Iranska policija za moral navodno pretukla tinejdžerku: Završila u komi, ali roditelji tvrde da je incident bio nesrećan slučaj

03.10.2023

22:23

0

Državni mediji tvrde da se devojčica onesvestila zbog pada krvnog pritiska, usled čega je udarila u bočnu stranu vagona

Iranska policija za moral navodno pretukla tinejdžerku: Završila u komi, ali roditelji tvrde da je incident bio nesrećan slučaj
Žene u Iranu - Copyright AP Photo/Vahid Salemi

Grupe za ljudska prava optužile su danas iransku policiju za moral da je pretukla 16-godišnju Armitu Garavand, nakon čega je ona pala u komu, ali roditelji tvrde da njihova ćerka nije napadnuta i da je ovaj incident bio nesrećan slučaj.

Na video-snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se kako devojka leži na peronu, očigledno bez svesti, prenosi Gardijan. "Hengaw", organizacija za ljudska prava u egzilu, tvrdi da je Garavand pretrpela "ozbiljan fizički napad" od strane policije za moral zbog nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba.

Sa druge strane, državni mediji tvrde da se devojčica onesvestila zbog pada krvnog pritiska, usled čega je udarila u bočnu stranu vagona. Državna agencija Fars objavila je intervju sa roditeljima devojčice u kojem oni navode da Armita nije napadnuta.

- Proverili smo sve snimke. Dokazano nam je da je ovaj incident bio nesrećan slučaj. Tražimo od ljudi da se mole za oporavak našeg deteta - rekao je otac devojčice koja se i dalje nalazi u komi.

U međuvremenu, uhapšen je novinar lista "Šarg" koji je pokušao da uđe u bolnicu gde leži 16-godišnjakinja, nakon čega je zabranjen pristup bolnici.

Prošle godine, u septembru, 22-godišnja Mahsa Amini preminula je nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba. Smrt Aminijeve izazvala je višemesečne proteste koji su prerasli u najveće demonstracije protiv iranskih vlasti poslednjih godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike