Ruski raketni sistemi „Iskander" uništio ešalon ukrajinskih oklopnih vozila; Ukrajinci dronom napal grad Trubčevsk

30.09.2023

16:58

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruski raketni sistemi „Iskander" uništio ešalon ukrajinskih oklopnih vozila; Ukrajinci dronom napal grad Trubčevsk
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Roman Hrytsyna/Andrew Kravchenko

Rat u Ukrajini - 583. dan.

Ruski sistemi PVO uništili su noćas 11 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano na služenje vojnog roka 2023. godine.

Kijev je, sa druge strane, saopštio da je u ruskom raketnom napadu na Nikolajev oštećen infrastrukturni objekat.

Ukrajina danas odaje počast žrtvama tragedije u Babinom Jaru – jednom od najstrašnijih simbola Holokausta.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

22.56 - Poljanski podsetio Blinkena ko je vršio masakre u Babinom Jaru

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski podsetio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da su glavni krivci masovnih streljanja u Babinom Jaru ukrajinski nacisti.

 

 

„Očigledno da apologeta nacističkih kolaboracionista nema samo u Kanadi, već i u SAD. Ja sam odrastao u SSSR-u i svi smo znali za Babin Jar. U mojoj zemlji, za razliku od vaše, zločini nacista nikada nisu ‘sahranjivani’. Pisanje tako bogohulnog posta prevazilazi elementarno shvatanje pristojnosti. Posebno imajući u vidu da su glavni krivci ovog masakra bili ukrajinski nacisti“, napisao je Poljanski na svom nalogu na Iksu, reagovaći na Blinkenov post o ovom masakru u Ukrajini.

Blinken je ranije objavio komentar na svom nalogu na Iksu u kojem je napisao da je sovjetska vlada „sahranila“ priču o ubistvu hiljada Jevreja u Babinom Jaru. Američki državni sekretar je takođe optužio Moskvu da je navodno manipulisala ovom pričom kako bi „prikrila kršenja“ u Ukrajini.

22.11 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

20.51 - Oružane snage Ukrajine izvele su napad na Uspenski Nikolo-Vasiljevski manastir kod Volnovahe, ranjeni su monah i parohijan, saopštile su vlasti DNR.

20.39 - Raketni sistemi „Iskander“ su uništili ukrajinska oklopna vozila

Ruski operativno-taktički raketni sistemi „Iskander“ uništili su ešelon sa oklopnim vozilima i područje koncentrisanja ljudstva dveju brigada Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Izviđački odredi u Nikolajevskoj oblasti otkrili su mesto utovara ešelona sa oklopnom vojnom tehnikom 38. posebne brigade pomorske pešadije Oružanih snaga Ukrajine za pojačanje ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta.

„Koordinate cilja odmah su prosleđene posadi kopnenog raketnog sistema, koji je izveo visokoprecizan udar. U raketnom udaru uništeno je mesto utovara“, ističe se u saopštenju.

Osim toga, raketnim udarom pogođeno je područje koncentrisanja jedinica 72. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Kurahovo na donjeckom pravcu.
U ovom napadu uništena su oklopna vozila, naoružanje, municija i ljudstvo ukrajinskih snaga.

20.05 - Ukrajinske snage napale su grad Trubčevsk pomoću bespilotnih letelica. U napadu na civile jedna osoba je lakše ranjena, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

18.33 - Pacolaj: Mađarska neće pristati da pošalje 500 miliona evra Ukrajini


Mađarska i dalje neće pristati na izdvajanje 500 miliona evra iz Mirovnog fonda za kupovinu naoružanja za Ukrajinu, uprkos tome što je Kijev suspendovao status „sponzora rata“ mađarskoj OTP banci, Budimpešta insistira na potpunom isključenju banke sa spiska, izjavio je portparol mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Mate Pacolaj.

18.21 - Zelenski: Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je Ukrajina spremna da postane međunarodni centar vojne proizvodnje.

AP Photo/Petr David Josek
 

Zelenski je rekao da vlasti u Kijevu mogu da ponude posebne uslove kompanijama koje su spremne da razvijaju proizvodnju oružja zajedno sa Ukrajinom.

"To će biti korisno partnerstvo za obe strane. Mislim da je ovo dobro vreme i mesto za stvaranje velikog vojnog čvorišta", poručio je Zelenski nakon sastanka sa predstavnicima kompanija iz različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku, Švedsku i Češku

17.55 - 37 preduzeća stradalo u Ukrajini

U Ukrajini je u napadima oštećeno 37 preduzeća odbrambene industrije, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

„Shvatamo da naša odbrambena industrija ostaje jedna od glavnih meta ruskih raketnih napada. Od takvih napada stradalo je 37 preduzeća. Sada radimo na dodatnim predlozima za njihovu obnovu“, rekao je Šmigalj, prenosi ukrajinska agencija UNN.

On je dodao da preduzeća za proizvodnju oružja i vojne tehnike, koja se nalaze na teritoriji Ukrajine, svakog meseca povećavaju obim proizvodnje. Pokreću se novi proizvodni pogoni i proširuju oni koji su davali rezultate pre početka specijalne operacije Rusije.

17.32 - Štrak-Cimerman: Što pre poslati Ukrajini rakete "taurus"

Predsednica Odbora za odbranu Bundestaga Mari Agnes Štrak-Cimerman pozvala je nemačku vladu da što pre isporuči rakete "taurus" Ukrajini, dodavši da Kijev, u skladu sa međunarodnim pravom, može da gađa vojne ciljeve na teritoriji Rusije.

AP Photo/Johnson Lai
 

"Treba odmah da isporučimo rakete 'taurus' zato što ciljanom upotrebom krstarećih raketa ukrajinska vojska može ozbiljno da poremeti Rusiju", rekla je Štrak-Cimerman, prenosi nemački javni servis ARD.

Poručila je kancelaru Olafu Šolcu da više ne čeka sa isporukom o kojoj se razgovara već šest meseci.

"Možete produžiti patnju time što ćete preterano odlagati isporuku", zaključila je nemačka političarka.

16.57 - Medvedev: Rusija će nastaviti rat do uništenja nacističkog režima u Ukrajini

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP, File
Dmitrij Medvedev

Rusija će nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoje iskonske teritorije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Kako je naveo na Telegramu, Rusija će pobediti i u njenom sastavu biće još više novih teritorija, preneo je Sputnjik.

16.02 - Borelj u poseti Odesi ponovio punu podršku EU Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj danas je doputovao u ukrajinsku luku Odesu, gde je ponovio da EU pruža  vojnu, ekonomsku, političku i diplomatsku podršku Ukrajini.

On je istakao da je ta podrška neophodna kako bi se došlo do mira koji je pravedan i poštuje integritet i nezavisnost Ukrajine, prenosi agencija Ansa.

15.25 - Borelj stigao u Odesu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj stigao je u nenajavljenu posetu Odesi, saopštila je njegova pres-služba.

 

 

12.56 - Ukrajinske snage gađale su naselje u Zaporoškoj oblasti, jedna žena je tom prilikom poginula.

12.31 - Šmigalj: U ruskim napadima oštećeno 37 odbrambenih preduzeća

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj rekao je da je u raketnim udarima ruskih snaga oštećeno 37 preduzeća odbrambene industrije, prenose ukrajinski mediji.

11.39 - Belgorodska oblast na snažnom udaru ukrajinskih snaga

Ukrajinska vojska je u prethodna 24 sata više od 80 puta gađala Belgorodsku oblast, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov i dodao da je pet dronova oboreno.

10.52 - Načelnik Generalštaba kanadske vojske, general Vejn Ejr priznao je da Rusija popunjava zalihe municije brže od očekivanog.

10.41 - Kijev: Ukrajina oborila 30 od 40 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći

Ukrajinske vazdušne snage oborile su 30 od 40 dronova iranske proizvodnje "Šahed" koje je lansirala Rusija tokom noći u napadu na centralne i južne regione, saopštili su danas regionalni i vojni zvaničnici.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Južna vojna komanda saopštila je da je oboreno 20 dronova u centralnoj Vinickoj oblasti i još 10 iznad Odese i Nikolajevske oblasti na jugu, preneo je Rojters.

10.11 - Rumunija izvestila o mogućem ruskom upadu u vazdušni prostor

Rumunska vojska identifikovala je tokom noći mogući neovlašćeni prodor u vazdušni prostor Rumunije, kada su ruske snage izvele novu seriju napada na neke ciljeve u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

9.59 - "Rusija je za godinu dana uložila više u Hersonsku oblast nego Ukrajina za 30 godina"

Rusija je uložila više u Hersonsku oblast za godinu dana nego što je Ukrajina uložila za 30 godina, izjavio je šef regionalne vlade Andrej Aleksjenko, povodom godišnjice ujedinjenja novih oblasti sa Rusijom.

- Mora se reći da Hersonska oblast nije videla takve razmere izgradnje i remonta puteva, škola, bolnica i komunalne infrastrukture još od sovjetskih vremena - rekao je Aleksejenko.

9.58 - Sprečen pokušaj desanta na ostrvo Veliki Potemkin

Ruska vojska sprečila je pokušaj ukrajinskog desanta na ostrvo Veliki Potemkin na ušću Dnjepra u blizini Hersona, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom

9.33 - Američki obaveštajac: Ukrajina će izgubiti još teritorija jer sluša Zapad

Printscreen/YouTube
Skot Riter

Ukrajina je osuđena da izgubi veliki deo teritorije jer nastavlja da u svemu slepo sluša Zapad, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Midvestern Marks“.

- Predstavnici Ukrajine su došli u Tursku... Tamo je održan sastanak gde su dogovoreni uslovi rešavanja sukoba. Rusija im je predložila odlične uslove... Ali, NATO i Zapad im nisu dozvoli da to prihvate... Zbog toga su već izgubili dosta teritorija - rekao je Riter.

Prema njegovom mišljenju, upravo zbog toga što Kijev ne prihvata uslove iz Istanbula preti im gubitak Harkova, Sumija, Dnjepropetrovska, Nikolajeva i Odese.

7.39 - Ruska PVO iznad Belgorodske oblasti oborila devet ukrajinskih projektila "uragan"

7.10 - I Norveška zatvara granicu za ruske automobile

Norveške vlasti saopštile su da će, uz retke izuzetke, njihova granica od danas biti zatvorena za vozila registrovana u Rusiji.

Zabrana se odnosi samo na vozila sa manje od devet sedišta a u predviđene izuzetke spadaju humanitarni hitni slučajevi, automobili diplomata i vozila građana Evropske unije (EU) koji borave u Rusiji, prenela je Radio Slobodna Evropa.

Profimedia
 

Rusija i Norveška dele 198 kilometara kopnene granice na krajnjem severu, kao i granični prelaz Storskog-Boris Gleb koji je, u okviru Evropskog ekonomskog prostora Norveške, koji čine EU, Norveška, Island i Lihtenštajn, poslednji prelaz otvoren za Ruse sa turističkim vizama.

Šefica norveške diplomatije Aniken Hitfeld izjavila je da Norveška stoji uz svoje saveznike "u odgovoru na rat koji Rusija vodi u Ukrajini" i dodala je da je važno da sankcije budu efikasne.

7.00 - „Podesite frekvenciju i pozovite Volgu“: Ukrajinski vojnici se masovno predaju

Američki novinar Klejton Moris prokomentarisao je snimak predaje vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine. O masovnoj želji ukrajinskih vojnika da napuste ratište govore od sredine leta – tada se pojavila posebna frekvencija na kojoj Ukrajinci mogu da kontaktiraju rusku stranu i da se predaju.

Izvor TASS-a je izvestio da je za dva i po meseca ovu priliku iskoristilo oko 10 hiljada boraca.

 

Američki novinar Klejton Moris objavio je snimak na Jutjub kanalu Redacted , gde je rekao da ga je pogodio snimak predaje vojnika Oružanih snaga Ukrajine (AFU).

- Ukrajinska vojska polaže oružje i predaje se ruskim trupama. To je neverovatno, ali zapadni mediji neće želeti da to vidite - rekao je Moris.

Novinar je dodao da se, po njegovom mišljenju, vojnici Oružanih snaga Ukrajine masovno predaju zbog okrutnog postupanja ukrajinske komande prema svojim potčinjenima i zbog humanog postupanja prema zatvorenicima u redovima ruske vojske.

Moris tvrdi da se u Ukrajini sada regrutuju čak i žene, pošto ukrajinska strana nema dovoljno radne snage.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike