Evropa drhti posle Brisela: Teroristi koje su podržavali sada im nanose udarce, Albanci među najbrojnijim džihadistima!

17.10.2023

21:30

0

Autor: 24sedam

Na području Idliba u Siriji džihadisti su svojevremeno formirali svoju etnički čistu albansku jedinicu

Evropa drhti posle Brisela: Teroristi koje su podržavali sada im nanose udarce, Albanci među najbrojnijim džihadistima!
Napad u Briselu/ pripadnici Islamske Države - Copyright Tanjug/AP Photo/AP Photo/Martin Meissner/Nicolas Landemard/Profimedia

Dve osobe su ubijene u terorističkom napadu koji se sinoć dogodio u centru Brisela. Žrtve su nosile švedske fudbalske dresove, uoči utakmice ove zemlje u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo protiv Belgije, koja je trebalo da se odigra u belgijskoj prestonici.

Napadač je posle krvavog pira objavio video-poruku sa rečima: „Pripadnik sam ISIS-a, ubijao sam nevernike". U svom govoru rekao je da je ubio dvoje ljudi kako bi „osvetio muslimane i da živi i umire za svoju veru".

Belgijska policija je nakon dojave došla do kafića u kome je sedeo napadač Abdesalem Lasud iz Tunisa, i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je on ranjen, a od posledica ranajvanja je preminuo. Ministarka unutrašnjih poslova nije isključila mogućnost da je terorista imao  pomagače, a belgijska policija traga za još dve osobe.

Hrani teroristu da te ujede

Napadač je 2019. godine tražio azil u Belgiji, u kojoj je ilegalno boravio. Nameravao je da se pridruži džihadistima u jednoj od „zona sukoba". Belgijski premijer Aleksander De Kro održao je konferenciju za novinare i tom prilikom je naveo da stepen uzbune u Briselu ostaje na četvrtom nivou, a u ostatku zemlje na trećem.

Sinoćni napad je pokazao koliko je, čak i kada postoji zatišje, bezbednosna situacija u zapadnoj Evropi krhka. Da je situacija opasna, priznao je i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy
 

- Videli smo to ponovo i juče u Briselu, sve evropske države su ranjive - rekao je Makron na konferenciji za medije u Tirani i dodao da postoji „izvestan povratak islamskog terorizma".

Problemi su naročito eskalirali sa intenziviranjem migrantske krize od 2015. godine, što su vrlo brzo pokazali tadašnji teroristički napadi u Parizu, Briselu, nešto kasnije u Nici i u mnogim drugim gradovima. Ovakvi događaji kao od sinoć uvek nas podsete da teroristi nikada ne spavaju i da čak i kada miruju to ne znači da se ne mogu aktivirati svakog trenutka za ovakve akcije.

Danas, nažalost, terorista može postati svako - i to brzo i lako

U odnosu na prethodna vremena, potrebno im je sve manje vremena i sredstava da bi napade izveli, a često teroristi koji nanose veliku štetu mogu biti i neki tzv. vukovi samotnjaci koji su se, recimo, radikalizovali na internetu. U prilog tome govori i vest da su u Italiji uhapšena dva lica zbog optužbi da su podsticali na terorizam, kao članovi terorističke Islamske države (ISIS), a naročito su bili aktivni u onlajn propagandi terorizma, pokušavaći da regrutuju potencijalne saradnike.

Spasić upozorava: Biće novih napada, verovatno tokom novogodišnjih i Božićnih praznika

Kakva je bezbednosna situacija u zapadnoevropskim zemljama, da li će se napadi nastaviti, može li i naša zemlja biti ugrožena, pitali smo nekadašnjeg pripadnika Službe državne bezbednosti (SDB) Božidara Spasića.

- Nakon izbijanja migrantske krize Evropa je u permanentnoj opasnosti od terorista spavača, kojih prema informacijama nekih službi ima između 20 i 30 odsto među migrantima. Oni su dobili zadatak da budu spavači, da isprva izigravaju žrtve rata, a kada dođe naredba, da deluju. Najverovatnije da ih na aktivaciju podstiču upravo centri moći koji su i izazvali migrantsku krizu - kaže Spasić i dodaje:

 

 

- Naša zemlja nije direktno ugrožena, jer nije toliko interesantna kao predmet delovanja međunarodnim teroristima, a Albanci koji su deo tih struktura pre će izvršiti napade u onim zemljama koje su te teroriste i „stvorile'' nego kod nas, koji im nismo primarna meta. Ipak treba biti oprezan i poboljšati kontrolu granice i migranata koji prolaze kroz našu zemlju.  

- Videli smo i šta se desilo našim đacima na ekskurziji, kada su ih napali Albanci i apelujem da se zabrane ekskurzije naše dece u inostranstvo dok se globalna situacija ne smiri. Evropa i Amerika sada drhte pred teroristima, a, nažalost, novih napada će gotovo izvesno biti, jer slede novogodišnji i Božićni praznici, koji su idealna prilika da teroristi opet zadaju bolne udarce - istakao je naš sagovornik.

Alarm za Srbiju - Albanci u samom vrhu terorističke internacionale

Veze islamskih terorista i kosovskih Albanaca postoje još od vremena rata OVK protiv naše države. Za vreme rata postojala je i posebna jedinica OVK, sastavljena uglavnom od stranih boraca iz islamskog sveta (Abu Bekir Sidik formacija), a njihova veza sa Al Kaidom je bio rođeni brat Ajmana Al Zavahirija, Bin Ladenove desne ruke i nakon njegove smrti vođe Al Kaide. Komandant te jedinice Ekrem Avdiju i dalje je aktivan kao propovednik u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Profimedia
 

Albanci spadaju u sam svetski vrh u proporcionalnom učešću u jedinicama ISIS-a i Al Nusre spram broja stanovnika, a posebno su zastupljeni Albanci sa Kosova. Kada Islamska država objavljuje propagandne video-materijale, pravi ih i na albanskom, koji je defakto jedan od njihovih zvaničnih jezika. Na području Idliba u Siriji džihadisti su svojevremeno formirali svoju etnički čistu albansku jedinicu, Katibu, koja je brojala najmanje sto pripadnika.

Kako završavaju teroristi kad im istekne rok trajanja

Jedan od globalno najpoznatijih komandanata Islamske države bio je ubijeni Lavdrim Mudžaheri iz Kačanika. Ironija je da je on najpre radio za Amerikance, kao preovdilac u Bondstilu, a potom i u Avganistanu.

Pokazalo se, kao i u slučaju Bin Ladena i mnogih drugih, da SAD jedu svoju decu i da džihadistički teroristi stradaju od bivših saveznika, možda čak i od ruke koja ih je stvorila, onda kada ispune svrhu i preko noći od „dobrih'' postanu loši teroristi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike