Rusija se povlači iz nuklearnog sporazuma! Parlament jednoglasno odlučio

25.10.2023

11:33

0

Ostalo je još samo da Putin potpiše novi zakon

Rusija se povlači iz nuklearnog sporazuma! Parlament jednoglasno odlučio
Copyright Profimedia

Ruski parlament je završio proces izglasavanja zakona kojim se Moskva povlači iz ratifikacije globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja.

Gornji dom, poznat kao Veće Federacije, jednoglasno je odobrio ovaj zakon sa 156 glasova, nakon što ga je prethodno donji dom, Duma, takođe jednoglasno usvojio.

Sada se ovaj zakon upućuje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na potpisivanje.

Ranije ovog meseca, predsednik Putin je pozvao zastupnike da izmjene zakon kako bi "odrazili" stav Sjedinjenih Američkih Država, koje su potpisale, ali nikada nisu ratifikovale Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

Rusija je tvrdila da neće sprovoditi nuklearna testiranja osim ako to ne učini Vašington. Međutim, stručnjaci za kontrolu naoružanja izražavaju zabrinutost da bi ovo povlačenje moglo dovesti do pretnje eskalacije u kontekstu rata u Ukrajini, jer bi Zapad mogao da interpretira takvo testiranje kao pretnju.

Ukrajina je optužila Rusiju da pokušava da izvrši "nuklearnu ucenu".

Iako Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba nikada nije formalno stupio na snagu, on je uspeo da spreči nuklearna testiranja. Tokom ovog veka, osim Severne Koreje, nijedna zemlja nije izvela nuklearno testiranje koje uključuje nuklearnu eksploziju.

Stručnjaci za kontrolu naoružanja upozoravaju da bi bilo kakav nuklearni test, ruski ili američki, mogao pokrenuti novu trku u naoružanju, posebno u trenutku kad međunarodne napetosti postaju akutne zbog ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku. Postoji zabrinutost da bi, ukoliko jedna zemlja sprovede nuklearno testiranje, druge zemlje mogle slediti taj primer, uključujući Kinu, Indiju i Pakistan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike