Širi se zaraza denga groznice: U Bangladešu preminulo više od 1.000 ljudi

03.10.2023

10:14

0

Od januara ove godine od ove bolesti koju prenose komarci preminulo je 1.017 ljudi

Širi se zaraza denga groznice: U Bangladešu preminulo više od 1.000 ljudi
Denga groznica se širi u Bangladešu - Copyright AP Photo/Mahmud Hossain Opu

Više od 1.000 ljudi umrlo je u Bangladešu od početka godine zbog posledica infekcije denga virusom koji se širi usled klimatske krize i porasta temperature.

Od januara ove godine od ove bolesti koju prenose komarci preminulo je 1.017 ljudi, navedeno je u evidenciji Generalnog direktorata za zdravstvene usluge Bangladeša.

Denga groznica je endemska bolest u toj južnoazijskoj zemlji, sa infekcijama koje obično dostižu vrhunac tokom sezone monsuna između jula i septembra, ali je ove godine porast broja obolelih počeo mnogo ranije, već krajem aprila.

Produžena sezona monsuna tokom koje su evidentirane više temperature u kombinaciji sa obilnim padavinama stvorila je idealne uslove za razmnožavanje komarca aedes, koji su prenosioci bolesti denga, potvrdili su medicinski eksperti.

Ove godine je broj smrtnih slučajeva među zaraženima denga virusom skoro četiri puta veći je nego prošle godine, kada je preminula 281 osoba.

Samo u septembru ove godine prijavljeno je više od 79.600 slučajeva infekcije i 396 smrtnih slučajeva, potvrdile su zdravstvene službe Bangladeša.

Komarac koji prenosi ovu bolest, azijski tigrasti, pojavio se i u Srbiji, prijavljeno je pre nešto više od dve nedelje. Posebna žarišta ovog komarca, naveli su u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, su groblja.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike