Čuvao kokoške, pa uhvatio stvorenje koje nije viđeno 130 godina: "Svi su mislili da je izumrla" (VIDEO)

30.09.2023

21:13

0

Autor: M. Vu.

Poslednje dokumentovano viđenje ove vrste u Južnoj Australiji zabeleženo je 1880-ih, što čini ovo otkriće izuzetno retkim i značajnim

Čuvao kokoške, pa uhvatio stvorenje koje nije viđeno 130 godina: "Svi su mislili da je izumrla" (VIDEO)
pegava torbarska mačka - Copyright Profimedia

Neverovatno otkriće potreslo je farmera Frenka Pao-Ling Saja iz Bičporta u Južnoj Australiji dok je pokušavao da zaštiti svoje kokoške. Umesto očekivane mačke, zatekao je nepoznatu životinju sa kratkim nogama, dugačkim repom i neobičnom njuškom.

"Nisam očekivao ovakvo iznenađenje. Umesto mačke, naišao sam na nepoznatu životinju sa smeđim krznom i belim flekama. Delovala je ljuto i pokazivala je zube", izjavio je farmer.

Fotografija stvorenja brzo je postala viralna nakon što je Pao-Ling Sai podelio na internetu, što je privuklo pažnju stručnjaka. Identifikovali su je kao pegavu torbarsku mačku, poznatu i kao tigrasta kvola.

 

 

Poslednje dokumentovano viđenje ove vrste u Južnoj Australiji zabeleženo je 1880-ih, što čini ovo otkriće izuzetno retkim i značajnim.

"Ovo je jedinstven događaj u životu. Neverovatno je da se nešto što smo smatrali izumrlim ponovo pojavljuje", izjavio je rendžer Ros Anderson.

 

 

Stručnjaci još uvek nisu sigurni odakle je pegava mačka došla - da li je pobegla iz zatočeništva ili živi usamljeno u prirodi. Nakon veterinarskog pregleda i DNK analize, životinja je puštena na neimenovanu lokaciju.

Bičport se nalazi u državi Južna Australija, oko 1.300 kilometara udaljen od Sidneja. Veruje se da na Petom kontinentu živi oko 14.000 pegavih mačaka iz roda Dasyuromorphia, što dodatno naglašava važnost ovog otkrića za naučnike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike