U napadima na američke baze na Bliskom istoku povređene najmanje 24 osobe: Jedan vojnik umro

25.10.2023

14:12

0

Između 17. i 24. oktobra koalicione snage koje predvode SAD bile su napadnute najmanje 13 puta „dronovima i raketama“

U napadima na američke baze na Bliskom istoku povređene najmanje 24 osobe: Jedan vojnik umro
Copyright Profimedia

Američke trupe su od 17. oktobra najmanje deset puta gađane dronovima i raketama u Iraku i tri puta u Siriji, saopštili su zvaničnici Pentagona. Vašington je za napade optužio milicije koje podržava Iran, ali je priznao da nema dokaza koji bi okrivili rukovodstvo Teherana za naručivanje napada.

Najmanje 24 američka vojnika zadobila su "manje povrede" kada su dva dronova gađala vojnu bazu Al-Tanf na jugu Sirije 18. oktobra, saopštila je američka Centralna komanda za NBC News u utorak u prvoj potvrdi američkih žrtava.

Još četiri Amerikanca povređena su u dva napada dronovima na američke snage raspoređene u bazi Al-Asad na zapadu Iraka. Prilikom drugog napada u istoj bazi, američki civilni izvođač umro je zbog „srčanih problema“ dok se skrivao od napada dronom do kog nije ni došlo.

Sve u svemu, između 17. i 24. oktobra koalicione snage koje predvode SAD bile su napadnute najmanje 13 puta „dronovima i raketama“, rekao je sekretar za štampu brigadni general Patrik Rajder u Pentagonu u utorak, dodajući da CENTCOM tek treba da dostavi „sveobuhvatnu listu“ napada i žrtava.

Na pitanje da li Pentagon veruje da je Iran odgovoran za ove napade, portparol je rekao da „zna da grupe koje sprovode ove napade podržavaju IRGC i iranski režim“.

 

 

Bela kuća i Pentagon su nagovestili da veruju da je Iran bio iza nedavnog niza napada na američke baze. Sekretar odbrane Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken izjavili su tokom vikenda da postoji „verovatnoća eskalacije nasilja“ grupa koje podržava Iran. Teheran "aktivno pomaže" ove napade, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima u ponedeljak, optužujući Iran da podržava i militantne grupe Hamas i Hezbolah u njihovom sukobu sa Izraelom.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku, dok je do 1.000 američkih vojnika trenutno raspoređeno u Siriji, gde zauzimaju ključna naftna polja i prelaze reke Eufrat uz podršku milicije koju predvode Kurdi. Vlada u Damasku je više puta negodovala i isticala da njihovo prisustvo krši međunarodno pravo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike