SUKOB U IZRAELU Ministarstvo zdravlja u Gazi: Ovo je etničko čišćenje! Ubijen komadant Hamasa (FOTO)

20.10.2023

16:54

0

Autor: 24sedam

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

SUKOB U IZRAELU Ministarstvo zdravlja u Gazi: Ovo je etničko čišćenje! Ubijen komadant Hamasa (FOTO)
Copyright Profimedia/AP Photo

Osvanuo je 14. dan otkako je počeo sukob između Izraela i Hamasa.

Izraelski ministar odbrane, Joav Galant, poručio je izraelskim trupama da će naređenje za kopnenu invaziju Gaze "stići uskoro".

Više od 4.100 Palestinaca je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima koji su usledili kada je Hamas upao u Izrael i ubio najmanje 1.400 ljudi.

Zastava UN biće podignuta na prelazu Rafa, između Egipta i Gaze, kako izraelska vojska ne bi vršila vazdušne napade na tom području.

Preko prelaza Rafa je u četvrtak prešlo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći.

*** UŽIVO ***

21.48 - Veliki udarac za Hamas - likvidiran jedan od komadanata

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su likvidirale Mahmuda Sabiha, jednog od komandanata Hamasove jedinice za razvoj strateškog naoružanja.

 

 

19.11 - Sunak i Abas osudili terorizam Hamasa

Britanski premijer Riši Sunak i predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas danas su "osudili terorizam Hamasa i naglasili da Hamas ne predstavlja palestinski narod", navodi se u saopštenju iz Sunakove kancelarije.

16.53 - Bela kuća traži od Kongresa 106 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael

Bela kuća je u petak zatražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za bezbednost granica Ukrajine, Izraela i SAD, ali nije ponudila strategiju za obezbeđivanje novca od Kongresa.

16.44 - Ministarstvo zdravlja u Gazi: Dešava se etničko čišćenje

Masakr u crkvi pokazatelj je da u Pojasu Gaze ne prestaje izraelska okupacija. I da gađaju sveta mesta - i džamije i crkve.

U izraelskom bombardovanju najstarije pravoslavne crkve u Gazi, koja je služila kao sklonište izbeglicama, ubijeno je 18 osoba.

 

 

Predstavnik Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da se na Području Gaze događa etničko čišćenje.

16.38 - Izrael ponovo napao Liban

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele novi napad dronom protiv, kako su naveli, terorističke ćelije na granici sa Libanom.

U saopštenju se navodi da je nekoliko antitenkoviskih navođenih rakete ispaljeno na položaje izraelske vojske na granici koja je uzvratila artiljerijskom paljbom.

16.20 - Nemačka ministarka unutrašnjih poslova predlaže deportaciju pristalica Hamasa

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer saopštila je danas da pristalice palestinske militantne grupe Hamas treba da budu deportovane iz Nemačke u zemlje gde je to moguće, i dodala da će vlasti budno pratiti potencijalne islamističke napade.

Profimedia
 

- Ako smo u mogućnosti da deportujemo pristalice Hamasa, moramo to i uraditi - rekla je Fezer nakon sastanka sa zvaničnicima nemačke Federalne kriminalističke policije, prenosi Gardijan.

16.17 - Amnesti: Izraelske napade istražiti kao ratne zločine

Amnesti internešenel (AI) saopštio je danas da, "dok izraelske snage nastavljaju da intenziviraju svoj kataklizmični napad na okupirani Pojas Gaze", ta nevladina organizacija je dokumentovala "bespravne izraelske napade, uključujući i neselektivne napade koji su izazvali masovne civilne žrtve i moraju biti istraženi kao ratni zločini".

Predstavnici organizacije razgovarali su sa preživelima i očevicima, analizirali satelitske slike i potvrdili fotografije i video snimke kako bi istražili bombardovanja koja su izvele izraelske snage u periodu između 7. i 12. oktobra, koje su, kako dodaje AI na svom sajtu, izazvale strahovita razaranja, a u nekim slučajevima pobijene su cele porodice.

AP Photo/Hatem Ali
 

16.07 - Ubijena još dva člana osoblja UN

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da su dva člana osoblja ubijena u izraelskim napadima u Gazi, čime je ukupan broj poginulih radnika te agencije u protekle dve nedelje povećan na 16.

- Skloništa Agencije, u kojima živi preko pola miliona ljudi, pretrpana su, posebno u južnom delu Gaze - navodi se u saopštenju.

16.44 - Gutereš: Kamioni sa humanitarnom pomoći moraju što pre da uđu u Gazu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je prelaz Rafa između Gaze i Egipta i pozvao sve strane da dozvole ulazak humanitarne pomoći.

- Sa ove strane vidimo veliki broj kamiona koji prevoze vodu, gorivo, lekove, hranu - rekao je Gutereš, koji se nalazi na egipatskoj strani prelaza.

On je poručio da ti kamioni moraju „što je pre moguće i u najvećem mogućem broju da se pokrenu i pređu na drugu stranu“, preneo je „Harec“.

 

 

15.31 - Rusija u kontaktu sa Hamasom

Rusija održava kontakte sa predstavnicima palestinskog Hamasa po pitanju oslobađanja talaca koje drži taj pokret, izjavio je ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov.

- Postoje kontakti sa predstavnicima Hamas i ti kontakti su pre svega usmereni na oslobađanje talaca sa lokacija gde se sada nalaze otkako su prvog dana terorističkog napada pripadnici Hamas oteli izraelske civile - rekao je on u izjavi za „Izvestija“.

15.28 - Lideri GCC i ASEAN osudili sve napade na civile u Gazi i pozvali na mirno rešenje

Lideri zemalja Saveta za saradnju arapskih država Zaliva (GCC) i zemalja ASEAN-a na samitu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Gazi i osudili sve napade na civile, pozivajući na mirno rešenje sukoba.

U zajedničkoj izjavi nakon samita dva bloka lideri su istakli važnost obezbeđivanja pristupa humanitarnoj pomoći za stanovnike Gaze i pozvali na obnavljanje u snabdevanju strujom i vodom, kao i na oslobađanje civilnih talaca koje drži Hamas.

 

 

15.24 - Izraelska vlada odobrila regulative za privremeno gašenje signala Al Džaziri

Izraelska vlada odobrila je danas regulative uz pomoć kojih će moći privremeno da zatvori strane informativne kanale tokom vanrednog stanja zbog rata sa Hamasom, ukoliko smatra da određeni medij nanosi štetu nacionalnoj bezbednosti.

Ministar informisanja Šlomo Karhi predvodio je inicijativu za donošenje ovakve regulative kako bi se ugasio kanal Al Džazira, za koji tvri da je naneo štetu izraelskoj nacionalnoj bezbednosti otkako je počeo rat, preneo je Tajms of Izrael.

15.06 - Berbok upozorava Iran, Hezbolah i Hute da se ne mešaju u sukob u Gazi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Iran i proiranske grupe poput Hezbolaha da se ne mešaju u sukob u Gazi, prenela je "Al Džazira".

AP Photo/Jean-Francois Badias
Analena Berbok

- Upozoravam Iran, upozoravam šiitske milicije u Iraku, Hute u Jemenu, da ne pale vatru i da se ne priključuju teroru - rekla je Berbokova u Tel Avivu, nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i opozicionim političarem Benijem Gancom.

Berbokova je, takođe, kritikovala odluku Izraela da stavi Pojas Gaze pod "totalnu opsadu".

14.46 - Rusija savetuje svojim građanima da izbegavaju Izrael i susedne teritorije

Rusija poziva svoje građane da se uzdrže od putovanja u Izrael, palestinske teritorije, Liban ili Jordan, objavilo je u petak ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

- Nastavljamo da blisko sarađujemo sa egipatskim i izraelskim vlastima kako bismo obezbedili izlazak iz pojasa Gaze ruskih državljana koji su zatražili pomoć u evakuaciji - dodaje se u saopštenju.

14.21 - Anketa: Većina Izraelaca krivi Netanjahua za neuspeh u sprečavanju napada Hamasa

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

Približno 80 odsto Izraelaca krivi premijera Benjamina Netanjahua za neuspeh u sprečavanju smrtonosnog napada Hamasa 7. oktobra, pokazuje poslednja anketa.

Istraživanje je takođe pokazalo da 65 odsto Izraelaca podržava kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze, dok joj se 21 odsto protivi.

14.16 - Na sedište Likuda u Tel Avivu bačena crvena boja

Zgrada u Tel Avivu koja je sedište vladajuće partije Likud tokom noći je isprskana crvenom bojom, u znak, kako navodi "Tajms of Izrael", poruke vladi da je odgovorna za brojne žrtve tokom napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Na ulazu u zgradu su nalepljene fotografije talaca koje teroristi drže u Gazi, dodaje izraelski list.

 

 

13.45 - Galant: Izrael ne planira da kontroliše „život u Gazi“ nakon što uništi Hamas

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da vojska ne planira da kontroliše „život u Pojasu Gaze“ nakon što ta zemlja uništi militantnu grupu Hamas, 

Komentari ministra odbrane Joava Galanta poslanicima bili su prvi put da je izraelski lider razgovarao o dugoročnim planovima za Gazu.

13.42 - Izraelski političari ukazali su da neće učestvovati na mirovnom samitu u Kairu

13.30 - Lavrov pozvao SAD da objave satelitske snimke napada na bolnicu u Gazi

13.28 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu

13.22 - Izrael za jednu noć sravnio sa zemljom četvrt Al Zahra u severnom delu Gaze

Uništeno je više od 20 višespratnica, a više od 600 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

 

 

13.12 - Izraelska vojska: Živa većina talaca koje drži Hamas

Izraelska vojska saopštila je danas da je živa većina talaca koje Hamas drži u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su nove informacije o statusu talaca i nestalih osoba koje je Hamas odveo u Pojas Gaze iz južnog Izraela nakon što je napao to područje 7. oktobra, javio je Si-En-En (CNN).

IDF je naveo da je više od 20 talaca mlađe od 18 godina, dok je njih od 10 do 20 starije od 60 godina.

Nije poznat tačan broj talaca koje drži Hamas.

12.59 - U Izrael stiglo 1.000 tona vojne pomoći od početka sukoba

Od početka izraelsko-palestinskog sukoba 7. oktobra u Izrael je stiglo 45 transportnih aviona, koji su dostavili oko 1.000 tona oružja i vojne pomoći, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

 

 

12.55 - Mirovni samit u Kairu

Više svetskih zvaničnika, uključujući i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, potvrdilo je da će učestvovati na sutrašnjem mirovnom samitu u Kairu.

Učesnici bi trebalo da razgovaraju o situaciji u Gazi i načinima za deeskalaciju konflikta.

12.48 - U Izrael sleteo avion sa vojnom pomoći za IDF

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je na aerodrom Ramon u južnom delu Izraela sleteo avion sa tovarom vojnih ambulantnih kola i medicinske opreme namenjenih Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Kako prenosi Tajms of Izrael, to je 45. avion koji je stigao u Izrael sa pomoći namenjenoj IDF od početka sukoba palestinske militantne grupe Hamas i IDF.

12.44 - Regionalni direktor SZO: Situacija u Gazi veoma loša, potrebna hitna pomoć

 

 

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istočni Mediteran Ahmed el Madhari izjavio je danas da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze veoma loša, da je milion ljudi interno raseljeno i da postoje velike potrebe za hranom, vodom, lekovima i drugom pomoći.

12.41 - Gutereš na prelazu Rafa: Kamioni pomoći su razlika između života i smrti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je danas na granični prelaz Rafa gde je pozvao da se kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć puste u Pojas Gaze.

- Video sam toliko kamiona natovarenih vodom, gorivom, lekovima i hranom. Oni su put za spasavanje i razlika između života i smrti za toliko ljudi u Gazi - rekao je Gutereš.

On je pozvao i na humanitarno primirje, poručivši da primirje ne sme da bude preduslov za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

 

 

12.31 - Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, Hamas tvrdi da je gađao Jerusalim

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u naselju (mošav) kod Bejt Šemeša, 30-ak kilometara od Jerusalima, a palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je gađala Jerusalim.

Sirene su se oglasile i u Aderetu, južno od Bejt Šemeša, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas tvrdi da je lansirao rakete prema Jerusalimu, iako se sirene ne oglašavaju u tom gradu.

12.15 - Greta Tunberg pozvala na mir i stala uz Palestince u Gazi

Poznata švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg pozvala je na hitan prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu i napisala da se „solidariše sa Palestinom i Gazom“ te zatražila „pravdu i slobodu za Palestince“.

 

 

12.12 -  BBC se izvinio zbog izveštavanja o eksploziji u bolnici u Gazi

Britanski javni servis BBC priznao je danas da su napravljene greške prilikom izveštavanja o eksploziji u bolnici Al Ahli u Gazi u kojoj je stradalo oko 500 ljudi.

Dopisnik televizije Džon Donison rekao, nakon eksplozije, da ne vidi drugu mogućnost osim te da je uzrok eksplozije izraelski vazdušni napad, prenosi Tajms of Izrael.

Iz BBC-a su saopštili da je Donison pogrešio što je "spekulisao o uzroku eksplozije".

12.09 - Broj mrtvih u Pojasu Gaze skočio na 4.137

 

 

Portparol Ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al-Kidra, koji je govorio na brifingu za novinare, kaže da je do sada u izraelskim napadima na Gazu ubijeno 4.137 ljudi, uključujući 1.661 dijete.

Ranjeno je 13.260 ljudi, a više od 4.000 se vodi kao nestalo.

12.07 - 28 zdravstvenih ustanova u Pojasu Gaze prestalo sa radom od početka sukoba

Sedam velikih bolnica i 21 zdravstveni centar u Pojasu Gaze prestali su da rade od početka sukoba, rekao je predstavnik palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi.

 

 

11.58 - Još jedna razmena vatre na granici Izraela i Libana, stanovnici su pozvani da odu u skloništa.

11.49 - U ruševinama crkve zatrpan veliki broj ljudi

Grčki mediji, pozivajući se na arhiepiskopa tiberijadskog Aleksija, tvrde da je u pravoslavnoj crkvi Svetog Porfirija poginulo 18 ljudi, i dodaju da broj nastradalih nije konačan te da je pod ruševinama zatrpano mnogo ljudi, možda čak i 150.

Grčka novinarka Areti Afanasiju napisala je na društvenoj mreži Iks (Tviter) da je u crkvi bilo više od 400 ljudi, te da su hram pogodile četiri izraelske rakete.

 

 

Prema njenim informacijama, grčka vlada tražila je zaštitu od Izraela za tu crkvu najstariju u Gazi, koja je i obećana, ali je crkva ipak napadnuta.

11.37 - U napadu na pravoslavnu crkvu poginulo 17 osoba

Sedamnaest osoba je poginulo u napadu na pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija u Pojasu Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Hamas je naveo da su izraelske snage pogodile crkvu u kojoj su mnoge hrišćanske i muslimanske porodice našle utočište pošto su pobegle iz svojih domova zbog izraelskog bombardovanja.

11.35 - UN: Humanitarna pomoć uskoro u Gazi

Predstavnici UN razgovaraju sa svim stranama u konfliktu kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne u Gazu što pre.

 

 

- Razgovori su odmakli da bi humanitarna operacija u Gazi počela što pre i pod pravim uslovima“, kaže Jens Lerke, portparol kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

11.17 - Iranski general: Neophodno preduzeti ozbiljne mere

Načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri rekao je, u telefonskom razgovoru sa turskim ministrom odbrane Jašarom Gjulerom, da je neophodno preduzeti „ozbiljne mere“ za „sprečavanje zločina izraelskog režima“ prema civilima u Gazi i dostavljanje humanitarne pomoći.

11.06 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim gradovima Ašdodu i Aškelonu.

11.04 - Katarski emir i britanski premijer: Izbjeći bliskoistočnu eskalaciju je imperativ

Katarski emir Šeik Tamim Bin Hamad Al Tani i britanski premijer Riši Sunak složili su se da je potrebno sprečiti eskalaciju nasilja širom Bliskog istoka i hitno poslati humanitarnu pomoć u Gazu.

- Naglasili su imperativ izbegavanja bilo kakve eskalacije nasilja u celom regionu i složili se da čelnici imaju odgovornost da učine sve što je moguće da to spreče - navela je Sunakova kancelarija u saopštenju nakon sastanka.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Sunak

11.02 - Istorijska džamija sravnjena sa zemljom

Izraelski vazdušni napad uništio je historijsku džamiju al-Omari na severu Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Gaze, javlja Anadolija.

Džamija datira iz sedmog veka i treća je najveća džamija u Palestini.

 

 

11.01 - Na Zapadnoj obali uhapšen portparol Hamasa

Portparol Hamasa Hasan Jusef uhapšen je tokom racija koje je Izrael sproveo širom Zapadne obale, saopštile su danas izraelske vlasti.

10.55 - Izraelska vojska nastavlja pripreme za kopnene manevre

Izraelska vojska, razmeštena na granici sa Pojasom Gaze, nastavlja sa pripremama za kopnene manevre, saopštio je predstavnik izraelske armije.

Izvode se vazdušni udari po Pojasu Gaze kakvi nisu viđeni decenijama, rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari. On je dodao da se „armija priprema za sledeće faze operacije“.

 

 

Teritorije uz Pojas Gaze i dalje su zatvorena vojna zona i boravak u njima je opasan po život, navela je izraelska vojska.

10.30 - Holandija pozvala građane da ne putuju u Liban

Holandska vlada je savetovala svoje građane da ne putuju u Liban i pozvala je one koji su još u toj zemlji „da napuste Liban što je pre moguće“, pridruživši se drugim evropskim zemljama koje su dale slične savete za svoje državljane.

- Kao posledica nepredvidivih dešavanja između Izraela i palestinskih teritorija, u Libanu su pojačane tenzije - navodi se u saopštenju vlade.

10.21 - UNRWA: Gaza je postala paklena rupa, ističe vreme za civile

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je Gaza u poslednjih nekoliko dana postala „paklena rupa“, kao i da ističe vreme za civile u toj oblasti.

 

 

Portparol UNRWA Džulijet Tuma je pozvala da se prestane sa opsadom Gaze jer je civilima humanitarna pomoć potrebna odmah.

- Vreme ističe. Prošle su skoro dve nedelje. Dve veoma duge nedelja UNRWA nije bila u mogućnosti da unese pomoć u Gazu - rekla je ona.

10.09 - Dve rakete pogodile su izraelski grad Sderot

 

 

9.57 - Er Srbija privremeno obustavlja letove između Beograda i Tel Aviva

Avio-kompanija Er Srbija, zbog, kako su naveli, složenije bezbednosne situacije u Izraelu, odlučila je da privremeno obustavi saobraćaj između Beograda i Tel Aviva, saopšteno je.

9.52 - Više od 1.000 kineskih državljana napustilo Izrael

Više od 1.000 kineskih državljana napustilo je Izrael usred sukoba između Izraela i Hamasa, saopštilo je u petak kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Prema preliminarnim statistikama, kineski državljani koji su otišli ​​ili su se vratili u Kinu ili otišli ​​u treću zemlju, rekao je portparol ministarstva Mao Ning na brifingu za novinare.

9.48 - Izraelski oklopni transporteri viđeni u Ramali

Svedoci u Ramali kažu da su videli izraelske oklopne transportere kako ulaze u grad na okupiranoj Zapadnoj obali.

Video-snimci objavljeni na internetu takođe pokazuju redak upad u centar Ramale.

9.31 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim naseljima duž Pojasa Gaze, posle 11 sati zatišja.

9.10 - U napadu na Zapadnoj obali ubijeno 13 osoba, uključujući petoro dece

Najmanje 13 osoba, uključujući petoro dece, ubijeno je u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

- Izrealski okupatori su izvršili masakr u izbegličkom kampu Nur Šams u Tulkarmu - navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

 

 

9.08 - Meta se izvinila jer je palestinskim korisnicima dodata reč "terorista"

Kompanija Meta objavila je izvinjenje nakon što je ubacila reč "terorista" u opis profila nekih palestinskih korisnika Instagrama, za šta je okrivila "grešku u vezi sa automatskim prevodom".

9.05 - Izraelske bombe padaju svakog minuta

Izvršni direktor Egipatske banke hrane Ali Mohsen Sarhan izjavio je danas da na graničnom prelazu Rafa, gde se očekuje otvaranje humanitarnog koridora između Egipta i juga palestinske oblasti Gaze, bombe padaju svaki minut.

- Ono što nas sprečava da uđemo je izraelsko bombardovanje. Stacionirani smo na granici već osam dana i bombe padaju svakog minuta - rekao je Sarhan.

On je dodao da je izraelska vojska bombardovala „čak i pustoš u kojoj nema životinja ni ljudi“.

- Spremni smo da uđemo, ali egipatske vlasti neće da nas puste unutra, osim ako ne mogu da garantuju da nećemo odmah biti ubijeni - dodao je.

8.19 - Paklena noć u Gazi: Izrael izveo 100 napada

Izraelska vojska pogodila je više od 100 meta tokom noći u Pojasu Gaze, a gađani su podzemni tuneli, skladišta, komandna mesta, kao i džamija u Džabaliji koja je, prema navodima izraelske vojske, „korišćena kao osmatračko mesto i mesto okupljanja pripadnika Hamasa“.

08.11 - Bivši vođa Hamasa: Imamo dovoljno talaca da ih razmenimo za sve Palestince

Bivši vođa Hamasa Haled Mešal izjavio je da ta palestinska grupa drži dovoljno izraelskih vojnika za taoce da može da ih razmeni za sve palestinske zarobljenike u Izraelu.

Profimedia
 

U intervjuu za Al Arabiju, Mešal, koji, kako navodi ta TV stanica sa sedištem u Dubaiju, sada vodi Hamasovu kancelariju za dijasporu, rekao je da je Hamasov napad 7. oktobra, kojim je počeo novi talas izraelsko-palestinskog sukoba, bio proračunat potez i da je ta organizacija bila potpuno svesna njegovih posledica.

- Izrael će nas ubiti, pružili otpor ili ne - rekao je Mešal.

8.07 - Izrael raketirao Hezbolah! Ratni helikopter pogodio terorističku bazu koja se spremala da ispali raketu (VIDEO)

7.46 - Na desetine mrtvih i povređenih u bombardovanju pravoslavne crkve u Pojasu Gaze

U bombardovanju grčke pravoslavne crkve u Pojasu Gaze ima na desetine mrtvih i povređenih
Mohamed Abu Selmija, direktor bolnice Šifa, rekao je da su desetine povređene u crkvi Svetog Porfirija, ali nije mogao da navede precizan broj poginulih, jer je mnogo ljudi zatrpano ispod ruševine.

Palestinske vlasti navele su da su crkvu pogodile izraelske snage i da nije bilo upozorenja da će biti napadnuta.

Grčka pravoslavna patrijaršija Jerusalima osudila je napad.

7.40 - Otvaranje prelaza Rafa malo verovatno

Otvaranje prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze malo je verovatno, tvrdi Si-En-En. Ranije je šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus rekao da bi otvaranje moglo da se dogodi danas, kako bi neki od desetina kamiona koji nose humanitarnu pomoć, mogli da uđu u Pojas Gaze.

7.35 - Džozef Bajden poručio: Izrael i invazija na Ukrajinu imaju zajedničke motive

7.22 - Ursula fon der Lajen: "Postoji rizik da se sukob prelije na čitav region"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas da postoji ''realan rizik'' od prelivanja sukoba između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela na čitav region.

 

 

- Videli smo arapske ulice ispunjene besom širom regiona. Dakle, rizik od regionalnog prelivanja je stvaran - rekla je ona tokom obraćanja na Hadson institutu u Vašingtonu, prenosi Gardijan.

7.05 - IDF: Hezbolah će snositi posledice za napade na izraelsku teritoriju

7.00 - Nekoliko evropskih država i SAD upozorile građane na situaciju u Libanu

Britanija, SAD, Danska, Švedska, Nemačka i Norveška upozorile su svoje državljane da napuste Liban ili da ne putuju u tu zemlju do daljeg.

Sve vesti o 13. rata između Izraela i Hamasa možete pročitati u blogu uživo koji je portal 24sedam vodio u četvrtak.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo nekoliko stotina ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo skoro 4.000 ljudi u Pojasu Gaze, a više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć,  dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, koji je gađao tenkove koji su počeli da se gomilaju u pograničnoj teritoriji, na šta je Izrael reagovao ispaljivanjem fosforne municije.

- Gađana bolnica Al-Ahli u Gazi, obe strane se međusobno optužuju za bombardovanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike