Ilon Mask iskritikovao političare na vlasti u SAD: Zašto brinu više o granici sa Ukrajinom nego o sopstvenoj granici?

29.09.2023

10:22

0

Milijarder je posetio granicu sa Meksikom kako bi se uputio u situaciju

Ilon Mask iskritikovao političare na vlasti u SAD: Zašto brinu više o granici sa Ukrajinom nego o sopstvenoj granici?
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask nedavno je posetio granicu SAD i Meksika i izrazio zabrinutost zbog migrantske krize koja pogađa SAD. Mask se zapitao zašto američki političari iz obe partije poklanjaju toliko pažnje granici Ukrajine u odnosu na granicu SAD, posebno s obzirom na najnoviju najezdu migranata koji ilegalno pokušavaju da uđu na američku teritoriju.

- Zašto toliko američkih političara iz obe strane brine 100 puta više o granici sa Ukrajinom nego o granici sa SAD? - zapitao se on na Iksu, nekadašenjem Tviteru.

Mask se u blizini Igl Pasa sastao sa lokalnim političarima i pripadnicima snaga reda, a na društvenoj mreži Tviter, čiji je vlasnik, podelio je video-snimak razgovora sa Tonijem Gonzalesom, kongresmenom iz tog dela SAD, i lokalnim šerifom Rendijem Braunom.

Tokom ovog razgovora, kritikovali su politiku otvorene granice koja je sprovedena u poslednje dve godine, izražavajući zabrinutost da bi SAD mogle da budu "pregažene" zbog toga. Mask je pozvao na donošenje novih propisa kako bi se omogućilo "radnim i poštenim migrantima" da legalno uđu u SAD, dok bi ulaz bio zabranjen onima koji krše zakon.

Veliki porast broja migranata, naročito oko San Dijega u Kaliforniji i u El Pasu i Igl Pasu u Teksasu usledio je posle kraćeg zatišja nakon što je administracija Džozefa Bajdena promenila propise kako bi smanjila njihov priliv.

Mask je istakao i da želi ravnotežu između olakšavanja legalnog useljavanja i sprečavanja priliva ljudi u obimu koji bi mogao da dovede do kolapsa socijalnih službi. On je naglasio svoj proimigrantski stav i podsetio da je i sam useljenik u SAD.

Osim toga, Mask je pozvao korisnike društvene mreže Tviter da se bave građanskim novinarstvom, jer ta platforma sada omogućava emitovanje video-snimaka uživo, i izrazio je uverenje da će "građansko izveštavanje sa terena promeniti svet".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike