U Nagorno-Karabahu ostalo manje od 1.000 Jermena

03.10.2023

09:38

0

Tim UN je od lokalnih sagovornika saznao da je između 50 i 1.000 etničkih Jermena ostalo u regionu Nagorno-Karabaha

U Nagorno-Karabahu ostalo manje od 1.000 Jermena
Jermeni napuštaju Nagorno-Karabah - Copyright AP Photo/Aziz Karimov

Misija Ujedinjenih nacijau Nagorno-Karabahu saopštila je da je nakon egzodusa u kojem je u poslednjih nekoliko dana iz tog regiona pobeglo više od 100.000 Jermena ostalo samo od 50 do 1.000 pripadnika jermenske etničke zajednice.

U saopštenju objavljenom na sajtu UN nakon nedeljne misije koju je vodio stalni koordinator UN u Azerbejdžanu zajedno sa drugim visokim zvaničnicima agencije, navedeno je da u gradu Stepanakertu nije bilo znakova oštećenja javnih zgrada.

- Misija je bila pogođena načinom na koji je lokalno stanovništvo iznenada napustilo svoje domove i patnjom koju je to iskustvo moralo izazvati - saopštio je tim UN, navodeći da od meštana sa kojima su razgovarali nisu čuli informacije o nasilju nad civilima nakon najnovijeg prekida vatre.

Tim UN je od lokalnih sagovornika saznao da je između 50 i 1.000 etničkih Jermena ostalo u regionu Nagorno-Karabaha.

Dodaje se da je tim UN primetio da vlada Azerbejdžana vrši pripreme za obnavljanje određenih komunalnih i zdravstvenih usluga u gradu Stepanakertu.

Misija UN nije dobila pristup ruralnim područjima, ali nisu primećeni znaci uništenja poljoprivredne infrastrukture ili stočnog fonda, navedeno je u izveštaju.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike