Glavni tužilac za zločine OVK menja posao – priključuje se procesuiranju Trampa

23.09.2023

19:26

0

Pre nego što se pridružio Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Vajting je bio savezni tužilac SAD

Glavni tužilac za zločine OVK menja posao – priključuje se procesuiranju Trampa
Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Američki tužilac Aleks Vajting podneo je ostavku u Specijalnom sudu u Hagu, gde se sudi bivšim liderima tzv. OVK za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu i Metohiji, a priključiće se postupku koji se vodi protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, preneo je "Politiko".

Nije precizirana Vajtingova uloga u timu specijalnog tužioca Džeka Smita, ali se navodi da je viđen u Okružnom sudu u Vašingtonu.

Prethodno je i Džek Smit napustio Specijalni sud u Hagu, nakon čega je prešao na procesuiranje bivšeg američkog lidera.

Posle Smitovog odlaska, Vajting je bio glavni tužilac u slučaju protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

Zanimljivo je da se slučaj protiv lidera OVK delom bazira na činjeničnom stanju koje je Vajting već zastupao kao tužilac u predmetu protiv Fatmia Ljimaja i koji je izgubio.

Pre nego što se pridružio Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Vajting je bio savezni tužilac SAD, prvo u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD u Bostonu, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike