Umrla najstarija američka senatorka: Dajan Fajnstin preminula u 90. godini

29.09.2023

15:37

0

Već neko vreme se kretala po američkom Kapitolu koristeći invalidska kolica, ali nije htela da odstupi s funkcije

Umrla najstarija američka senatorka: Dajan Fajnstin preminula u 90. godini
Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib, File

Dajan Fajnstin, kalifornijska senatorka koja je služila više od tri decenije i bila pionir među ženama u američkoj politici, umrla je u 90. godini.

Fajnstinova je bila najstariji član američkog Senata u okviru Demokratske stranke.

Mesecima se suočavala sa pitanjima o navodnim problemima sa pamćenjem i pitanjima o kognitivnim sposobnostima.

U aprilu je primljena u bolnicu nakon "manjeg pada" u svom domu, poslednjeg u nizu zdravstvenih problema.

Bivša gradonačelnica San Franciska ranije je najavljivala planove da se povuče krajem sledeće godine, odupirući se ranijim pozivima da se povuče.

U izjavi datoj nakon što je objavila svoje planove za odlazak u penziju američki predsednik Džo Bajden ju je nazvao „strastvenim braniocem građanskih sloboda“ sa „snažnim glasom za politike nacionalne bezbednosti koje nas čuvaju i poštuju naše vrednosti“.

AP Photo/J. Scott Applewhite, File
 

- Služio sam sa više američkih senatora nego iko drugi. Iskreno mogu da kažem da je Dajan Fajnstin jedna od najboljih - kazao je Bajden.

Ranije ove godine bila je odsutna sa Kapitol Hila skoro tri meseca nakon što je obolela od zostera. Po povratku je preuzela lakše obaveze i kretala se po američkom Kapitolu koristeći invalidska kolica. Ponekad je pokazivala zbunjenost tokom intervjua i tokom saslušanja u odborima ili glasanja.

Fajnstinova je bila poznata kao glasni zagovornik mera kontrole oružja i vatreni pristalica zabrane jurišnog oružja koju je potpisao predsednik Bil Klinton 1994.

Kao senator Fajnstinova je bila prva žena koja je predsedavala Senatskim obaveštajnim komitetom, gde je vodila višegodišnji pregled CIA kontroverznog programa ispitivanja stranih terorista nakon napada 11. septembra 2001.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike