Ovako je danas u Gazi: Meštani nemaju gde da se sklone, mrtvačnice prepune, sve je srušeno (VIDEO)

10.10.2023

15:47

0

Autor: N.P.

U pitanju je mala i okupirana enklava u kojoj živi 2,3 miliona ljudi

Ovako je danas u Gazi: Meštani nemaju gde da se sklone, mrtvačnice prepune, sve je srušeno (VIDEO)
Uništeno naselje Er-Rimal u Pojasu Gaze - Copyright Profimedia/Ashraf Amra / Anadolu

Izrael već četiri dana intenzivno bombarduje Pojas Gaze nakon krvavog napada Hamasa tokom vikenda.

Do sada je stradalo najmanje 770 Palestinaca, uključujući desetine dece, a ranjeno je više od 4.000 ljudi. Sa druge strane, u Izraelu je ubijeno više od 900 ljudi, a ranjeno je najmanje 2.600.

Kada je Izrael sproveo nad Gazom više od 200 vazdušnih napada, Palestinci nisu imali gde da se sakriju. U pitanju je mala i okupirana enklava u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.

- Pobegao sam od kuće u 1 sat ujutru sa ženom i detetom. Hteli smo da izbegnemo bombe, da bi nas sačekale i na drugom mestu. Sve nas je iznenadilo, plamen je bio svuda oko nas. U Gazi nema bezbednog mesta gde bi glavu sklonio - rekao je Šadi al Hasi za Al Džaziru.

Panika je zavladala i u bolnici Al-Šifa u gradu Gazi gde medicinski radnici i članovi porodica jure kako bi pomogli ranjenicima, među kojima ima dosta dece.

Lekari su preplavljeni poslom.

- U dvorištu bolnice postoji beli šator, improvizovani produženi deo mrtvačnice, zato što nemaju više gde da stavljaju tela. Neke porodice su brzo pokupile tela svojih najbližih kako bi napravile mesta za druge. Nema sahrana zbog stalnog bombardovanja - naveo je izveštač Al Džazire.

Opsada Gaze je ratni zločin

Izrael je u ponedeljak saopštio da pokreće potpunu blokadu Gaze čime se onemogućavaju isporuke vode, hrane, goriva i struje. Takva opsada, u cilju izgladnjivanja naroda, ratni je zločin prema statutima UN.

Bolničko osoblje je istaklo da vlada nestašica lekova, zaliha i opreme dok su nestanci struje samo pojačali groznu situaciju.

Gaza je u poslednja dva dana struju imala samo četiri sata. Iz elektrane su saopštili da mogu da rade još najviše dva dana posle toga.

U međuvremenu, izraelska vojska je u utorak navela da je ponovo preuzela punu kontrolu nad područjima oko Gaze. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Danijel Hagari, istakao je da jedinice čiste područja i saniraju rupe u utvrđenjima na granici sa Gazom koje su napravili borci Hamasa u subotu ujutru kada su upali na izraelsku teritoriju.

AP Photo/Hatem Ali
 

Nadomak Gaze, u izraelskom gradu Ašdodu, eksplozije se čuju svakih nekoliko minuta.

- Ovde možete videti i čuti znake rata - rekao je reporter Al Džazire Rob Rejnolds.

Izraelska vojska je pozvala 300.000 rezervista što je pojačalo strahove da se sprema za kopnenu invaziju Gaze.

Hamas je, zauzvrat, zapretio da će za svaku srušenu palestinsku kuću ubiti po jednog taoca.

Inače, izraelska blokada Pojasa Gaze, u današnjoj formi, traje od 2007. godine. Izrael kontroliše vazdušni prostor Gaze i njene teritorijalne vode kao i dva od tri granična prelaza. Egipat kontroliše treći granični punkt. 

Ratna dešavanja u Izraelu pratite uživo na našem blogu, a sve o decenijskom sukobu Izraela i Palestine možete pročitati u odvojenom članku.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike