Gradonačelnik francuskog grada skinuo ukrajinsku zastavu sa skupštine: Razbesneo ga postupak Zelenskog

07.10.2023

16:51

0

Kovač je tvrdio da je „nemoguće tražiti zapadne vrednosti i pozivati Zapad da pritekne u pomoć“ dok se podržava Azerbejdžan i „etničko čišćenje“ Jermena u Nagorno-Karabahu

Gradonačelnik francuskog grada skinuo ukrajinsku zastavu sa skupštine: Razbesneo ga postupak Zelenskog
Copyright AP Photo/Valentina Petrova

Gradonačelnik grada Vjena na jugoistoku Francuske odlučio je da ukloni ukrajinsku zastavu sa gradske skupštine, navodeći kao razlog „neprihvatljiv” telefonski razgovor između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Tjeri Kovač je objasnio da je zastava prvobitno podignuta kako bi se pokazala solidarnost sa Kijevom u njegovom oružanom sukobu sa Rusijom. On je, međutim, tvrdio da je „nemoguće tražiti zapadne vrednosti i pozivati Zapad da pritekne u pomoć“ dok se podržava Azerbejdžan i „etničko čišćenje“ Jermena u Nagorno-Karabahu.

- Ovo ne oduzima ništa od podrške Vjena ukrajinskom narodu, ali ne možemo da se borimo protiv totalitarnog režima u ime evropskih vrednosti, dok istovremeno ohrabrujemo još jedan diktatorski i varvarski režim. To je pitanje doslednosti - napisao je gradonačelnik na Fejsbuku u četvrtak.

Zelenski je rekao da se zahvalio Alijevu tokom telefonskog razgovora u sredu za „značajnu humanitarnu pomoć” njegove zemlje i da su oba lidera „ponovo potvrdila posvećenost principima suvereniteta i teritorijalnog integriteta država”.

Prošlog meseca Azerbejdžan je ponovo uspostavio kontrolu nad otcepljenim regionom Nagorno-Karabaha tokom kratke „protivterorističke“ operacije. Enklava, koja je uglavnom bila naseljena etničkim Jermenima, proglasila je nezavisnost od Bakua početkom 1990-ih, ali je nije priznala nijedna država, uključujući Jermeniju.

Iako je Baku obećao da će zaštititi civile, više od 100.000 Jermena, ili otprilike 90 odsto procenjenog stanovništva Nagorno-Karabaha, pobeglo je iz enklave nakon što je krajem septembra postignut prekid vatre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike