Rusi oborili još tri ukrajinska drona; Novak u UN: Nema alternative miru, rat u Ukrajini direktno pogađa i Mađare

19.09.2023

21:52 >> 23:56

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusi oborili još tri ukrajinska drona; Novak u UN: Nema alternative miru, rat u Ukrajini direktno pogađa i Mađare
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

U toku je 573. dan rata u Ukrajini.

Nastavlja se specijalne vojna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruski sistemi PVO oborili su nekoliko dronova iznad teritorije Rusije.

Eksplozije su odjeknule u Odeskoj i Harkovskoj oblasti. Jens Stoltenberg je istakao da niko ne zna kada će se borbe u Ukrajini završiti.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.55 - G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

23.40 - Trgovinski promet između Nemačke i Rusije pao je za 76 odsto

Trgovinski promet između Nemačke i Rusije pao je za 76 odsto u prvih sedam meseci ove godine na 8,4 milijarde evra, izjavila je danas predsednica nemačkog komiteta za privredu Katrina Klas-Milhauzer.

Godišnje smanjenje iznosilo je 27 milijardi evra, rekla je ona.

23.15 - Putin: Rusija proizvodi dvostruko više oklopnih vozila nego prošle godine

Ruska preduzeća proizvode dvostruko više oklopnih vozila nego prošle godine, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Ruske komisije za odbrambenu industriju.

"Proizvodnja glavnih tipova oklopnih vozila je više nego udvostručena u odnosu na prethodnu godinu, a proizvodnja najpotrebnijih sredstava za uništavanje utrostručena", istakao je on, preneo je TASS.

23.05 - Pistorijus: Još uvek ništa od raketa "taurus" za Kijev, a ni obuke za lovce F-16

22.43 - Novak u UN: Nema alternative miru, rat u Ukrajini direktno pogađa i Mađare

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da mir nema alternativu, kao i da rat u Ukrajini pogađa i druge zemlje.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

"Ovaj rat direktno pogađa i nas Mađare. Nije samo u našem susedstvu. Mađarski očevi i sinovi koji žive u Ukrajini takođe daju svoje živote u rovovima", rekla je ona obraćajući se Generalnoj skupštini UN, prenosi MTI.

22.30 - Ruski sistemi za PVO uništili su još jedan ukrajinski dron oko 21,30 časova iznad Orlovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

22.16 - Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

21.51 - Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, "rat  iscrpljivanja", ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage. 

21.40 - Oborena još dva drona iznad ruskih teritorija

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20.47 - Zelenski i Ramafosa razgovarali u Njujorku o saradnji Ukrajine i Južne Afrike

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas sa predsednikom Južnoafričke Republike (JAR) Sirilom Ramafosom na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, saopšteno je iz kabineta Zelenskog.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Dvojica lidera razgovarala su o hitnim pitanjima saradnje Ukrajine i Južne Afrike u nastavku dijaloga koji je započet tokom posete Ramafose Kijevu.

20.44 - Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Iznad Šebekinskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Rusije oboren je ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

20.41 - Šta Nemačka šalje Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći?

U okviru novog paketa vojne pomoći Kijevu vrednog 400 miliona evra Nemačka će Ukrajini, između ostalog, isporučiti desetine hiljada komada municije i dvesta oklopnih vozila, navodi se na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.

U paketu će biti 30 hiljada granata kalibra 155 milimetara, 3,8 hiljada dimnih granata istog kalibra, 105 hiljada granata kalibra 120 milimetara različite namene, 480 protivtenkovskih raketa AT2, 200 oklopnih vozila MRAP, kao i vozila za popravku i spasavanje i sistemi za uklanjanje mina.

Na spisku se nalaze i zimska odeća i generatori struje i toplote. Osim toga, Nemačka, namerava da dodatno isporuči Ukrajini protivavionske tenkove „gepard“ i sisteme PVO „iris T“.

Profimedia
Gepard

20.28 - Slovačka utrostručuje proizvodnju municije zbog pomoći Kijevu

Slovačka planira da utrostruči proizvodnju municije sledeće godine u okviru međunarodne inicijative za podršku Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Martin Sklenar nakon sastanka kontakt grupe za Ukrajinu u nemačkoj bazi Ramštajn.

On je dodao da je Slovačka spremna da ukrajinskoj vojsci pruži obuku za deminiranje. U tom kontekstu, on je informisao o planovima zemlje da se pridruži koaliciji koja će se baviti razminiranjem teritorije Ukrajine. U julu je o stvaranju takve koalicije saopštio litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

20.00 - Kolumbijiski predsednik pozvao na prekid ratova i fokus na klimatske promene

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro iskoristio je svoj današnji govor u Generalnoj skupštini UN da pozove na mirovne samite za rešavanje sukoba u Ukrajini i između Izraela i Palestinaca, kako bi umesto toga čovečanstvo moglo da se fokusira na rešavanje klimatskih promena.

Petro (63), ​​prvi kolumbijski levičarski lider, u svojoj zemlji se bori za mir i sporazume o predaji sa pobunjeničkim i kriminalnim grupama, kako bi okončao šestogodišnji sukob u kojem je poginulo najmanje 450.000 ljudi, preneo je Rojters.

18.52 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine.

17.03 - Mili: Ukrajina ima neophodne kapacitete za nastavak kontraofanzive

Oružane snage Ukrajine i dalje imaju neophodne kapacitete za nastavak kontraofanzive, izjavio je predsedavajući Združenog generalštaba američkih snaga Mark Mili na konferenciji za novinare posle sastanka kontakt-grupe o Ukrajini u Nemačkoj.

Profimedia
Mark Mili

- Ukrajinske oružane snage kreću se veoma sporo i veoma promišljeno, čuvajući ljudstvo. Svim kritičarima ću reći da ima još dosta vremena dok su vremenske prilike pogodne za borbena dejstva. Ima još mnogo spremnih snaga - istakao je Mili.

16.34 - Ukrajina u skladištima ima dovoljno gasa za grejnu sezonu

Ukrajina je u svojim skladištima prikupila dovoljno gasa za grejnu sezonu, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Ukrajine.

- Ukupan obim prirodnog gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima  iznosi 14,7 milijardi kubnih metara. Plan Kabineta ministara Ukrajine da se postigne prognozirani balans prirodnog gasa u skladištima za grejnu sezonu, je završen pre roka - dodaje se.

16.01 - Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

- Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom - rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

AP Photo/Andrew Medichini
Antonio Gutereš

15.12 - Sud u Moskvi odbio žalbu Gerškoviča na produženje pritvora

Sud u Moskvi odbio je danas žalbu reportera Volstrit Džurnala Evana Gerškoviča na istražni pritvor zbog optužbi za špijunažu.

Američki reporter Evan Gerškovič uložio je ranije danas žalbu moskovskom sudu zbog najnovije odluke o produženju istražnog pritvora po optužbi za špijunažu, koju on kategorički negira.

Gerškovič, reporter Volstrit Džurnala, uhapšen je 29. marta u gradu Jekaterinburgu u Sverdlovskoj oblasti, u centralnoj Rusiji, zbog navodnog špijuniranja, za šta mu preti do 20 godina zatvora.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Evan Gerškovič

15.09 - Češka priprema nove količine naoružanja za Ukrajinu

Češka je potpisala pismo o namerama sa Danskom i Holandijom o finansijskoj podršci za isporuku češkog naoružanja Ukrajini, saopštilo je češko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se pomoć odnosi na dodatni broj tenkova, haubica, streljačkog naoružanja, raketnih PVO sistema, sredstava za elektronsko ratovanje i municije.

13.40 - Ukrajinski Su-25 oboren je u blizini Novopokrovke u Zaporoškoj oblasti

Neprijateljski avion uništile su posade ruske PVO.

AP Photo/Libkos
 

13.35 - Norveška isporučuje 50 guseničara Ukrajini 

Norveška će isporučiti Ukrajini oko 50 guseničara transportera NM199 (međunarodna oznaka M548), saopštila je Vlada te zemlje. Kako se ističe, trenutno su pomenuta vozila na popravci. Norveška strana poručuje da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok bude potrebno.

13.34 - Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Time je sprečen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na objekte na teritoriji Rusije.

12.42 - Kijev: Rusija cinično zloupotrebljava Konvenciju o genocidu da opravda rat

Ukrajina je danas pred Međunarodnim sudom pravde (IJC) u Hagu tvrdila da Rusija opravdava vođenje rata protiv te zemlje pozivajući se na "užasnu laž", odnosno da je napad Moskve trebalo da zaustavi navodni genocid.

Predstavnik Ukrajine Anton Korinevič je pozvao Međunarodni sud pravde da odluči da ima nadležnost u ovom slučaju, sasluša strane i da na kraju presudi da Rusija mora da plati odštetu za pokretanje rata pod lažnim izgovorom.

10.53 - G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Profimedia
 

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju, koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova Japana, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

10.40 - SAD isporučuju "abramse"

SAD će uskoro isporučiti Ukrajini tenkove Abrams, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. 

- Sa zadovoljstvom mogu da objavim da će tenkovi M1 Abrams, koje su SAD ranije obećale Ukrajini, uskoro stići - rekao je Ostin na početku sastanka kontakt grupe o Ukrajini u Nemačkoj.

Kijev je ranije saopštio da Ukrajina u bliskoj budućnosti očekuje više od 10 tenkova. 

Sjedinjene Države su obećale 31 tenk, ovog tipa.

Profimedia
Tenk "abrams"

9.30 - Borelj: Ne postoji mogućnost povratka sporazumu o žitu

Sada ne postoji mogućnost povratka sporazumu o žitu, izjavio je šef spoljnopolitičke službe EU Žozep Borelj na konferenciji za novinare u Njujorku, gde je doputovao na sednicu 78. Generalne skupštine UN.

- Izgleda da ne postoji mogućnost postizanja sporazuma - rekao je on.

7.30 - U ruskom napadu na Lavov teže povređena jedna osoba

U ruskom vazdušnom napadu na grad Lavov na zapadu Ukrajine, rano jutros teže je povređena jedna osoba i izbio je veliki požar u industrijskom skladištu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"U Lavovu ispod ruševina pronađeni su žena i muškarac. Prema preliminarnim informacijama, žena nije povređena. Čovek je u teškom stanju", rekao je guverner regiona Lavova Maksim Kozicki na Telegramu. Razmere ovog napada i pun obim štete za sada nisu poznati, prenosi Rojters. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio je da je upozorenje o vazdušnom napadu za region ukinuto posle skoro tri sata, oko 6:00 po lokalnom vremenu. 

7.15 - Ukrajina uputila žalbu STO protiv Poljske, Slovačke i Mađarske

Ukrajina je uložila žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine, saopštilo je danas ministarstvo privrede u Kijevu. U saopštenju se navodi da Ukrajina takva ograničenja vidi kao kršenje međunarodnih obaveza zemalja članica EU, prenosi Rojters. Tri zemlje su u petak najavile ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon odluke Evropske komisije da ne produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet istočnoevropskih država članica EU. 

7.00 - Nemačka najavila dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 400 miliona evra

Nemačka je najavila dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 400 miliona evra, ali novi paket ne uključuje i krstareće rakete ''Taurus'' za razbijanje bunkera koje je vlada u Kijevu hitno tražila od zvaničnog Berlina. U izveštaju dnevnika ''Bild'' se navodi da je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio da nova vojna pomoć za Ukrajinu uključuje municiju, oklopna vozila i obuku za hiljade vojnika, kao i toplu odeću za zimu i opremu za čišćenje mina, a ova informacija je potvrđena Blumbergu i u Ministarstvu odbrane Nemačke. Nemačka još uvek nije donela odluku da li da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa ''Taurus'' jer mora da analizira "mnoštvo političkih, pravnih, vojnih i tehničkih aspekata", rekao je Pistorijus za ''Bild''.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike