Potpuna ludnica u Berlinu! Policija se sukobila sa demonstrantima, povređeno 65 policajaca, uhapšene 174 osobe (VIDEO)

19.10.2023

12:42

0

Otkako je Izrael započeo svoje nemilosrdne napade na Gazu kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra, propalestinski protesti su izbili u velikim nemačkim gradovima uprkos široko rasprostranjenim zabranama održavanja

Potpuna ludnica u Berlinu! Policija se sukobila sa demonstrantima, povređeno 65 policajaca, uhapšene 174 osobe (VIDEO)
Copyright Profimedia

Tokom protesta protiv izraelskog bombardovanja Gaze, koji je u sredu uveče održan u Berlinu, povređeno je 65 policajaca, saopštile su vlasti u četvrtak, dok su demonstranti prkosili zabrani takvih okupljanja.

Policajci su „ranjeni kamenjem, zapaljivom tečnošću i u borbi“, saopštila je berlinska policija na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

Portparol policije rekao je da su 174 osobe uhapšene, uključujući 65 protiv kojih će se voditi istraga.

Okupljanje je počelo kasno u sredu u Nojkelnu, okrugu sa velikom arapskom zajednicom.

Dnevni list Bild navodi da je na Telegramu upućen poziv „muškarcima“ da „pretvore Nojkeln u Gazu“ i „spale sve”.

Policija je naredila demonstrantima da se raziđu, ali su „kante za smeće i prepreke stavljene na ulice", dok je na policajce „bacano kamenje i pirotehnička sredstva", što je navelo policiju da odgovori ispaljivanjem vodenih topova, saopštile su vlasti.

Otkako je Izrael započeo svoje nemilosrdne napade na Gazu kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra, propalestinski protesti su izbili u velikim nemačkim gradovima uprkos široko rasprostranjenim zabranama održavanja.

Broj antisemitskih incidenata je takođe porastao, a sinagoga u Berlinu pogođena je molotovljevim koktelima u sredu ujutru.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u četvrtak vlasti da spreče demonstracije koje bi mogle da prerastu u antisemitsko huškanje.

Skupovi na kojima se „uzvikuju antisemitske parole, gde se veliča smrt drugih ljudskih bića“ moraju biti zabranjeni, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike