Ruska PVO uništila još jedan ukrajinski dron; Moskva prosledila SB UN nacrt izjave o terorističkom napadu na Severni tok

29.09.2023

19:14 >> 00:05

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruska PVO uništila još jedan ukrajinski dron; Moskva prosledila SB UN nacrt izjave o terorističkom napadu na Severni tok
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 582. dan.

Mađarska neće podržati Ukrajinu na međunarodnom nivou sve dok Kijev ne povrati prava mađarskoj manjine na svojoj teritoriji, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban pred parlamentom države.

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni modernim.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.58 - Rusija prosledila SB UN nacrt izjave o terorističkom napadu na Severni tok

Rusija je uputila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt predsedničke izjave o terorističkom napadu na gasovode Severni tok, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Kao što smo najavili na zasedanju Saveta bezbednosti UN 26. septembra o eksplozijama na gasovodima Severni tok, objavili smo nacrt predsedničke izjave o ovom terorističkom napadu", naveo je Poljanski na Telegamu, prenela je agencija RIA Novosti.

23.10 - Češka označila Rusiju kao glavnu pretnju po zemlju

Češka je u novoj odbrambenoj strategiji označila Rusiju kao najozbiljniju pretnju po zemlju, piše list „Seznam Zpravi“.

Dokument je već odobrio Savet bezbednosti republike, a u oktobru se očekuje glasanje u vladi.
„U novoj odbrambenoj strategiji Rusija je označena kao najozbiljnija pretnja po Češku. Kako se navodi, u slučaju sukoba treba imati u vidu da će Češka biti važna transportna arterija za savezničke trupe“, navodi se u saopštenju.

23.05 - Potencijalni šatdaun mogao bi negativno da utiče na obuku ukrajinskih vojnih pilota

Potencijalni šatdaun mogao bi negativno da utiče na obuku ukrajinskih vojnih pilota u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su u obrazovni proces uključeni civilni stručnjaci, izjavila je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

Ona je navela da je nekoliko ukrajinskih pilota započelo učenje engleskog jezika u okviru priprema za obuku na F-16.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 


„Apsolutno. Moguće su negativne posledice za pripremu“, precizirala je Singova.
Šatdaun, odnosno suspenzija rada savezne vlade, mogao bi početi 1. oktobra ako Kongres do tada ne usvoji novi budžet. Sing je rekla da će u takvoj situaciji vojska nastaviti službu bez plate, ali će većina civilnih specijalista prestati da radi.

22.15 - U Kijevu je odjeknula eksplozija, saopštio je ukrajinski portal „Strana“.

22.05 - Ruski sistemi PVO uništili su oko 21 čas ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

21.21 - Kostenko: Visok nivo gotovosti ruskih snaga

Pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Roman Kostenko visoko je ocenio nivo gotovosti ruskih snaga.

„Imaju prilično moćnu vojsku, posebno pomorsku pešadiju, padobrance, specijalne snage, artiljeriju“, istakao je Kostenko za Jutjub kanal „Ukrajinska pravda“.

Prema rečima oficira, Rusija ostaje snažan neprijatelj kome je ukrajinskim oružanim snagama teško da se odupru na bojnom polju. On je to, između ostalog, pripisao činjenici da vojnici koji imaju borbeno iskustvo, mnogo bolje pripremljeni od onih koji treniraju na vežbama.
 

20.37 - Najmanje troje poginulih u ruskom napadu na Herson

Najmanje tri žene poginule su u ruskom artiljerijskom udaru na grad Herson.

- Rusi su artiljerijom granatirali Herson. Trenutno znamo za tri ubijene žene - objavio je šef kabineta predsednika Andrij Jermak na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

AP Photo/Bernat Armangue
 

Kako je saopšteno, u sredu je ruska vojska izvršila 109 udara na Hersonsku oblast, pri čemu su stradale dve osobe.

19.14 - Varšava: Nijedan od poljskih helikoptera nije narušio vazdušni prostor Belorusije

Poljska je saopštila da nijedan od njenih helikoptera nije narušio vazdušni prostor Belorusije, demantujući ranije saopštenje beloruskog Ministarstva odbrane da je poljska letelica povredila njen vazdušni prostor.

- Operativna komanda nedvosmisleno demantuje ove izveštaje. Nijedan od poljskih helikoptera nije prešao u vazdušni prostor Belorusije - izjavio je portparol Operativne komande oružanih snaga Poljske.

19.10 - Zelenski i Lekornu razgovarali o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu posetio je danas Kijev i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja, saopšteno je iz kabineta Zelenskog.

- Sa vašim ministrima sam vrlo konkretno razgovarao o tome kako vam francuska industrija može pomoći. Mi ćemo, naravno, nastaviti ovaj posao - rekao je Lekornu.

AP Photo/Richard Drew
Vladimir Zelenski

18.33 - Minsk: Poljski helikopter narušio vazdušni prostor Belorusije

Belorusija je danas saopštila da je poljski helikopter narušio njen vazdušni prostor.

Kao odgovor, helikopter je presretnut.

18.21 - Kazahstan će poštovati sankcije Rusiji

Kazahstan će poštovati režim sankcija Rusiji, izjavio je predsednik ove zemlje Kasim-Žomart Tokajev na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

- Kazahstan je jasno rekao da će se pridržavati režima sankcija. Imamo kontakte sa odgovarajućim organizacijama kako bismo se pridržavali režima sankcija i nemačka strana ne bi trebalo da brine o mogućim dejstvima koje imaju za cilj da zaobiđu režim sankcija - rekao je kazahstanski lider tokom posete Nemačkoj.

16.51 - Ruski ministar finansija: Budžetski deficit neće biti veći od dva odsto BDP

Deficit ruskog saveznog budžeta u 2023. godini neće preći dva odsto BDP, što je u skladu sa planiranim pokazateljima, rekao je danas ministar finansija ove zemlje Anton Siluanov tokom Moskovskog finansijskog foruma.

- Prihodi - kao od nafte i gasa, tako i drugi prihodi - premašuju naše ciljeve. Prema tome, deficit saveznog budžeta definitivno neće biti veći od dva odsto, a moguće je da će biti i manji. Sve će zavisiti od obima rashoda do kraja godine - izjavio je Siluanov.

14.36 - Putin: Izbori u novim ruskim regionima korak ka njihovoj punoj integraciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su izbori održani ranije ovog meseca u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve označili korak ka njihovoj punoj integraciji u Rusiju.

- To je, naravno, značajan događaj, važan korak ka punom ulasku novih regiona u jedinstven pravni, državni prostor naše velike zemlje - rekao je Putin na sastanku sa novoizabranim guvernerima.

Izbore u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su pod delimičnom ruskom kontrolom, uspostavljenom nakon početka rata u Ukrajini, Kijev je proglasio nezakonitim.

Profimedia
Vladimir Putin

14.31 - Kijev: Ruske snage granatama oštetile termoelektranu na jugu Ukrajine

Ruske snage prilikom poslednjeg granatiranja južnih ukrajinskih područja oštetile su termoelektranu na jugu zemlje, saopšteno je iz državne distributerske mreže Ukrajine Ukrenergo nije izneo prezicne podatke o lokaciji elektrane ili stepenu oštećenja.

- Sinoć je termoelektrana u južnom regionu oštećena kao rezultat masovnog neprijateljskog granatiranja - navodi se u saopštenju Ukrenerga.

13.55 - Vagnerovci se vratili na frontove u Ukrajini

Borci grupe „Vagner“ vratili su se na ratište kod Artjomovska (Bahmut u Ukrajini), javio je u sredu CNN, pozivajući se na komandante u Kijevu.

13.37 - Stoltenberg: Ukrajinske snage postepeno osvajaju teritorije u kontraofanzivi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, tokom nenajavljene posete Kijevu da ukrajinske snage postepeno osvajaju teritorije u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da se ruske snage bore za "imperijalne zablude” Moskve, prenosi Rojters. 

Stoltenberg je naveo da NATO sada ima velike okvirne ugovore sa kompanijama za proizvodnju oružja u vrednosti od 2,4 milijardi evra za municiju, uključujući milijardu evra u čvrstim porudžbinama.

13.13 - Britanija obećala dalju vojnu pomoć Ukrajini

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Grant Šaps

Britanski ministar odbrane Grant Šaps obećao je tokom posete Kijevu dalju vojnu pomoć Ukrajini, saopštilo je britansko Ministarstvo.

 

12.24 - Intenzivirani napadi na Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage ispalile su tokom prepodneva više od 50 projektila na sela Staroselje i Terebreno u Belgorodskoj oblasti.

12.21 - Francuski ministar odbrane doputovao u Kijev

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni doputovao je u Kijev u pratnji predstavnika 20 francuskih odbrambenih kompanija.

Glavna tema razgovora s predstavnicima Kijeva biće unapređenje vojne pomoći Ukrajini, piše "Figaro".

11.41 - NATO šalje izviđačke avione u Litvaniju

NATO će poslati u Litvaniju dva izviđačka aviona "avaks" koji će nadgledati vojne aktivnosti Rusije duž granica sa državama-članicama Alijanse.

10.59 - Volstrit žurnal: Ukrajinske snage su prinuđene da promene taktiku

Profimedia
 

Ukrajinski vojnici prinuđeni su da promene taktiku zbog teških gubitaka zapadne tehnike, uključujući tenkove, piše američko izdanje „Volstrit žurnala“.

- Nakon prvih teških gubitaka tenkova i borbenih vozila, koje je isporučio Zapad, ukrajinska vojska je sada prešla na delovanje u malim grupama“, ističe se u članku.

Prema informacijama „Volstrit žurnala“, ukrajinski vojnici prebacuju se ka liniji fronta oklopnim transporterima i pokušavaju da napreduju u malim grupama.

10.56 - Oboren dron iznad Brjanske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su još jedan ukrajinski dron na nebu iznad Brjanske oblasti koji je pokušao da izvede teroristički napad na objekte na ruskoj teritoriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

9.26 - Rus priveden u Sevastopolju zbog veleizdaje

Profimedia
 

Državljanin Rusije priveden je u Sevastopolju zbog veleizdaje: u pokušaju da izbegne mobilizaciju, otputovao je u jednu od država Zajednice Nezavisnih Država (ZND) i uspostavio vezu sa ukrajinskom obaveštajnom službom, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

U saopštenju se dodaje da je nakon toga, dobio posao kao nadzornik u kompaniji koja gradi utvrđenja na Krimu, a prikupljene informacije preneo je vojnoobaveštajnoj službi Ukrajine.

8.12 - Budanov: Veliki deo kontraofanzive odvija se pešice

Rukovodilac Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je u intervjuu američkom izdanju „Vol strit džurnal“ da se veliki deo neuspele kontraofanzive ukrajinskih snaga „odvija pešice“.

- Nažalost, veliki deo naše ofanzive sada se odvija pešice - ocenio je Budanov.

7.15 - U Bugarskoj optužuju vlast za izdaju zbog odluke o slanju raketa Kijevu

U Evropi se sve češće čuju glasovi podrške mira u Ukrajini, dok bugarske vlasti pokušavaju da uvuku zemlju u rat, kazala je lider bugarskih socijalista Kornelija Ninova.

Profimedia
 

Ninova je oštro kritikovala bugarski parlament zbog odluke da odobri isporuku Ukrajini neispravnih raketa za S-300.

- Iskreno govoreći, ovo je još jedna izdaja bugarskih nacionalnih interesa od strane vladajuće većine. Ovo je nacionalna izdaja - kazala je političarka na televiziji „Jurokom“.

Kako je istakla, strahuje da vlasti Bugarke neće preispitati odluku o slanju raketa Kijevu.

- Mnogi poslanici su podržali tu odluku. Čini mi se da korak po korak ministar odbrane Bugarske Tagarev lično i vladajuća većina idu ka tome da Bugarsku uvuku u rat. Nadam se da se to neće dogoditi - dodala je Ninova.

7.00 - Švajcarska vraća nazad "leoparde" koje je tražila Nemačka

Švajcarska će na zahtev Nemačke vratiti tenkove "leopard 2" kako bi nadoknadila zalihe nakon nemačkih donacija Ukrajini.

Nemačka je, podseća Rojters, zatražila od Švajcarske da ponovo proda neke od 96 tenkova "leopard 2" koje čuva u skladištu proizvođača "Rajnmetal AG".

AP Photo/Michael Sohn, File
 

Kako bi ispoštovao švajcarsku neutralnost, Berlin je uveravao Bern da oružje neće ići u Kijev, već će ostati u Nemačkoj ili kod saveznika iz NATO ili Evropske unije.

"Veoma smo srećni i zahvalni na ovoj odluci", rekao je nemački ambasador u Švajcarskoj Mišel Fluger, navodeći da će na taj način popuniti praznine u svojim i zalihama evropskih partnera.

Švajcarsko javno mnjenje je duboko podeljeno po pitanju isporuke oružja Ukrajini, a blokiranje slanja švajcarskog oružja Kijevu razbesnelo je pojedine države EU, piše Rojters. 

Zahteve Nemačke, Danske i Španije da dozvole da oružje proizvedeno u Švajcarskoj koje su oni prethodno kupili ode u Ukrajinu Bern je blokirao pozivajući se na neutralnost koja sprečava da se oružje direktno ili indirektno šalje stranama u ratu.

Bonus video:

https://www.youtube.com/watch?v=mxPn0Tda6ko&t=1s&pp=ygUWMjRzZWRhbS5ycyA3IGtsanXEjW5paA%3D%3Dhttps://www.youtube.com/watch?v=mxPn0Tda6ko&t=1s&pp=ygUWMjRzZWRhbS5ycyA3IGtsanXEjW5paA%3D%3D

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike