Bajden ide u Izrael! Potvrđeno iz Vašingtona

17.10.2023

07:35

0

Bajdenovu odlazak na bliskoistočnu turneju potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je na konferenciji za novinare

Bajden ide u Izrael! Potvrđeno iz Vašingtona
Copyright AP Photo/Hatem Ali/Kenny Holston

Američki predsednik Džozef Bajden otputovaće u sredu u Izrael da bi se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Bajden će se potom tokom bliskoistočne turneje sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom, predsednikom Egipta Abdel Fatah El-Sisijem i sa predsednikom paletinske samouprave Mahmudom Abasom, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Bajdenovu odlazak na bliskoistočnu turneju potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je na konferenciji za novinare rekao da će američki predsednik tokom putovanja na Bliski istok ponovo potvrditi solidarnost Sjedinjenih Država sa Izraelom i čvrstu posvećenost bezbednosti te zemlje.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

 

"Predsednik Bajden će ponovo jasno staviti do znanja, kao što je to nedvosmisleno učinio nakon napada Hamasa i pogibije 1.400 ljudi, uključujući najmanje 30 Amerikanaca, da Izrael ima pravo i dužnost da brani svoj narod i od Hamasa i od drugih terorista", rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, Bajden će saslušati šta je potrebno Izraelu da odbrani svoj narod, a SAD će nastaviti da rade sa Kongresom na ispunjavanju tih potreba.

"Predsednik Bajden će podvući kristalno jasnu poruku svakom akteru, državnom ili nedržavnom, koji pokušava da iskoristi ovu krizu za napad na Izrael: Nemojte to da činite. U tom cilju, on je rasporedio dve grupe nosača aviona i drugu vojnu tehniku u regionu", rekao je Blinken. Državni sekretar je potvrdio da će Bajden nastaviti blisku saradnju sa izraelskim partnerima kako bi obezbedio oslobađanje talaca koje je Hamas oteo.

Blinken je potvrdio i da će američki predsednik dobiti sveobuhvatan izveštaj o izraelskim ratnim ciljevima i strategiji i biće informisan kako će se sprovoditi vojne operacije uz minimiziranje civilnih žrtava i omogućava da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi na način koji ne koristi Hamasu.

"U tom cilju, danas i na naš zahtev, SAD i Izrael su se dogovorili da razviju plan koji će omogućiti da humanitarna pomoć od donatorskih nacija i multilateralnih organizacija stigne do civila u Gazi što je pre moguće. Delimo zabrinutost Izraela da bi Hamas mogao da zauzme ili uništi pomoć koja ulazi u Gazu ili na drugi način spreči da ona stigne do ljudi kojima je potrebna", rekao je Blinken. 

Sve najnovije vesti o sukobu u Izraelu pratite u našem blogu,

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike