Slovenija na dva meseca suspenduje Šengen i postavlja granične kontrole s Hrvatskom!

18.10.2023

22:00

0

Skup podrške Palestini najavljen je za sutra u 17 sati na Trgu Republike u Ljubljani

Slovenija na dva meseca suspenduje Šengen i postavlja granične kontrole s Hrvatskom!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Slovenija je danas, zbog događaja na Bliskom istoku, podigla procenu opasnosti od terorizma na srednji nivo, što je treći od pet nivoa opasnosti, javlja portal 24ur.

Kako je saopšteno iz slovenačkog parlamenta, Odbor za kontrolu obaveštajno-bezbednosnih službi (Knovs) na hitnoj sednici se upoznao sa procenom bezbednosne pretnje „u slučaju mogućih antiizraelskih protesta u Sloveniji“ i sa "aktivnostima nadziranih službi u vezi sa tim".

Sastanku su prisustvovali i direktor slovenačke obaveštajno-bezbednosne agencije Joško Kadivnik, glavni direktor policije Senad Jušić i pomoćnik direktora Uprave kriminalističke policije.

Skup podrške Palestini najavljen je za sutra u 17 sati na Trgu Republike u Ljubljani.

Ranije danas Austrija je podigla stepen terorističke opasnosti na drugi, najviši (narandžasti) nivo i te donela odluku da u sledećem vremenskom periodu skoro 200 vojnika izađe na ulice prvenstveno Beča.

Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije objavilo je da su se u razgovoru slovenski i italijanski ministar složili da je zapadnobalkanska ruta, koja prelazi preko Hrvatske, i kojom migranti dolaze u Sloveniju i Italiju, privlačan koridor za prolaz radikalnih grupa na prostore njihovih država. U svetlu takve objave ne čudi činjenica da slovenski mediji najavljuju kontrolu na granici prema Hrvatskoj.

Proteklih dana nadzor graničnih prelaza uveden je širom Europe. Austrija je tu meru uvela na granici s Češkom, a Nemačka na granici s Češkom, Poljskom i Švajcarskom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike