Veliki požar na Siciliji: Dve osobe poginule, 700 turista evakuisano, vatrena stihija se širi oblastima Palerma

23.09.2023

19:57

0

Tokom noći, izvedeno je više od 40 požarnih intervencija na suvoj travi i rastinju, odakle se požar širi

Veliki požar na Siciliji: Dve osobe poginule, 700 turista evakuisano, vatrena stihija se širi oblastima Palerma
bukti požar na Siciliji - Copyright Printskrin/Tviter

Užasne scene odigrale na italijanskom ostrvu Sicilija, gde je najmanje dve osobe izgubilo život u razornim požarima. Prema izveštajima lokalnih medija, jedan muškarac (68) izgubio je život tokom evakuacije iz svoje porodične kuće u naselju Trapeto u Palermu. Druga žrtva je žena (42) blizu grada Cefalu, koja je tragično preminula dok je hrabro pokušavala da spasi svoje konje iz štale koja je bila zahvaćena plamenom.

Još uvek nije potvrđeno da li je žena preminula zbog udisanja dima ili direktnog delovanja požara.

 

 

Požar je započeo u planinama oko Gibilmane i brzo se proširio na okolna područja u oblasti Palerma. Tokom noći, izvedeno je više od 40 požarnih intervencija na suvoj travi i rastinju, odakle se požar širi.

Hitne službe i vatrogasci su na terenu, preduzimajući sve neophodne mere kako bi zaštitili ljude i imovinu. Evakuacije su u toku, a građani se pozivaju na oprez i saradnju sa vlastima u ovim teškim trenucima.

Službe su u pripravnosti u prestonici u oblasti Brankačo, dok je iz predostrožnosti evakuisano trideset porodica. Kako su preneli mediji, stanovnici ovog grada izašli su na ulice da pomognu u gašenju buktinje.

 

 

 

Škole zatvorene, evakuisano 700 turista

Škole u pogođenim oblastima u Palermu su zatvorene, dok mediji javljaju da je evakuisano oko 700 turista iz lokalnih hotela, ali su se u vratili u hotele danas u toku dana.

Temperature su prelazile 35 stepeni, a posebno je pogođen sever Sicilije. Vatra je zahvatila i deponiju u Belolampu, gde se usled požara, stub crnog dima se nadvio nad gradom, dok je kompanija za otpad objavila je se zapalio postrojenje za mehaničko biološko prečišćavanje.

- Sjurili smo se dole, da pomerimo automobile kako se ne bi zapalili. Ne možemo da dišemo, sve je blokirano, sve je u dimu - rekao je stanovnik ovog dela.

 

 

Na terenu u Palermu je više od 18 vatrogasnih jedinica, od kojih je 14 sa Sicilije, 3 iz Kalabrije, a jedna iz regiona Abruca.

- Intenzivan rad pilota aviona omogućio je da do sada bude stavljeno pod kontrolu ili ugašeno 10 požara. Aktivnosti pokretanja vode i tečnosti za gašenje će se nastaviti sve dok svetlosni uslovi dozvoljavaju bezbedne operacije - rečeno je iz Civilne zaštite.

Kako prenose mediji, intenzivan vetar otežava gašenje požara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike