Posle 100 godina, sivi vuk prošetao Kalifornijom – ipak nije izumro

13.10.2023

22:22

0

Ovu retku pojavu prvi put je primetila Mišel Haris u julu ove godine, iako je prvobitno pomislila da se radi o velikom sivom psu

Posle 100 godina, sivi vuk prošetao Kalifornijom – ipak nije izumro
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Nacionalnom parku južne Kalifornije, među džinovskim sekvojama, primećen je sivi vuk - vrsta koja se smatrala izumrlom na ovim prostorima skoro sto godina.

Ovu retku pojavu prvi put je primetila Mišel Haris u julu ove godine, iako je prvobitno pomislila da se radi o velikom sivom psu.

"Kada je zabacio glavu unazad i ispustio prepoznatljiv vukov urlik, shvatila sam da iako ne izgleda baš kao vuk, to je definitivno on", izjavila je Mišel Haris.

Kasnijom analizom tragova i dlake koji su pronađeni na lokaciji kojom se kretao sivi vuk, utvrđeno je da je reč o ženki sivog vuka, vođi čopora, koja je nazvana „Tulare“.

 

 

Sa ženkom je u Nacionalni park stiglo četvoro mladunaca, dva mužjaka i dve ženke.

DNK analiza je takođe pokazala da su direktni potomci vuka OR-7, koji je 2011. godine bio prvi vuk u Kaliforniji posle devedeset godina.

Ekolozi su bili uzbuđeni zbog ponovnog pojavljivanja vukova u ovoj oblasti i pozvali su američku službu za šume da obustavi projekte seče u regionu.

Vlasnici stoke u tom području brinu zbog pojave sive vučice jer bi njihove životinje mogle da postanu lak plen i hrana ovim divljim životinjama.

Inače, širom Sjedinjenih Država u 19. i 20. veku bio je dozvoljen lov na vukove – do njihovog istrebljenja. To je imalo loše posledice, jer je nestanak ovog predatora imao neočekivane efekte na životnu sredinu, populacija losova i jelena drastično se povećala.

Kao i u Nacionalnom parku Jeloustoun, odsustvo vukova je uticalo na ceo ekosistem i pejzaž, a njihovo obnavljanje moglo bi da ima pozitivan efekat balansiranja.

Farmeri i rendžeri ne bi trebalo da brinu jer država Kalifornija već ima uspostavljen sistem za naknadu štete vlasnicima stoke koju ubiju vukovi,  prenosi LA tajms.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike