Holandski princ Bernhard je bio nacista i ova partijska knjižica je to potvrdila (FOTO)

05.10.2023

19:01

0

Autor: N.P.

Bernhard, nemački aristokrata, više puta je negirao da je bio član partije NSDAP Adolfa Hitlera

Holandski princ Bernhard je bio nacista i ova partijska knjižica je to potvrdila (FOTO)
Holandska princeza Julijana i princ Bernhard 1937. godine - Copyright AP Photo

Holandska vlada je potvrdila autentičnost nacističke partijske knjižice koja je pripadala princu Bernhardu, suprugu holandske princeze i kasnije kraljice Julijane.

Nekadašnji šef kraljevskog arhiva, Flip Marskalkerverd, rekao je da pronašao knjižicu kada je sređivao njegove stvari posle prinčeve smrti.

Bernhard, nemački aristokrata, više puta je negirao da je bio član partije NSDAP Adolfa Hitlera.

Ipak, istoričari mu nisu mnogo verovali. Istraživač Holandskog instituta za ratne studije je 1996. godine rekao da je pronašao kopiju partijske knjižice u američkoj univerzitetskoj arhivi.

Gerard Alders, koji je tada široko kritikovan jer je obelodanio te podatke, oglasio se na društvenim mrežama: "Princ je do samog kraja lagao o svojoj nacističkoj prošlosti".

Inače, Bernhard von Lipe-bisterfeld je oženio princezu Julijanu 1937, a kada je izbio Drugi svetski rat pratio ih je u egzilu.

Međutim, britanske obaveštajne službe mu nikada nisu verovale iako je u međuvremenu i odlikovan kao ratni pilot.

Kada je Julijana postala kraljica 1948, on je dobio titulu kralja supruga.

Bernhard je do same smrti tvrdio da nikada nije bio član Hitlerove partije.

- Mogu da izjavim sa rukom na Bibliji: Nikada nisam bio nacista - rekao je u jednom intervjuu.

Ipak, priznao je da je bio istaknuti član dve nacističke organizacije tokom studentskih dana nakon 1933. godine, uključujući i SS, ali je 1971. tvrdio da je "to moralo da se učini, na ovaj ili onaj način" jer, da su nacisti znali da im se protivio, ne bi mogao da polaže ispite.

Sa druge strane, partijsku knjižicu je čuvao celog života što je u suprotnosti sa njegovim objašnjenjima.

Marskalkerverd je istakao da je pronašao i poruku iz 1949. godine koju je napisao američki vojni administrator stacioniran u Nemačkoj. Izvesni Lusijus Klej je princu poručio da je trebalo da uništi knjižicu, ali da je umesto toga odlučio da princ ima pravo da to sam učini.

Novinar Jan Tromp je kazao da ova otkrića nisu iznenađujuća, ali da bi svi koji su učestvovali u pokretu otpora mogli da ih shvate kao izdaju. Tromp smatra da je princ na kraju i sam poverovao u laž koju je svima pričao.

- Mislim da nije imao drugog izbora nego da negira da je bio član neprijateljskog kluba, kluba koji je uništio zemlju i slao ljude u koncentracione logore - poručio je novinar.

Slika njegove nacističke partijske knjižice se pojavila u holandskim medijima i kraljevska palata je potvrdila autentičnost.

Nekoliko opozicionih partija i jevrejskih grupa je pozvalo premijera Marka Rutea da pokrene istragu, ali je on istakao da, iako se radi o užasnim saznanjima, prethodna istraživanja su "sasvim jasno pokazala da je princ bio nacista".

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike