Gradonačelnik Frankfurta napustio salu: Žižekova izjava o Izraelu i Palestini izazvala buru na sajmu knjiga

19.10.2023

10:32

0

Uve Beker, komesar za antisemitizam, otvoreno je iskazao neslaganje s Žižekom, optužujući ga za relativizaciju zločina Hamasa

Gradonačelnik Frankfurta napustio salu: Žižekova izjava o Izraelu i Palestini izazvala buru na sajmu knjiga
Copyright Profimedia

Slovenački filozof Slavoj Žižek uzburkao je duhove na svečanom otvaranju 75. Frankfurtskog sajma knjiga, gde je Slovenija ove godine imala status počasnog gosta.

Njegove izjave o situaciji u Izraelu i Palestini naišle su na podeljene reakcije.

Tvrdeći da "za Gazu nema rešenja bez knjiga", Žižek je citirao jevrejskog istoričara Juvala Noa Hararija i izneo mišljenje da je Izrael na putu ka diktaturi. Naglasio je da Palestince treba gledati drugačije, a ne samo kao problem.

Ovakav pristup temi nije naišao na jednodušnu podršku. Uve Beker, komesar za antisemitizam, otvoreno je iskazao neslaganje s Žižekom, optužujući ga za relativizaciju zločina Hamasa. Žižek je brzo odbacio ove optužbe i istakao važnost knjiga u razumevanju kompleksne situacije na Bliskom istoku.

Profimedia
 

Ipak, njegov nastup nije prošao bez kontroverzi. Mnogi su smatrali njegove izjave neprimerenim, a među onima koji su napustili salu u znak protesta bio je i gradonačelnik Frankfurta, Mike Josef.

Prethodno je već bilo tenzija zbog odluke organizatora da otkažu ceremoniju dodele nagrade palestinskoj spisateljici Adaniji Šibli usled skorašnjih sukoba na Bliskom istoku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike