za poraz Hamasa i spasavanje talaca koje drži ta ekstremistička organizacija, nužno da Izrael izvrši veliku kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze.

- Tri nedelje su prošle od početka rata. Ovaj rat ima faze i danas smo prešli u novu fazu - rekao je Halevi, misleći na proširene kopnene operacije u Gazi, preneli su izraelski mediji.

19.45 - Intenzivne eksplozije u Pojasu Gaze

Kako je malopre pao mrak nad pojas Gaze, činilo se da su izraelske odbrambene snage pojačale svoje bombardovanje. Intenzivna i gotovo kontinuirana grmljavina eksplozija može se čuti iz pravca pojasa Gaze u proteklih sat i po, javlja ekipa CNN-a u Aškelonu u Izraelu.

19.38 - Netanijahu porodicama talaca: Iskoristićemo sve mogućnosti da ih vratimo

Izrael će iskoristiti sve mogućnost da vrati taoce koje drži Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu nakon sastanka sa predstavnicima porodica talaca.

Netanijahu je naglasio da je oslobađanje talaca glavni cilj rata, prenosi Tajms of Izrael.

"Ključan je nivo pritiska. Što je veći pritisak, veće su šanse (za oslobađanje talaca)", rekao je Netanijahu tokom sastanka sa predstavnicima porodica talaca.

19.06 - Izraelska vojska napala ciljeve Hezbolaha: Pogodila operativce u južnom Libanu

Izraelska vojska je danas izvela napade na više pozicija Hezbolaha u južnom Libanu u odgovoru na raketiranje i tvrdi da je pogodila operativce koji su se pripremali za nove napade na sever Izraela.

19.03 - Hamas zahteva oslobađanje svih palestinskih zatvorenika u zamenu za izraelske taoce, izjavio je Abu Obeida, portparol vojnog krila palestinskog pokreta.

18.45 - Ponovo se oglasile sirene za vazdušnu opasnost na severu Izraela, na granici sa Libanom. Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi saopštio da su snage u „veoma visokom stanju pripravnosti“ duž severne granice sa Libanom.

18.20 - Načelnik Generaštaba izraelske vojske: Kopnena ofanziva neophodna da bi se postigli ratni ciljevi

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da Izrael mora da sprovede veliku kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi porazio Hamas i vratio taoce.

„Ratni ciljevi zahtevaju kopnenu ofanzivu. Nemoguće je nešto postići bez rizika i nema pobede, a da se ne plati cena. Da bi se neprijatelj porazio, nema drugog načina nego da se na njegovu teritoriju uđe velikom silom“, naveo je Halevi.

 


„Prošle su tri nedelje od početka rata. Ova rat ima faze i danas smo prešli u novu fazu“, rekao je Halevi, misleći na proširenu kopnenu operaciju u Gazi.

18.00 - Izraelskim diplomatama naloženo da napuste Tursku

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen saopštio je da je naložio svim izraelskim diplomatskim predstavnicima da se vrate iz Turske zbog „oštrih izjava“ koje dolaze iz te zemlje.

Koen je na društvenim mrežama naveo da je ta odluka doneta da bi se „ponovo procenili odnosi Izraela i Turske.

 

 

Ovaj potez je usledio ubrzo nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu, na velikom skupu podrške Palestini, nazvao Izrael agresorom i najavio da se Turska sprema da Izrael proglasi „ratnim zločincem“.

17.50 - IDF izdao hitno upozorenje za civile u Gazi

Izraelske odbrambene snage objavile su "hitnu poruku za stanovnike Gaze" u kojoj pozivaju civile iz severnog dela da se privremeno presele na jug.

"Povratak u severnu Gazu biće moguć kada se završe intenzivna neprijateljstva", rekao je portparol IDF-a u video obraćanju.

 

 

"Vaš prozor za delovanje se zatvara, pomerite se na jug zbog sopstvene bezbednosti. Ovo nije samo predostrožnost, ovo je hitna molba", dodao je on.

17.34 - Guteres: Eskalacija bombardovanja u Pojasu Gaze bez presedana, situacija se mora preokrenuti

Generalni sekretar UN Antonio Guteres poručio je je da ga je iznenadila neviđena eskalacija bombardovanja u Pojasu Gaze, te ukazao da se ta situacija mora preokrenuti.

"Bio sam ohrabren nečim što je izgledalo kao rastući konsenzus o neophodnosti uspostavljanja makar humanitarne pauze na Bliskom istoku. Nažalost, umesto toga, iznenadila me neviđena eskalacija bombardovanja koja podriva humanitarne ciljeve. Takva situacija se mora preokrenuti", poručio je Guteres.

Ponovo je apelovao na hitan humanitarni prekid vatre.

17.28 - Lansirane rakete na Kirijat Ono i Holon iz Pojasa Gaze

Iz Pojasa Gaze lansirane su rakete na gradove Kirijat Ono i Holon.

 

 

Trenutno nema izveštaja o povređenima.

17.17 - Sirene za vazdušnu opasnost u centralnim delovima Izraela

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se i u centralnim delovima Izraela, uključujući i Tel Aviv, kao i na severu, kod granice sa Libanom.

16.52 - Šef UN-a u Kataru pozdravio "neumorne inicijative posredovanja"

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da se sastaje s katarskim ministrom spoljnih poslova i premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.

Gutereš je rekao da je došao da izrazi “punu zahvalnost, poštovanje i potporu katarskim neumornim posredničkim inicijativama za oslobađanje talaca koji se drže u Gazi”.

- Bio sam ohrabren onim što se činilo da postoji sve veći konsenzus o potrebi barem humanitarne pauze na Bliskom istoku. Nažalost, umjesto toga iznenadila me neviđena eskalacija bombardiranja, potkopavajući humanitarne ciljeve - napisao je on na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

 

 

16.10 - Hamas: Podržavamo da Rusija bude posrednik u rešavanju sukoba

Palestinski pokret Hamas podržao bi posredovanje Rusije prilikom rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, međutim, Izrael ne želi da se saglasi sa tim jer prati isključivo stavove SAD, izjavio je član upravnog odbora i šef Odeljenja za spoljne odnose Hamasa Musa Abu Marzuk.
„Pozdravljamo posredovanje Rusije u sukobu sa Izraelom, međutim, oni nisu odgovorili iako smo ih pitali da se Moskva priključi procesu od samog početka. Kao što znate, posrednika treba da odobre obe strane“, rekao je on.

16.02 - Erdogan: Glavni krivac za masakr u Gazi je Zapad

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uperio je prstom u Zapad tokom održavanja skupa za podršku Palestini u Istanbulu.

- Glavni krivac za masakr koji se odvija u Gazi je Zapad - smelo je rekao on.

16.00 - Erdogan: Izrael je okupator

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na masovnom propalestinskom skupu u Istanbulu da je Izrael okupator i ponovio svoj stav da Hamas nije teroristička organizacija.

- Ponavljam da Hamas nije teroristička organizacija. Izrael je bio veoma uvređen zbog toga. Izrael je okupator, Erdogan govori jasno jer vam Turska ništa ne duguje - poručio je stotinama hiljada pristalica.

 

 

15.59 - Izraelska vojska uputila hitnu poruku stanovnicima Gaze

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari ponovo je pozvao Palestince da napuste sever Pojasa Gaze i da se evakuišu u južni deo radi, kako je naveo, sopstvene bezbednosti.

On je, u „hitnoj poruci stanovnicima Gaze“, kako je naslovljen video-snimak, upozorio na intenziviranje borbenih dejstava, te da je vremena za evakuaciju sve manje.

14.55 - Galant: Počela je nova faza novih dejstava

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je „počela nova faza vojnih dejstava“ i da će se ona „nastaviti do dobijanja daljih naređenja“.

AP Photo/Maya Alleruzzo, File
Joav Galant

14.41 - Hamas pozdravlja posredništvo Rusije, ali ga SAD i Izrael ne žele

Hamas bi pozdravio posredništvo Rusije u rešavanju palestinsko-izraelskog konflikta, ali Izrael ne želi da se saglasi sa tim, jer sluša stav SAD, rekao je član politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk.

- Mi pozdravljamo posredništvo Ruske Federacije, ali Izrael na to ne odgovara, iako smo od samog početka tražili rusko posredovanje. Posrednik treba da bude prihvaćen od obe strane - kazao je Marzuk.

Prema njegovom mišljenju, „SAD žele da posrednik bude Katar ili Egipat, a Izrael želi što i Amerika, koja neće da Rusija ima bilo kakvu ulogu u regionu“.

14.25 - Ponovo razmena vatre na granici Libana i Izraela

13.46 - Maskov Starlink će obezbediti satelitski internet humanitarnim organizacijama u Pojasu Gaze

Milijarder Ilon Mask objavio je da će njegova kompanija Starlink omogućiti međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Pojasu Gaze da koriste satelitski internet preko sistema Starlink.

Internet i telefonske veze u Gazi trenutno ne funkcionišu posle pojačavanja sukoba.

 

 

13.44 - Izraelac ubio Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelski doseljenik ubio je 40-godišnjeg Palestinca u selu blizu grada Nablusa na Zapadnoj obali, saopšteno je danas iz palestinskog ministarstva zdravstva.

13.30 - Egipatski predsednik upozorava da bi region mogao da postane „tempirana bomba”

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi upozorio je na bilo kakvo širenje sukoba u Gazi, „bez obzira na to odakle dolazi“.

On je u subotu za Rojters rekao da potez u ovom pravcu znači da će region „postati tempirana bomba koja utiče na sve nas“.

13.17 - Vojno krilo Hamasa saopštilo je da je gađalo Tel Aviv raketama

13.10 - Broj stradalih u Pojasu Gaze porastao na 7.703

Od početka izraelskih udara na Pojas Gaze, poginula su 7.703 Palestinca, među kojima je 3.595 dece, a potpuno je uništeno 825 porodica, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

 

 

12.52 - Hamasovo vojno krilo gađa raketama izraelske snage koncentrisane u Mivtahimu na jugu Izraela, navodi se u saopštenju palestinske organizacije.

12.46 - Od početka konflikta Izrael uhapsio više od 1.500 Palestinaca

Izraelske bezbednosne službe uhapsile su više od 1.500 Palestinaca od početka eskalacije konflikta 7. oktobra, objavila je nevladina organizacija Komitet za pitanja palestinskih zatvorenika.

Ranije je izraelska vojska saopštila da je broj Palestinaca uhapšenih na Zapadnoj obali oko 1.000, uključujući i 660 povezanih sa Hamasom.

12.43 - Hamas: Spremni da oslobodimo civilne taoce, za izraelske vojnike samo razmena

Palestinski militantni pokret Hamas spreman je da oslobodi sve civilne taoce, ali ne i zarobljene izraelske vojnike, za čije oslobađanje očekuje pregovore i međusobnu razmenu zarobljenika sa Izraelom, izjavio je za RIA Novosti Musa Abu Marzuk, jedan od lidera militanata.

On je pojasnio da Hamas taoce deli u dve kategorije: jedno su nevini civili koji će biti oslobođeni i na njima nema krivice, a drugi su vojnici, odnosno za njihovo oslobađanje su potrebni pregovori i razmena zarobljenika.

AP Photo/Adel Hana
 

- Zarobili smo na stotine vojnog osoblja - dodao je Marzuk.

12.36 - Izraelci dronom napali grupu boraca Hezbolaha

Izraelski vojni dron napao je grupu boraca Hezbolaha koji su pokušali da ispale protivtenkovsku raketu iz Libana ka Izraelu, saopštila je izraelska vojska.

Hezbolah navodi da su gađane neke od njegovih pozicija u Roš Hanikri, u blizini granice sa Izraelom.

12.27 - Porodice talaca počinju protest ako ih ne prime Netanjahu i Galant

Porodice talaca, koje militanti Hamasa drži u Pojasu Gaze, upozorile su da će početi proteste, ako se danas sa njima ne sastanu izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant.

Portparol porodica rekao je da planiraju da se okupe na centralnom trgu u Tel Avivu, prenosi AP.

12.06 - Al-Sisi: Egipćani da se osećaju bezbedno, vojska je u stanju da zaštiti zemlju

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
 

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi pozvao je sve da poštuju suverenitet i poziciju Egipta u regionu, nakon incidenata u petak, u kojima su bespilotne letelice pale na dva egipatska grada na Crvenom moru.

Egipćani treba da se osećaju bezbedno i vojska je u stanju da zaštiti zemlju, rekao je danas Sisi na sajmu proizvodnje u Kairu, prenosi Gardijan.

11.58 - Kleverli: Hamas nije dao nikakav znak da će se pridržavati primirja

Hamas nije dao nikakve naznake da „želi ili će se pridržavati poziva na prekid vatre“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Džejms Kleverli je takođe pozvao propalestinske pristalice koje demonstriraju na britanskim ulicama tokom vikenda da budu „svesne dezinformacija i manipulacije“ nakon izveštaja da Iran pokušava da iskoristi skupove kako bi podstakao podele.

11.38 - Izrael: Policija ipak dozvolila proteste ispred Netanjahuove rezidencije

Izraelska policija je ipak dozvolila da se danas u blizini kuće premijera Benjamina Netanjahua u Cezareji održe protesti građana nezadovoljnih zbog nepripremljenosti države na napad Hamasa izveden 7. oktobra.

Nakon prvobitne odluke da se neće dozvoliti da se večerašnji protesti održe ispred rezidencije premijera, policija je objavila "pojašnjenje" navodeći da je "pravo na protest kamen temeljac demokratske zemlje", prenosi jeruslimski portal "Tajms of Izrael".

AP Photo/Christophe Ena, Pool
 

- Demonstracije moraju biti održane u skladu sa zakonom i svim uputstvima nadležnih vojnih službi - navodi se u saopštenju policije.

11.33 - Hamas gađao izraelsku vojnu bazu

Vojno krilo Hamasa objavilo je da je gađalo raketama izraelsku vojnu bazu Zikim „u odgovor na masovna ubistva civila“.

11.05 - Evakuisan međunarodni aerodrom u Bejrutu!

Libanske vlasti su u subotu izdale smernice iz predostrožnosti za evakuaciju međunarodnog aerodroma u Bejrutu i ​​okolnih objekata u slučaju vanrednog stanja, pošto raste napetost na libansko-izraelskoj granici.

Smernice za međunarodni aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu, koji se nalazi na južnoj ivici prestonice, nisu ukazivale na bilo kakvu trenutnu eskalaciju na granici, navodi Rojters.

 

 

10.39 - Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Izraela

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na jugu Izraela, javljaju izraelski mediji, a za sada nema izvještaja o povređenima i šteti.

"Tajms of Izrael" piše da su u pripravnosti zajednice Nahal Oz i Magen.

10.36 - Izraelska vojska tvrdi da je ušla na sever Pojasa Gaze, operacije se nastavljaju

Portparol izraelske vojske kaže da su snage te zemlje i dalje prisutne u Gazi i da se rat nastavlja, dodajući da do sada nije bilo žrtava među snagama.

- Napredujemo kroz faze rata u Gazi - rekao je on i dodao da su vojne snage ušle u severna područja Gaze i proširile opseg svojih operacija.

10.33 - Izrael objavio snimke kopnene operacije u Pojasu Gaze

10.24 - Novinar BBC: Bombardovanje severa Pojasa Gaze u dosad neviđenim razmerama

Izraelske snage bombardovale su protekle noći Pojas Gaze u razmerama koje nikada ranije nismo videli, javio je izveštač BBC.

- Mogli su se videti ogromni plamenovi kako se dižu u nebo, činilo se da koriste različite vrste bombi - naveo je on.

 

 

9.48 - Porodice izraelskih talaca zahtevaju objašnjenje od Izraela

Porodice izraelskih talaca koje drže borci Hamasa u Gazi zahtevaju hitno objašnjenje vlade o sudbini zarobljenika nakon što je vojska pojačala udare na palestinsku teritoriju.

Glavna grupa koja predstavlja više od 200 ljudi za koje se veruje da su oteti u napadima Hamasa 7. oktobra tražila je hitan sastanak s ministrima.

9.42 - SZO izgubila kontakt sa osobljem

Svetska zdravstvena organizacija ne može da stupi u kontakt sa svojim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Gazi zbog prekida interneta, napisao je šef SZO Tedros Gebrejesus na Iksu.

- Zbog intenzivnog bombardovanja je nemoguće i da hitna pomoć stigne do povređenih. Evakuacija pacijenata nije moguća pod takvim uslovima, niti pronalaženje bezbednog skloništa - naveo je on.

9.38 - Erdogan pozvao na miting: Izrael mora da izađe iz stanja bezumlja

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Izrael da „hitno izađe iz stanja bezumlja“ i prekine napade na Gazu.

- Neprestana izraelska bombardovanja Gaze, koja su pojačana protekle noći, ponovo su ciljala žene i decu i nevine civile, produbljujući humanitarnu krizu. Izrael je dužan da hitno izađe iz tog stanja bezumlja i prekine napade. Pozivam svu svoju braću i sestre da danas dođu na istambulski aerodrom na veliki palestinski miting, gde ćemo glasno reći da zajedno sa palestinskim narodom istupamo protiv izraelskog ugnjetavanja - napisao je Erdogan na društvenoj mreži Iks (Tviter).

9.28 - IDF pogodile 150 ciljeva tokom noći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 100 njihovih aviona noćas pogodilo 150 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, u najjačem bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra.

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

Stanovnici Pojasa Gaze rekli su da je noćas na tri lokacije došlo do sukoba sa izraelskim oklopnim snagama i pešadijom, prenosi Gardijan.

 

 

8.59 - Policija zabranila protest ispred Netanjahuove rezidencije

Izraelska policija je saopštila da neće dozvoliti da se večeras ispred rezidencije premijera Benjamina Netanjahua održi protest.

Policija je zapretila da će rasturiti svaki takav skup, jer "ne dozvoljava demonstracije o političkim ili bezbednosnim pitanjima tokom rata".

8.26 - Izraelska vojska izvela napad na položaj Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su noćas izvele vazdušni napad na lokaciju Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na rakete koje su juče ispaljene na Izrael. Rakete su bile usmerene na položaj IDF na Golanskoj visoravni, ali su pale u Siriju, prenosi "Tajms of Izrael".

 

 

7.50 -Snažni udari na Pojas Gaze

Kopnene operacije Izraela u Pojasu Gaze intenzivirane su tokom noći i danas, a u njima je došlo do brojnih sukoba između izraelskih trupa i militanata Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

Kako je navedeno, izraelsko vazduhoplovstvo je istovremeno pogodilo oko 150 podzemnih lokacija koje koriste militanti Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael".

7.30 - Ubijen još jedan čelnik Hamasa

Tokom noći, borbeni avioni IDF-a (izraelskih odbrambenih snaga) pogodili su Asema Abu Rakabu, šefa Hamasove vazdušne mreže, prenose izraleske odbrambene snage.

 

 

Abu Rakaba je bio odgovoran za Hamasove bespilotne letelice, dronove, paraglajdere, otkrivanje i odbranu iz vazduha.

7.07 - Ambasada: Britanske izjave o kontaktima između Rusije i Hamasa su bezobrazne

Izjave britanskog ministra odbrane Granta Šapsa o kontaktima Rusije sa pokretom Hamas su bezobrazne, saopštila je ruska ambasada u Londonu.

- Ovi komentari su iskreno bezobrazni i provokativni - navodi se u saopštenju RIA Novosti .

Profimedia
 

Napominje se da su kontakti u Moskvi prvenstveno bili podređeni zadatku oslobađanja talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze.

Ranije je ruska strana u Moskvi sa predstavnicima Hamasa razgovarala  o oslobađanju talaca i evakuaciji Rusa  iz Pojasa Gaze.

Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da ima kontakte sa  delegacijom Hamasa .

6.55 - UNICEF je izgubio kontakt sa svojim osobljem u Gazi

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je da je izgubio kontakt sa svojim osobljem u Gazi.

- Veoma sam zabrinuta za njihovu bezbednost i još jednu noć neizrecivog užasa za milion dece u Gazi - napisala je šefica UNICEF-a Ketrin Rasel na društvenoj mreži Iks.

- Posebno smo zabrinuti za pacijente, medicinsko osoblje i hiljade porodica koje se sklanjaju u bolnicu Al Šifa i druge zdravstvene ustanove - navodi se u objavi organizacije na Tviteru.

Dodaje se da je potrebna zaštita svih zdravstvenih ustanova, osoblja i civila širom Pojasa Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo nekoliko stotina ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo skoro 4.000 ljudi u Pojasu Gaze, a više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć,  dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, koji je gađao tenkove koji su počeli da se gomilaju u pograničnoj teritoriji, na šta je Izrael reagovao ispaljivanjem fosforne municije.

- Gađana bolnica Al-Ahli u Gazi, obe strane se međusobno optužuju za bombardovanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike