Retki "vilinski krugovi" možda ipak nisu tako retki: Šta su naučnici otkrili, i to uz pomoć veštačke inteligencije?

30.09.2023

09:18

0

Autor: N.P.

"Vilinski krugovi" su prvobitno uočeni u pustinji Namib u Africi i u delovima Zapadne Australije

Retki "vilinski krugovi" možda ipak nisu tako retki: Šta su naučnici otkrili, i to uz pomoć veštačke inteligencije?
Copyright Profimedia

Krugovi u zemlji na kojima nema rastinja, nazvani "vilinski krugovi", mogu se pružati kilometrima daleko, a ovaj fenomen naučnike već decenijama intrigira. Smatra se da bi mogli da budu mnogo više rasprostranjeni nego što se mislilo.

"Vilinski krugovi" su prvobitno uočeni u pustinji Namib u Africi i u delovima Zapadne Australije.

Međutim, nova studija je uz pomoć veštačke inteligencije (VI) identifikovala vegetacijske šablone, slične "vilinskim krugovima", na stotinama novih lokacija u 15 zemalja na tri kontinenta. To bi naučnicima trebalo da pomogne u razumevanju ove pojave.

Profimedia
 

Otkrića su objavljena u magazinu "Proceedings of the National Academy of Sciences", a istraživači su analizirali satelitske snimke suvih predela u visokoj rezoluciji ili sušne ekosisteme u kojima ima vrlo malo padavina. U potrazi za obrascima nalik "vilinskim krugovima" korišćena je veštačka inteligencija koja poput mozga procesuira informacije.

Veštačka inteligencija pomogla u potrazi

- Ovo je prvi put da su u velikom obimu korišćeni modeli zasnovani na veštačkoj inteligenciji kako bi se uočili obrasci nalik na "vilinske krugove" - naveo je vođa studije dr Emiliop Guirado, naučnik sa Univerziteta Alikante u Španiji.

Prvo, istraživači su neuralnu mrežu obučili da prepozna "vilinske krugove" tako što su joj pokazivali više od 15.000 satelitskih snimaka napravljenih iznad Namibije i Australije. Polovina je prikazivala "vilinske krugove", a polovina ne. Potom su naučnici veštačku inteligenciju "hranili" slikama više od 575.000 delova zemljišta širom sveta, a svaki prikaz se odnosio na hektar zemlje. VI je skenirala vegetaciju sa tih slika i identifikovala slične kružne oblike.

Profimedia
 

Ovakvi rezultati su potom zahtevali i ljudsku proveru.

Rezultati su pokazali da postoje 263 lokacije koje imaju oblike slične "vilinskim krugovima", poput onih u Namibiji i Australiji. Nalaze se širom Afrike (u Sahelu, zapadnoj Sahari i Rogu Afrike), a raštrkani su i na Madagaskaru i delovima Azije.

"Vilinski krugovi" nisu jedini prirodni fenomen ovakve vrste koji "proizvodi" okrugle tačke na tlu. Ono što ih razlikuje od drugih tipova vegetacijskih praznina je pravilan raspored krugova.

Ipak, i dalje ne postoji univerzalno prihvaćena definicija vilinskih krugova.

Misteriozno poreklo "vilinskih krugova"

Autori studije su takođe želeli da odgonetnu kako nastaju ovi krugovi u tlu. Najizvesnije je da će se formirati u veoma suvim, peščanim predelima u kojima ima više alkalija, ali manje azota. Otkriveno je i da "vilinski krugovi" pomažu da se ekosistemi stabilizuju, čime se povećava otpornost područja na poplave, ekstremne suše ili neke druge nepogode.

Profimedia
 

Međutim, pitanje šta oblikuje "vilinske krugove" je veoma složeno, a faktori bi mogli da se razlikuju od lokacije do lokacije.

Određeni klimatski uslovi mogli su uticati na krugove u Namibiji, a dok insekti, poput termita, mogu takođe imati svoj doprinos, njihove aktivnosti ne dovode direktno do njihovog stvaranja, uvereni su istraživači.

Ipak, smatra se da su krugovi u Australiji neraskidivo povezani sa termitima.

Bilo kako bilo, veliki broj tajni "vilinskih krugova" tek treba da bude odgonetnut.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike