Blumberg: SAD traže pojašnjenje od Poljske u vezi sa stavom prema Kijevu; Serija eksplozija u Ukrajini

22.09.2023

17:10 >> 23:58

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Blumberg: SAD traže pojašnjenje od Poljske u vezi sa stavom prema Kijevu; Serija eksplozija u Ukrajini
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Roman Hrytsyna/Andrew Kravchenko

Rat u Ukrajini ušao je u 576. dan. 

Američki predsednik Džozef Bajden i prva dama Džil primili su predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu u Beloj kući.

U ruskim raketnim napadima povređeno je više ljudi, saopšteno je iz Kijeva, gde su juče odjeknule eksplozije.

Ukrajinska vojska gađala je dronovima rusku crnomorsku oblast i Krim, a ruska vojska tvrdi da su svi oni oboreni.

Poljska je odlučila da više ne šalje oružje Ukrajini.

Najvažnije činjenice


- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

 

23.35 - Blumberg: SAD traže pojašnjenje od Poljske u vezi sa stavom prema Ukrajini

Sjedinjene Američke Države traže pojašnjenje od Poljske nakon što su zvaničnici te zemlje najavili da bi mogla da bude obustavljena vojna pomoć Ukrajini, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Neimenovani izvor je rekao da je Poljska i dalje posvećena podršci Ukrajini, ali navodi da je precizan stav zemlje nejasan. Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije ove nedelje da je Varšava obustavila isporuke oružja Kijevu.

23.08 - Blinken sa turskim kolegom: Što pre ratifikovati pristupanje Švedske NATO-u

merički državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom kome je ukazao na neophodnost ratifikacije pristupanja Švedske NATO-u što je pre moguće, saopšteno je iz Stejt departmenta.

22.35 - Eksplozije na periferiji Dnjepra

Eksplozije se čuju u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine u pozadini ranije objavljene uzbune za vazdušni napad. Ovo je objavila Strana.ua.

„Postoje izveštaji o eksplozijama na periferiji Dnjepra“, navodi se u publikaciji.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije, u Dnjepropetrovskoj oblasti se oglašava upozorenje o vazdušnom napadu. Objavljeno je u 21:07 po moskovskom vremenu.

22.25 - Blinken: Nastavljamo da podržavamo Kijev

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tim povodom da će se Kijevu i dalje pružati podrška uz procenu njegovih potreba.
.
"Od prvog dana razmatramo sa Ukrajinom ta potanja, nastojeći da im isporučimo ono što im je potrebno... taj proces se nastavlja", rekao je on novinarima.

Prethodno je američka TV stanica En-Bi-Si objavila da je američki predsednik Džozef Bajden obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će SAD isporučiti Kijevu malu partiju raketa "ATACMS".

21.56 - Nekoliko eksplozija u gradu Zaporožju

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Kijeva i njegovim predgrađima, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.

Tanjug/AP Photo, File
 


On je dodao da su se, prema lokalnom stanovništvu, čule najmanje četiri eksplozije.

21.46 - Nova pomoć Kanade za Ukrajinu

Kanada će u sklopu novog paketa vojne pomoći predati Ukrajini 35 dronova, municiju, laka vozila, a pomoći će i u održavanju tenkova „leopard 2“, saopštio je kanadski premijer Džastin Trudo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pored toga, kanadske vlasti pružiće pomoć i u obučavanju ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

20.52 - Lokalizovan požar u štabu Crnomorske flote

Požar u štabu Crnomorske flote u Sevastopolju posle raketnog napada je lokalizovan rekao je guvernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"Vatrogasci su uspeli da izađu na kraj sa vatrenom stihijom, požar u štabu je lokalizovan i situacija je pod kontrolom. Sada je u toku podjednako važan posao: uklanjanje oštećenih konstrukcija", napisao je on na Telegramu.

19.00 - SAD poslale četiri F-16 u rumunsku bazu kod Crnog mora

Vazdušne snahe SAD poslale su četiri lovca F-16 u vazdušnu bazi Fetešti u Rumuniji u cilju jače kontrole vazdušnog prostora u oblasti Crnog mora, saopštila je pres-služba Alijanse.

Kako se navodi, odluka je navodno povezana sa ruskim udarima na ukrajinsku infrastrukturu u neposrednoj blizini teritorije NATO.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 


"Nastavljamo budno da pratimo situaciju i ostajemo u kontaktu sa saveznicima u regionu", navodi se u saopštenju.

18.27 - Zelenski u poseti Kanadi, očekuje se još oružja za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počeo je danas zvaničnu posetu Kanadi, tokom koje se, prema rečima neimenovanog zvaničnika kanadske vlade, očekuje da Otava objavi da šalje više oružja Ukrajini.

Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je Zelenskom da je poseta „prilika za Kanađane da "direktno Volodimiru, a preko njega ukrajinskom narodu, izraze koliko čvrsto i nedvosmisleno stoje uz Ukrajinu", preneo je Rojters.

18.15 - Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da nije bilo nikakvih ukrajinskih udara na energetsku infrastrukturu grada.

18.05 - Ukrajinski avion Su-25 oboren je prenosnim PVO sistemom u Zaporoškoj oblasti, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

17.09 - Bajden obećao Zelenskom još oružja

Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će SAD isporučiti Kijevu malu partiju raketa "ATACMS", objavila je američka TV En-Bi-Si pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog predstavnika Kongresa.

"Vašington post" piše da su SAD blizu odluke da predaju Kijevu ove rakete sa kasetnim punjenjem.

16.40 - Iznad Kurska uništen ukrajinski dron

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iznad Kurske oblasti uništena ukrajinska bespilotna letelica.

16.38 - Evakuišu se građani koji žive blizu mesta napada na Sevastopolj

Profimedia
 

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je će građani koji žive u blizini mesta gde je ranije danas pala raketa uskoro biti evakuisani dok ona ne bude deeaktivirana.

16.29 - Oboren dron iznad Belgoroda

U Belgorodskom okrugu Rusije sistem PVO oborio je dron na prilazu gradu, napisao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.

On je dodao da hitne službe utvrđuju informacije o posledicama na zemlji, ali da prema preliminarnim informacijama nema povređenih lica ni štete.

16.22 - Američki sateliti nedavno fotografisali Sevastopolj

Američki komercijalni sateliti kompanije „Maxar“ dva puta su poslednjih dana fotografisali Sevastopolj, proizlazi iz javnih podataka na sajtu kompanije.

Prema podacima kompanije, Sevastopolj je 19. septembra fotografisao satelit WorldView-3, a sledećeg dana WorldView-2.

Profimedia
 

U vreme rada, sateliti su imali najveću prostornu rezoluciju od bilo kog komercijalnog satelita, što im je omogućilo da dobiju veoma detaljne fotografije.

15.27 - Američki avion uočen u blizini Krima tokom napada na Sevastopolj! Objavljena i tačna lokacija

Tokom raketnog napada na Sevastopolj u blizini obale Crnog mora nalazio se američki izviđački avion Boing P-8A „Posejdon“ američke Ratne mornarice, pokazuju podaci servisa FlightRadar24.

14.57 - Šmigalj: Treba izgraditi utvrđenja i ojačati ih u svim pravcima

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je danas da što pre treba stvoriti efikasnu mrežu fortifikacionih struktura kako bi se sprečilo napredovanje ruskih trupa.

- Vidimo kako su se Rusi učvrstili u pravcu Zaporožja tokom šest meseci. Moramo da se ukopamo na isti način apsolutno u svim pravcima preko linije fronta - rekao je Šmigalj na Regionalnom ekonomskom forumu u Kijevu, prenosi Ukrinform.

14.22 - Iznad Krima oborene krstareće rakete

Ruski sistemi PVO oborili su krstareće rakete iznad Krima, saopštio je lider poluostrva Sergej Aksjonov na Telegramu.

NASA
 

On je pozvao stanovnike da ostanu mirni i da veruju samo zvaničnim informacijama.

Savetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov saopštio je da su sistemi PVO oborili raketu kod Bahčisaraja, te da je situacija u gradu mirna.

14.08 - U ukrajinskom raketnom napadu na Sevastopolj poginuo jedan vojnik

U ukrajinskom raketnom napadu na Sevastopolj jedan vojnik je poginuo, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je dodalo da je ruska protivvazdušna odbrana oborila pet ukrajinskih projektila ispalјenih na Sevastopolј, ali je raketni udar oštetio istorijsku zgradu štaba Crnomorske flote, prenosi agencija RIA Novosti.

- Danas popodne režim u Kijevu je pokrenuo raketni napad na grad Sevastopolј. Tokom odbijanja raketnog napada, sistemi PVO oborili su pet projektila - navodi se u saopštenju.

13.55 - Lula poručio Zelenskom da nema vojnog rešenja za okončanje rata

AP Photo/Louise Delmotte
Lula da Silva

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva poručio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da ne postoji vojno rešenje za sukob u Ukrajini, prenosi CNN Brazil, pozivajući se na diplomatske izvore.

- Brazilski predsednik Lula da Silva rekao je Vladimiru Zelenskom da ne postoji vojno rešenje za rat - objavio je američki TV kanal.

13.51 - Duda:Spor oko uvoza žitarica neće uticati na bilateralne odnose UKR i Rusije

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da spor između Poljske i Ukrajine oko uvoza žitarica neće značajno uticati na, kako je rekao, dobre bilateralne odnose dve zemlje.

Duda je istakao da ne sumnja da je spor oko nabavke žitarica iz Ukrajine za poljsko tržište samo mali deo odnosa između Poljske i Ukrajine, prenosi Rojters. 

12.53 - Granatirano sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju

Danas je odjeknula glasna ekslozija u Sevastopolju, najvećem gradu na poluostrvu Krim, koje su Rusi anektirali 2014. godine, i ključnoj luci u kojoj je sedište ruske Crnomorske flote.

 

 

Nezvanički Tviter nalozi bliski ukrajinskoj strani objavili su snimak u kom se vidi oblak dima, a lokalci govore da su videli rakete nad gradom neposredno pre eksplozije.

Lokalni proruski guverner Mihail Razvožajev potvrdio je da je najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.

12.31 - Peskov: Poljska prilično agresivna zemlja, Minsk i Moskva u pripravnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je Poljska "prilično agresivna" zemlja koja se meša u tuđe unutrašnje poslove, dodajući da za Belorusiju to nije "najkomforniji" sused i da su Minsk i Moskva u pripravnosti.

- Susedstvo sa Poljskom nije najkomfornije za naše beloruske prijatelje: zemlja je prilično agresivna, ne preza od subverzivnih aktivnosti, mešanja u unutrašnje stvari, ali u ovom slučaju naši beloruski prijatelji i saveznici i mi smo u pripravnosti u svetlu tih potencijalnih pretnji koje bi mogle doći iz Poljske - rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Dodao je da Moskva predviđa da će se trvenja između Kijeva i Varšave pojačavati, kao i sa drugim zemljama EU, a da Rusija nastavlja "specijalnu operaciju" kako bi postigla ciljeve koje je postavila.

12.02 - Rusija i Belorusija počele petodnevne zajedničke vojne vežbe

Moskva i Minsk počeli su danas petodnevne zajedničke vojne vežbe na teritoriji Belorusije, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane.

- Vojna vežba, koja je počela danas u Belorusiji, ne predstavlja pretnju po susedne zemlje - izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije, prvi zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič, prenosi TASS.

11.08 - Prvi veliki brod s ukrajinskim žitom isplovio iz crnomorske luke

Veliki teretni brod s ukrajinskim žitom isplovio je danas iz crnomorske luke Černomorsk, drugi otkako je Moskva dozvolila prolaz plovilima posle povlačenja u julu iz crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, preneo je Rojters.

Brod "Arojat" "napustio je luku Černomorsk pošto je utovario 17.600 metričkih tona ukrajinske pšenice za Egipat", naveo je zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov na društvenoj mreži X (Tviter), uz objavu fotografije broda.

 

 

10.56 - Kod obala Krima uništena ukrajinska raketa i dve bespilotne letelice

Ruske snage protivvazdušne odbrane uništile su ukrajinsku raketu i dve bespilotne letelice kod obale Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane kod zapadne obale poluostrva Krim otkrili su i uništili jednu ukrajinsku vođenu raketu i dve bespilotne letelice - navedeno je u saopštenju.

9.33 - Napeto u pravcu Artjomovska

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin izjavio je da situacija u artjomovskom pravcu ostaje napeta, te da je sam grad Artjomovsk meta haotičnog granatiranja ukrajinske vojske.

Takođe je dodao da su Oružane snage Ukrajine tokom proteklog dana u krasnolimanskom pravcu preduzele niz akcije i pokušale da izvrše izviđanje pod borbom u više pravaca istovremeno. Međutim, ruska artiljerija je delimično potisnula protivnika na početne položaje, a bila je angažovana i vojna avijacija, kazao je Pušilin.

9.25 - Zelenski: Oslobodićemo Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada, imamo plan

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će ukrajinske snage od ruskih trupa osloboditi istočni grad Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada.

- Deokupiraćemo Bahmut. Mislim da ćemo deokupirati još dva grada - rekao je Zelenski tokom razgovora sa novinarima u Vašingtonu, prenosi CNN.

Dodao je da neće reći koji su to gradovi.

8.09 - Erdogan: Ruska strana se ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da smatra pogrešnim odnos zapadnih zemalja prema Rusiji i poručio da se ruska strana ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu.

- Mislim da je ovakav stav pogrešan. Rusija zauzima značajno mesto i po površini i po svom položaju u svetu. Rusija je praktično jedna od vodećih zemalja u svetu u proizvodnji žitarica. Takva zemlja se ne može zanemariti - rekao je u četvratk Erdogan novinarima u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

7.34 - Lavrov pozvao Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv SAD

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u današnjem saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije .

On je tokom razgovora na marginama 78. Generalne skupštine UN saopštio generalnom sekretaru UN da SAD krše svoje obaveze, uključujući i odbijanje viza ruskim diplomatama za događaje u UN, prenosi TASS.

- Ministar je skrenuo pažnju generalnog sekretara na kontinuirano kršenje obaveza Sjedinjenih Država prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine, uključujući odbijanja da izdaju vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima u UN - saopštilo je rusko ministarstvo.

7.10 - Jačanje artiljerije: Ruska vojska dobila partiju novih modernizovanih haubica „Msta-S“

Oružane snage Rusije dobile su prvu partiju novih modernizovanih samohodnih haubica 2S19M2 „Msta-S“, saopštila je pres-služba ruske korporacije „Rosteh“.

- Unapređena haubica ima jedinstvene taktičko-tehničke karakteristike među kojima su mobilnost, visoka brzina paljbe, mogućnost paljbe različitim tipovima municije - navodi se u saopštenju.

Modernizovane haubice „Msta-S“ opremljene su ažuriranim automatizovanim sistemom za navođenje i upravljanje vatrom (ASUNO-M) sa poboljšanom preciznošću i mogućnošću prikazivanja elektronske karte područja.

7.00 - Ambasador RF u Londonu: Britanci menjaju retoriku jer ukrajinska ofanziva nema uspeha

Britanska retorika povodom ukrajinskog konflikta u poslednje vreme je promenjena, rekao je ambasador Ruske Federacije u Londonu Andrej Keljin za televiziju "Rasija sevodnja". 

Prema njegovim rečima, promene su usledile zbog toga što je "ukrajinska kontraofanziva u suštini propala", te se i retorika Britanaca sada menja. 

Englezi tako u poslednje vreme govore da su preduslov za uspeh strateške rezerve svake države i plasiraju izjave da bi trebalo da se svet pripremi za dugačak sukob. Ipak, ruski diplomata zaključuje upitno, a odakle Ukrajini te velike strateške rezerve neophodne za pobedu?

Prema rečima ambasadora, u zatvorenim krugovima danas se u Londonu vode razgovori na temu političkog regulisanja ukrajinske krize, iako se javno i dalje ističe beskompromisna podrška Ukrajini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike