Južna Koreja održala vojnu paradu: Ulicama Seula prošetali i američki vojnici, a šta je sve pokazano tokom ceremonije? (VIDEO/FOTO)

26.09.2023

17:48

0

Parada, prva u zemlji od 2013, odigrala se popodne, dok su trupe i vojna oprema prolazili kroz srce prestonice, a ulice su bile prepune gledalaca kojima ni kiša nije smetala

Južna Koreja održala vojnu paradu: Ulicama Seula prošetali i američki vojnici, a šta je sve pokazano tokom ceremonije? (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Južna Koreja predstavila je arsenal naprednog naoružanja na vojnoj paradi u utorak, gde su tenkovi i rakete prolazili ulicama prestonice tokom prvog događaja te vrste u poslednjoj deceniji.

Parada, održana u povodu 75. Dana oružanih snaga u znak sećanja na osnivanje oružanih snaga te zemlje, odvijala se u pozadini rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu, dok se Južna Koreja približava Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu zbog ubrzanja programa naoružanja Severne Koreje.

Ceremonija je počela svečanostima i performansima u vazduhoplovnoj bazi u Seulu, gde se predsednik Jun Suk Jeol obratio upozoravajući Pjongjang da nikada ne koristi nuklearno oružje.

- Ako Severna Koreja upotrebi nuklearno oružje, njen režim će biti okončan neodoljivim odgovorom alijanse (Seul-Vašington) - rekao je Jun.

Parada, prva u Južnoj Koreji od 2013, usledila je popodne, dok su trupe i vojna oprema prolazili kroz srce Seula, a ulice su bile prepune gledalaca kojima ni kiša nije smetala.

Nekoliko hiljada južnokorejskih vojnika i više od 300 američkih vojnika marširali su tokom događaja, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane. Ostali nastupi uključivali su vojni orkestar, zastavonoše i maskote iz svake vojne jedinice.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

Prikazana je razna domaća oprema, uključujući dronove, tenkove i oklopne transportere. Vojnici u vozilima mahali su gomili dok su prolazili, a nekoliko njih je imalo zastavu Južne Koreje.

Piter Lejton, gostujući saradnik na Grifit Azijskom institutu na Grifit univerzitetu, rekao je da je parada služila da se pošalje „poruka spoljnoj publici“, uključujući partnere poput SAD i regionalne sile kao što su Severna Koreja i Kina. To takođe daje javnosti uvid u korejsku odbrambenu industriju, koja „postiže izuzetan izvozni uspeh“, dok ostali ekonomski sektori propadaju, dodao je on.

 

 

Jun je ranije izjavio da je cilj da Južna Koreja postane jedan od četiri najveća svetska izvoznika oružja, posle SAD, Rusije i Francuske. Iako je dalje na nižem mestu na rang-listi, industrija je brzo rasla, sa 7 milijardi dolara izvoza odbrane u 2021. godini, prema Izvozno-uvoznoj banci Koreje.

Lejton je dodao da parada takođe naglašava trajni savez Južne Koreje sa SAD, pri čemu se dve zemlje približavaju, kao i sa Japanom, dok Severna Koreja pojačava svoja testiranja oružja.

Međunarodne obaveštajne službe takođe su sugerisale od prošle godine da se Pjongjang možda sprema da nastavi nuklearna testiranja, a satelitski snimci pokazuju aktivnost na njegovom podzemnom poligonu za nuklearno testiranje.

U aprilu ove godine Jun i američki predsednik Džo Bajden objavili su ključni novi sporazum koji ima za cilj da odvrati agresiju Severne Koreje, uključujući novu obavezu SAD da pošalje do Južne Koreje podmornicu sa nuklearnim oružjem prvi put od ranih 1980-ih.

Jun, Bajden i japanski premijer Fumio Kišida takođe su održali samit u avgustu, najavljujući nove vojne vežbe i telefonsku liniju za krizne komunikacije. To je bio prvi put da je Bajden ugostio strane lidere u kampu Kemp Dejvid u Merilendu, mestu istorijskih diplomatskih pregovora bivših predsednika.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike