Protesti u Jerevanu zbog Nagorno-Karabaha! Azerbejdžan obećao nastavak operacije dok se ne ispune njegovi uslovi (VIDEO/FOTO)

19.09.2023

18:41

0

Građani su odlučili da blokiraju sve prolaze do Trga republike u centru Jerevana kako bi izrazili svoju solidarnost sa stanovnicima ove oblasti koji su u strahu od azerbejdžanskih granata

Protesti u Jerevanu zbog Nagorno-Karabaha! Azerbejdžan obećao nastavak operacije dok se ne ispune njegovi uslovi (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Okupljeni na današnjem protestu u Jerevanu izrazili su duboku zabrinutost zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i tražili su konkretne korake od jermenskih vlasti, pre svega priznavanje nezavisnosti ove oblasti u Azerbejdžanu.

Protest se održava u blizini zgrade vlade u glavnom gradu Jermenije, a njegov povod je granatiranje periferije Stepanakerta i drugih gradova Nagorno-Karabaha koje sprovode Oružane snage Azerbejdžana.

 

 

Građani su odlučili da blokiraju sve prolaze do Trga republike u centru Jerevana kako bi izrazili svoju solidarnost sa stanovnicima Nagorno-Karabaha, većinski jermenske oblasti u Azerbejdžanu. Na trgu se moglo čuti da će ova bitka biti poslednja za Nagorno-Karabah i Republiku Jermeniju.

 

 

- Sve dok je stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništima, mi moramo ostati na Trgu Republike - rekao je jedan od demonstranata i pozvao građane da se ujedine i da se solidarišu sa narodom u Nagorno-Karabahu.

 

 

Oružane snage Azerbejdžana su 19. septembra počele granatiranje predgrađa Stepanakerta i drugih gradova Nagorno-Karabaha, koristeći artiljeriju i bespilotne letelice. Zvanični Baku je najavio početak "lokalnih antiterorističkih mera" i tvrdi da se udari izvod isključivo na vojne ciljeve visokopreciznim oružjem, iako je bilo izveštaja da je stradao jedan civil i da je osmoro dece ranjeno.

 

 

Prema drugim izveštajima, u azerbejdžanskim napadima poginule su najmanje dve osobe, uključujući jedno dete, a 11 je povređeno.

Nastavak operacije dok se uslovi Azerbejdžana na ispune

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva istakla je spremnost za sastanak s predstavnicima jermenske zajednice iz regiona Nagorno-Karabah, pod određenim uslovima.

 

 

 

U saopštenju administracije navodi se da bi zaustavljanje antiterorističkih mera zahtevalo sledeće korake s jermenske strane: prvo, ilegalne jermenske oružane grupe moraju podići belu zastavu i predati svo oružje, a ilegalni režim u Nagorno-Karabahu mora se sam rasformirati. U suprotnom će antiterorističke mere biti nastavljene do kraja.

 

 

Baku je takođe podsetio da je već ranije pozvao predstavnike jermenske zajednice iz Nagorno-Karabaha na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije. Međutim, ovi pozivi su, prema administraciji Azerbejdžana, svaki put bili odbijeni.

U istom kontekstu Azerbejdžan je najavio "lokalne antiterorističke mere" u Nagorno-Karabahu. Nepriznati Nagorno-Karabah je izvestio da azerbejdžanska vojska sprovodi raketne i artiljerijske napade u pokušaju probijanja linije kontakta.

 

 

Kasnije je Stepanakert, glavni grad Nagorno-Karabaha, uputio poziv Bakuu da zaustavi vatru i započne pregovore. Ovaj poziv ukazuje na nastojanja da se okonča sukob i da se otvori dijalog radi rešenja konflikta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike