Ukrajinci pokušali da izvedu napad na zaporoškom pravcu; Zelenski imenovao Ševčenka za spoljnopolitičkog savetnika

27.09.2023

21:54 >> 00:29

0

Autor: 24sedam

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinci pokušali da izvedu napad na zaporoškom pravcu; Zelenski imenovao Ševčenka za spoljnopolitičkog savetnika
Sukob u Ukrajini - Copyright Profimedia AP Photo/Libkos/Roman Chop

Rat u Ukrajini ušao je u 580. dan.

Mađarska neće podržati Ukrajinu na međunarodnom nivou sve dok Kijev ne povrati prava mađarskoj manjine na svojoj teritoriji, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban pred parlamentom države.

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zameni modernim.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.40 - Zelenski imenovao Ševčenka za spoljnopolitičkog savetnika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je bivšeg fudbalera Andrija Ševčenka za spoljnopolitičkog savetnika, prema predsedničkom ukazu objavljenom danas.

Profimedia
 

U ukazu nisu navedeni detalji u Ševčenkovoj ulozi, prenosi Kijev Indipendent. Ševčenko je tokom svoje fudbalske karijere igrao za Dinamo Kijev, Milan i Čelsi. Sa Milanom je 2003. bio šampion Evrope, a 2004. dobio je Zlatnu loptu, najprestižniju individualnu fudbalsku nagradu.

23.13 - Kijev je pokrenuo prinudnu evakuaciju stanovnika iz 31 naselja

Kijev je pokrenuo prinudnu evakuaciju stanovnika iz 31 naselja u delu Hersonske oblasti koja se nalazi pod njegovom kontrolom, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

"Kijevski režim vrši nezamislivo nasilje nad stanovnicima okupiranog dela Hersonske oblasti. Okupacione vlasti Hersona i Hersonske oblasti počele su nasilnu evakuaciju stanovnika iz 31 naselja u delu regiona pod kontrolom Kijeva. To radi pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine uz podršku ekstremista iz „ekstremističkog bataljona” - Cunami - koji je stigao iz Nikolajeva”, istakao je on.

Ranije su u Nikolajevu isti ovi militanti, zajedno sa službenicima SBU, izvršili kaznene racije protiv ruskih pristalica, objasnio je Saljdo.

22.40 - Ukrajinci pokušali da izvedu napad na zaporoškom pravcu

Ukrajinske snage su večeras pokušale da izvedu napad na zaporoškom pravcu, neprijatelj je pokušao da zapali minska polja, ali je zaustavljen vatrom iz protivtenkovskog raketnog sistema Kornet i višecevnog raketnog sistema Grad (MLRS), ispričao je Sputnjiku pripadnik dobrovoljačke jedinice „Bars” koja se nalazi u sastavu brigade „Carski vukovi”.
Napad je bio odbijen.

22.25 - Zaharova o ostavci u Kanadi: Rota žrtveni jarac, zaštitili Trudoa

21.53 - Šojgu: Ukrajina je samo u septembru izgubila 17.000 vojnika

Ukrajinska vojska nastavlja da trpi velike gubitke tokom kontraofanzive, otkrio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zvaničnika ministarstva u utorak. Kijev je samo ovog meseca izgubio više od 17.000 vojnika, tvrdi on.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Šojgu

Ukrajina je takođe oostala bez više od 2.700 komada vojne opreme u istom periodu, dodao je ministar. Na spisku hardvera koji su uništile ruske snage nalazi se sedam borbenih vozila pešadije "bredli" američke proizvodnje, dva tenka nemačke proizvodnje "leopard" i jedan tenk "čalendžer" britanske proizvodnje, kao i 77 artiljerijskih oruđa američke proizvodnje M777 i 51 samohodna haubica iz Nemačke, Francuske, Poljske i SAD, prema Šojguu.

Kijev ne otkriva statistiku o svojim vojnim gubicima, ali ukrajinski zvaničnici su priznali da je kontraofanziva bila manje uspešna nego što se očekivalo i da se vodi po ozbiljnoj ceni za vojsku. Zapadne pristalice Ukrajine takođe su postale sve skeptičnije u pogledu izgleda za operaciju.

21.31 - Nemački političar kategoričan: Protivnici energetskog suvereniteta naše zemlje digli u vazduh Severni tok

20.55 - Predsednik kanadskog parlamenta podneo ostavku nakon što je javno hvalio naciste

Predsednik Donjeg doma Kanade Entoni Rota podneo je ostavku danas jer je pozvao u parlament Ukrajinca koji se borio za nacističku vojnu jedinicu tokom Drugog svetskog rata da prisustvuje govoru ukrajinskog predsednika.

20.21 - Zelenski: Biće više ukrajinskih akcija protiv ruske terorističke države

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da sankcije Rusiji nisu dovoljne da zaustave njenu "agresiju".

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

On je tom prilikom obećao nove ukrajinske akcije protiv "terorističke države", preneo je Rojters.

- Jasno vidimo koje pravce pritiska na Rusiju treba pojačati da bismo sprečili rast njenih terorističkih sposobnosti - rekao je Zelenski u svom noćnom video-obraćanju.

18.33 - Uništeni dronovi iznad Belgorodske oblasti i u blizini Brjanska

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, sistemi PVO ruske vojske uništili su ukrajinski dron na prilazu Brjansku, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

U napadu nema povređenih, operativne službe su izašle na lice mesta.

17.42 - Rusi uništili više od tri hiljade tona ukrajinske municije u jednom udaru

 

 

Ruska vojska je u ponedeljak udarom krstarećih raketa uništila skladište naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine sa više od 3 hiljade tona municije, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Skladište se nalazilo u selu Kiseljovka, Hersonska oblast.

17.36 - Poljaci traže ostavku predsednika kanadskog Donjeg doma

Zamenik poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik izjavio je da bi predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta trebalo da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti Ukrajincu koji je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik SS jedinice.

Tokom govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, u petak u kanadskom parlamentu, predsednik Donjeg doma Entoni Rota pozvao je poslanike da odaju počast 98-godišnjem Jaroslavu Hunki, koji je služio u 14. Vafen-SS diviziji, nazvavši ga "herojem Ukrajine i Kanade".

Profimedia
 

Rota se u nedelju izvinio zbog toga, nakon što je to od njega tražio jevrejski Centar "Simon Vizental".

- Ovo je velika sramota za predsednika Donjeg doma i njegovo nepoznavanje istorije, sa tako velikom sramotom, trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju - rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP.

17.21 - Bugari optuženi u Britaniji da su ruski špijuni pojavili se na sudu

Pet bugarskih državljana optuženih da su deo ruske špijunske mreže u Britaniji, čiji je zadatak da vrše nadzor i pribavljanje informacija o ciljevima, danas su se, video-linkom, pojavili pred sudom u Londonu.

Tri muškarca i dve žene optuženi su za "zaveru prikupljanja informacija koje bi direktno ili indirektno koristile neprijatelju u svrhe štetne po bezbednost i interese države" između 30. avgusta 2020. i 8. februara 2023. godine, preneo je Rojters.

16.44 - Bugarska šalje neispravne rakete Ukrajini

Bugarski parlament usvojio je predlog zakona o slanju neispravnih raketa za S-300 Ukrajini.

Autori predloga su ukazali na to da Bugarska nije u stanju da popravi neispravne rakete S-300, za razliku od Kijeva.

Rakete se šalju besplatno.

Profimedia/Yuri Smityuk/TASS
 

15.52 - Egipat pregovara sa Rusijom o kupovini milion tona pšenice

Egipat je u pregovorima o kupovini milion tona ruske pšenice, rekli su za Blumberg neimenovani izvori upoznati sa ovim pitanjem.

U toku su razgovori za isporuku žita u ovoj sezoni, ali nije poznato koliko su dve zemlje blizu dogovora.

Kako podseća Blumberg, Egipat je jedan od najvećih svetskih uvoznika pšenice i njegove kupovine se pomno prate kao globalno merilo. 

14.02 - EU pozvala IT kompanije da se odupru ruskim dezinformacijama

Uoči niza predstojećih izbora u Evropi, potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova danas je apelovala na IT kompanije, kao što su Gugl, Majkrosoft, Meta i TikTok, da učine više kako bi se uhvatle u koštac sa onim što je nazvala ruskim "višemilionskim oružjem masovne manipulacije u Evropi".

Poslednjih meseci porasla je zabrinutost zbog talasa dezinformacija u vezi sa parlamentarnim izborima koji se u Slovačkoj održavaju 30. septembra, u Poljskoj sledećeg meseca, a izbori za Evropski parlament sledeće godine, prenosi Rojters.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

13.48 - Ukrajinska SBU privela sveštenika crkve povezane s Kremljom zbog prodaje oružja

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i pripadnici policije priveli su u Hersonu sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije koji se sumnjiči da je prodavao rusko oružje i municiju.

Osumnjičeni, sveštenik crkve u Hersonskoj oblasti, prodavao je oružje koje su ruske snage ostavile nakon što su potisnuti u ukrajinskoj ofanzivi prošle jeseni, navodi se u saopštenju.
Sveštenik je navodno skrivao oružje u dva skrovišta, od kojih se jedno nalazilo na gradilištu nove crkve Moskovske patrijaršije u Hersonu.

Prema SBU, osumnjičeni je priveden dok je pokušavao da proda dva prenosna PVO sistema Igla i municiju za protivtenkovske bacače granata RPG-7.

13.44 - Ukrajinci sahranili ruskog komandanta Crnomorske flote, on se danas pojavio na snimku

Komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov pojavio se danas, dan nakon što je Kijev saopštio da je poginuo u ukrajinskom napadu na Sevastopolj, na snimku sa sastanka održanog u ruskom Ministarstvu odbrane.

 

 

12.17 - Rumunija planira da kupi 32 američka borbena aviona F-35 za 6,5 milijardi dolara

Rumunija planira da kupi 32 borbena aviona najnovije generacije F-35, od američkog proizvođača Lokid Martin, za 6,5 milijardi dolara, saopštilo je danas ministarstvo odbrane, po sporazumu čiji okvir objavljen u aprilu.

Nabavku F-35 odobrio je rumunski Vrhovni savet odbrane u aprilu, a ministarstvo je saopštilo da se čeka da parlament da odobrenje kako bi započelo proces kupovine ove godine.

12.16 - Norveška daje 92 miliona dolara Ukrajini

Norveške vlasti su donele odluku o izdvajanju više od 92 miliona dolara na ime humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine do početka zime, saopštila je vlada.

11.10 - Ukrajina je dobila manje od pola obećanih tenkova "abrams", piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog vojnog zvaničnika.

11.08 - BBC: Rusija pokušava da se vrati u Savet UN za ljudska prava

Rusija pokušava da se vrati u Savet UN za ljudska prava (UNHRC) iz kojeg je isključena prošlog aprila nakon što je napala susednu Ukrajinu.

Ruske diplomate sada traže da njihova zemlja ponovo bude izabrana u Savet za novi trogodišnji mandat.

U dokumentu Rusija navodi da će pronaći „adekvatna rešenja za pitanja ljudskih prava“ i nastojati da spreči da Savet postane „instrument koji služi političkoj volji jedne grupe zemalja“, verovatno misleći na Zapad.

9.25  - Pušilin: Očekuje se eskalacija situacije

Ukrajinska vojska je koncentrisala dodatne snage u krasnolimanskom pravcu, stigla su najmanje tri bataljona i može se očekivati eskalacija situacije, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

On je dodao da su ruske snage ojačale pozicije na severnom krilu kod Artjomovska i da napreduju u pravcu Orehovo-Vasiljevke.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

8.00- Rusija izvršila udar u regionu Izmaila, oštećena lučka infrastruktura

Rusija je tokom noći izvršila udar na Odesku oblast u Ukrajini jurišnim dronovima, a u napadu je oštećena lučka infrastruktura i dve osobe su povređene, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Kiper. On je rekao da je u regionu Izmaila pogođena lučka infrastruktura I da su povređena dva muškarca, vozači kamiona, prenosi agencija Unian.

“Jednom je lekarska pomoć ukazana na licu mesta, drugi je hospitalizovan sa teškom povredom ruke", napisao je Kiper na Telegramu. Ukrajinski zvaničnik je saopštio i da su oštećene zgrade kontrolnog punkta i magacina i oko 30 kamiona, od kojih je šest zahvaćeno požarima koji su, kako je naveo, ugašeni. Prema rečima Kipera, ukrajinska PVO je oborila većinu ruskih dronova.

7.00 - Oborena dva drona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO oborile dva ukrajinska drona iznad Kurske oblasti u Rusiji.

6.50 - U DNR poginulo preko 4.700 civila

Tokom 585 dana eskalacije, u DNR je poginulo preko 4.700 civila, uključujući 139 dece, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike