Grupica mladih tužila vlade 32 zemlje zbog klimatskih promena

27.09.2023

13:44

0

Tužba obuhvata sve članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Norvešku, Rusiju, Švajcarsku i Tursku

Grupica mladih tužila vlade 32 zemlje zbog klimatskih promena
Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Šestoro mladih ljudi iz Portugalije podnelo je tužbe Evropskom sudu za ljudska prava protiv 32 različite zemlje zbog njihove navodne neadekvatne akcije u vezi s klimatskim promenama.

Jedan od mladih aktivista, Klaudija Duarte Agostinjo, podelila je svoj strah i zabrinutost zbog klimatskih problema, posebno se sećajući ekstremnog toplotnog talasa i požara koji su pogodili Portugaliju 2017. godine i odneli više od 100 ljudskih života.

Klaudija, koja ima 24 godine, zajedno sa svojim bratom Martimom (20) i sestrom Marijanom (11), deo je grupe od šestoro mladih Portugalaca koji su odlučili da podnesu tužbu protiv 32 vlade.

Tužba obuhvata sve članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Norvešku, Rusiju, Švajcarsku i Tursku.

Optužba se temelji na tvrdnjama da ove zemlje nisu učinile dovoljno u borbi protiv klimatskih promena i da nisu uspešno smanjile emisiju gasova s efektom staklene bašte u skladu s ciljevima Pariskog sporazuma, koji ima za cilj ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Ova tužba je prva ovakve vrste koja je podneta Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ukoliko bude uspešna, mogla bi da stvori pravno obavezujuće posledice za vlade optužene zemlje, što bi bio presedan u borbi za zaštitu životne sredine i suočavanju s klimatskim promenama.

Sa druge strane, ako sud presudi protiv podnosilaca zahteva, to bi se moglo pokazati štetnim za druge klimatske zahteve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike